Meny

Tok «en spansk en» med spagettiwestern-skurk

Politistudentene svarte på ledelsens eksamenskrav med hysterisk humorvideo

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ingen tvil om at morgendagens politifolk har humor. Da Politihøgskolen brått innførte ny fysisk eksamen, svarte studentene med en bitende satirisk video.

Der latterliggjør mannen som ser ut som skurken i en spagettiwestern hele forslaget. Både PHS-ledelsen og Politidirektoratet (POD) får så hatten passer.

– POD skryter av verdens beste politiutdanning. Ha-ha-ha, skoggerler den spansktalende, tannløse mannen.

Bakgrunnen er denne: Ledelsen på PHS ville så å si over natten endre eksamen på det viktige sisteåret uten studentenes medvirkning.

Så du Anundsens video: Lei negativ presse: Skryter av seg selv i 33 minutters offisiell video

80 utfall med gelébein

Etter å ha løpt en krevende 3000 meter og tatt seg helt ut, ønsket lærerne at avgangsstudentene (B3) skulle ta nær 80 utfall med vektvest på 35 eller 25 kilo, betinget av kjønn, på to minutter for å få beste karakter. Altså under to sekunder pr. repetisjon.

– Helsefarlig! mente studentene, og fikk medhold fra leger og fysioterapeuter de engasjerte.

Les mer om de fysiske opptakskravene til Politihøgskolen her.

I forslaget til ny eksamen lærerne hadde klekket ut, skulle studentene ta utfallene vekselsvis med høyre og venstre ben. Det belaster muskler i lår og rumpe. Bevegelsene skulle utføres «rolig og kontrollert» i jevnt tempo uten pause – med vekter – og altså rett etter å ha løpt 3 kilometer så fort de kan.

– Utfallskravet i seg selv er ikke verre enn de andre på eksamenslisten. Det er totalpakken som skaper konflikt. Det er et urealistisk tidskrav i forhold til antallet, og vi reagerte på måten dette ble implementert på, sier Simon André Almås, som sitter i Studentrådet ved PHS og tar siste året ved bachelorutdanningen i Bodø, til ABC Nyheter.

Fordi ingen har vært kjent med kravet, har ingen heller trent på det. De har derimot trent mye på blant annet benkpress og hangups.

– For dem som trener aktivt, så er det mulig. Men politiet har mer bruk for normalt godt trente folk. Disse kravene krever ufornuftig mye mer enn det normale,  sier Almås til ABC Nyheter.

Les også: – Må drive skytetrening på fritiden

PHS enig at det var feil

Og Studentrådet fikk medhold i sine protester. Kravet ble fjernet. Førsteamanuensis i fysisk trening ved Politihøgskolen, Espen Gjevestad, sier det var en riktig avgjørelse:

SA FRA: – Dette viser at studentdemokratiet virker. PHS skal ha ros for at de hørte på oss i denne saken, sier studentrådsleder Simon André Almås ved Politihøgskolen i Bodø. Foto: Privat

– Bakgrunnen for forslaget var et omfattende arbeid lagt ned ved Politihøgskolen. Men så kom det innspill vedrørende skaderisikoen ved utfall. All fysisk trening vil innebære fare for skade, hvis man trener ensidig på det fram mot en eksamen. Og det ble påpekt av studentene. Sånn saken ble, med uklarhet i skadepotensiale, var det riktig at øvelsen ble tatt ut, sier Espen Gjevestad til Politiforum.

– Prate seg vekk fra pistolmunningen...

Politistudentene er så tilfreds med dette, at de har laget en humorvideo der de harselerer over det hele. Som at de i stedet for å få trening på skytebanen nå skal prate seg vekk fra munningen på et våpen – eller ta utfall ut av situasjonen.

Studentrådleder Camilla Jordan Søreide ved PHS i Oslo er fornøyd med – eh – utfallet, og forsikrer at fremtidens politi har masse humor.

– Man må ikke ta alt altfor alvorlig hele tiden. Men vi ser veldig alvorlig på jobben vår, sier Søreide til ABC Nyheter.

Les også: POD: – Nye politimestre trenger ikke å ha politierfaring

Populært