Sjefslegen på Trandum med innvandringsfiendtlige ytringer

Utlendingsinternatet på Trandum.
Utlendingsinternatet på Trandum. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Sjefslegen ved Politiets utlendingsinternat på Trandum avgjør om mennesker er friske nok til å forlate landet. Samtidig ønsker han grensegjerder og omtaler innvandringen til Norge som en «invasjon». 

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Daglig leder i firmaet «Legetjenester AS», Gunnar Fæhn, har ansvaret for å vurdere om mennesker på Trandum er friske nok til å forlate landet.

I tillegg har han ansvaret for helsetilbudet til de som oppholder seg på Trandum.

Firmaet er leid inn av Politiets utlendingsenhet for å gi helsetilbud til menneskene på Trandum, og har hatt ansvaret siden 2004.

Avisen Ny Tid kan i dag avsløre at han er aktiv på innvandringsfiendtlige nettsteder.

Han har deltatt i debatter på fremmedfientdlige nettsteder som Document.no, Human Rights Service (HRS) og det svenske nettstedet Avpixlat, skriver Ny Tid.

«Tror ikke de mange nordmenn som kjempet og led under krigen gjorde det for at Muhammad og Ahmed skulle kunne gå trygt til NAV for å hente sine ulike stønader,» skrev legen i en diskusjon på nettstedet Document.no for to år siden.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Under en artikkel om den økte oppslutningen hos den islamfiendtlige organisasjonen Pegida, skriver legen: «Ulempen er at det er vinneren som skriver historiebøkene. Holder vi fram som nå, så risikerer vi at historiebøkene seinere kan berette om de heltemodige demonstrantene som stred den gode strid for økt innvandring. Timeglasset er i ferd med å renne ut.»

Legen hevder overfor Ny Tid at hans kommentarer ikke står i konflikt med rollen som lege og sakkyndig.

Kritikk fra Sivilombudsmannen

Under et besøk fra Sivilombudsmannen i mai 2015 ble det rettet kritikk mot kombinasjonen av behandler, sakkyndig og privat innleid, ifølge Ny Tid.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

«Dette er en uvanlig og prinsipielt betenkelig ordning, og vi stiller spørsmål ved helsepersonellets mulighet til å ivareta sin rolle uavhengig av Politiet. Ordningen kan undergrave pasientenes tillit til helsetjenesten og svekke helsetjenestens vurderinger. Vi anbefaler derfor at Politiets utlendingsenhet etablerer en ordning som sikrer at helsetjenester gis av helsepersonell med faglig uavhengighet,» står det i rapporten.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Titalls asylbarn plukket opp av ukjente

Omstridt firma

I 2009 avdekket VG at legefirmaet «Legetjenester AS» medisinerte to irakere før uttransportering. De skal ha blitt holdt nede og dopet med sprøyter før de ble satt på flyet.

«Før avreisen ble utlendingen medisinert.» heter det i uttransporteringsrapporten.

I rapporten er lege Torkil Rabbum navngitt. Han var med både før og under uttransporteringen, og er den som skal ha stått for medisineringen.

Rabbum er styreleder i firmaet «Legetjenester AS». Firmaet som i tolv år har vært ansvarlig for helsetilbudet på Politiets utlendingsinternat på Trandum.

Det skal ha vært fem enkelttilfeller av neddopingen i perioden 2006 til 2008.

Les også: Flere alternativer til Trandum