Fiskeriministeren letter på lusekrav

PARASITTER: Lakselusa er irriterende, også for næringa.
PARASITTER: Lakselusa er irriterende, også for næringa. Foto: Marit Hommedal / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

I påvente av et nytt reguleringssystem for justering av produksjonskapasiteten hos lakseoppdrettere, vil fiskeriminister Per Sandberg (Frp) endre reglene for brudd på minstekravene for lakselus.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Nærings – og fiskeridepartementet jobber med et helt nytt regelverk for justering av produksjonsveksten i laksenæringen. I påvente av dette har lakseoppdretterne fått mulighet til å søke om å øke produksjonen av laks med 5 prosent, men med strenge lusekrav.

I dag er maksgrensen for lakselus at det ikke skal være mer enn 0,5 voksne hunnlus per oppdrettsfisk i snitt hos lakseoppdrettere. I reglene for ekstra vekst settes denne grensen til 0,1 lus.

For å forhindre at lakseprodusentene skal bryte vilkårene og blir ilagt feilaktige sanksjoner og reaksjoner, endres forskriftene slik at det først regnes som brudd på vilkårene ved lusetall mellom 0,2 og 0,3 lus per fisk i tre påfølgende uker. Ved nivå på 0,3 lus per fisk eller mer regnes det som uansett som brudd på vilkårene allerede etter én telling.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Brudd på vilkårene for kapasitetsvekst har alvorlige konsekvenser, og det er derfor avgjørende at det ikke kan såes tvil om det foreligger brudd på vilkårene eller ikke. Når vi nå endrer på forutsetningene for kapasitetsøkningen, mener jeg det er riktig at alle oppdrettere får mulighet til å vurdere tilbudet på nytt, sier fiskeriminister Per Sandberg.

Alle etablerte oppdrettere, inkludert de som har takket nei tidligere, får nå mulighet til å vurdere tilbudet om 5 prosent kapasitetsvekst på nytt.