Meny

Norge vant om dobbeltstraff i menneskerettighetsdomstolen

Høringssalen i Den Europeisk Menneskerettighetsdomstolen i Strasbourg. Foto: Tor Richardsen / NTB scanpix

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Norge brøt ikke menneskerettskonvensjonen om dobbeltstraff da to investorer ble ilagt både fengselsstraff og tilleggsstraff, har det øverste organet i Den europeiske menneskerettighetsdomstolen i Strasbourg besluttet.

Det er første gang Norge har vunnet en sak som er behandlet i storkammeret, det øverste organet i menneskerettighetsdomstolen, skriver Aftenposten.

Saken dreide seg om to investorer som i 2008 ble ilagt 30 prosents tilleggsskatt for å ha unndratt henholdsvis 3,3 og 4,6 millioner kroner fra skatt gjennom selskaper registrert i lavskattland. De ble også idømt fengselsstraffer på ett år. De to mente de var dobbelttraffet, men menneskerettighetsdomstolen kom fram til at dette ikke var et brudd på forbudet mot dobbeltstraff.

– Dette er et meget gledelig resultat som sikrer myndighetene adgang til å bekjempe skattesvik effektivt i to spor, administrativt med tilleggsskatt og strafferettslig med fengsel eller bøter, sier advokat Jenny Sandvik ved Regjeringsadvokatembetet til Aftenposten.

Hun påpeker at denne dommen kan få betydning for saker på andre områder som miljøkriminalitet, barnevern og fiskeri.

Investorenes advokat, Roland Kjeldahl, sier at han mener avgjørelsen ikke er riktig, men at man får bøye seg for den øverste domstolen.

Populært