Meny

Asyltørke gir 1,8 milliarder ekstra til budsjettet

Færre asylankomster enn ventet i år, frigjør 1,8 milliarder kroner i statsbudsjettet for neste år. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Færre asylankomster enn ventet i år, frigjør 1,8 milliarder kroner i statsbudsjettet for neste år. Det framgår av et brev som finansminister Siv Jensen (Frp) har sendt Stortinget.

Det økte handlingsrommet bidrar, etter det NTB forstår, til å finansiere det tredje og foreløpig siste tilbudet som regjeringspartiene har gitt KrF og Venstre.

Brevet fra Jensen ble sendt Stortinget torsdag, samme dag som samarbeidspartiene ble forelagt dette tredje tilbudet, som etter det NTB erfarer rommer nærmere 3 milliarder kroner ekstra til ulike grønne tiltak.

I brevet fra Finansdepartementet vises det til at punktanslaget for asylankomster i år er på 3.550. Det inkluderer også Norges deltakelse i EUs asyldugnad.

Les også:   Listhaug må svare om tomme plasser i asylmottak

I budsjettforslaget for neste år er det lagt til grunn en prognose for ankomster på 10.750 asylsøkere i både 2016 og 2017.

– Den store nedjusteringen av prognosen for inneværende år påvirker forutsetningene for anslagene for neste års budsjettforslag, heter det.

Asyltørken innebærer lavere utgifter til drift av asylmottak, omsorgssentre, norskopplæring og støtte til mottaksbeboere og vertskommunetilskudd. Også utgiftene til bosettingsstøtte og dermed integreringstilskudd går ned i 2017 grunnet de lave ankomsttallene.

Les også:  23 asylmottak over hele landet avvikles

– Samlet anslås utgiftene på de volumstyrte postene på innvandrings- og integreringsområdet å bli 1,8 milliarder kroner lavere enn tidligere anslått, skriver Jensen i brevet.

Populært