Meny

Radioaktiv syre lagret ulovlig i Akershus

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Institutt for energiteknikk lagrer flytende radioaktivt avfall i Himdalen i Akershus i strid med regelverket. Statens strålevern vurderer politianmeldelse.

Inne i fjellhaller i Himdalen i Aurskog-Høland lagres lavt og middels radioaktivt avfall som skal ligge der i minst 300 år. Her lagres det også åtte tønner med radioaktiv syre, noe anlegget ikke er bygd for, melder NRK.

Statens strålevern mener dette er i strid med regelverket og et brudd på utslippstillatelsen til Institutt for energiteknikk (IFE). De vurderer å politianmelde forholdene.

– Nå er vi nødt til å se nærmere på hva som er årsaken til det, og hvilke konsekvenser denne deponeringen eventuelt vil få for deponiet på lengre sikt, sier fagdirektør Kristin Elise Frogg i Statens strålevern til NRK.

Administrerende direktør Nils Morten Huseby ved Institutt for energiteknikk bekrefter at flytende radioaktivt avfall fra legemiddelproduksjon er lagret i strid med tillatelsen. Han sier de ble gjort oppmerksomme på dette i 2015.

– Dette har vi en helt annen kontroll på i dag. Dette ligger et stykke tilbake i tid, da det var helt nytt avfall som kom fra den medisinproduksjonen vi driver med, sier Huseby.

Han avviser at det er fare for lekkasjer fra tønnene med radioaktiv syre.

Populært