Meny

Hole kommune stopper Statens byggesøknad

Illustrasjonsbilde av kunstverket som vant konkurransen om et minnesmerke for 22. juli. Foto: Jonas Dahlberg Studio / NTB scanpix. Foto: Jonas Dahlberg Studio / NTB scanpix

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Hole kommune har midlertidig stoppet behandlingen av Statens byggesøknad om 22. juli-minnesmerket «Memory Wound». En pågående rettstvist med naboene er en av årsakene.

– Vi mener søknaden ikke har vært komplett og i henhold til reguleringsplanen. Tvisten med naboene var også en av årsakene. Det var et spørsmål om vi faktisk kan behandle byggesøknaden når det er en pågående tvist, sier kommunalsjef for areal og byggesaker i Hole kommune, Heming Herdlevær, til NTB.

– Vi er glade for at Hole kommune tar ansvaret og stopper søknaden, og sørger for at det ikke blir gjort uopprettelig skade, sier Anne-Gry Ruud, styremedlem i Utstranda velforening, til NTB.

– Trygghet og ro

Naboene informerer i en pressemelding om kommunens avgjørelse.

I et brev til Staten informerte Hole kommune 27. september om at de med hjemmel i forvaltningsloven har stoppet behandlingen av søknaden. I brevet skriver kommunen blant annet at de «ikke vil kunne gi tillatelse til igangsetting av ikke-reversible tiltak. Dette for å hindre gjennomføring av tiltak som medfører uopprettelig skade på odden».

Ruud sier at velforeningen har vært kjent med standpunktet til kommunen den siste uka, og de har jobbet med å få klarhet i hva utsettelsen betyr.

– Vi er blitt trygge på at de ikke gjør noe ytterligere, og vi er glad for å få den roen, sier Ruud.

Herdlevær sier kommunen nå venter på en tilbakemelding fra Staten, før de vurderer veien videre.

Les også:   Støttegruppen oppfordrer til forlik om minnestedet på Sørbråten

Alternativt sted

Naboene på Utstranda trekker staten for retten 25. april for å få stanset planene om oppføring av minnestedet etter 22. juli på Sørbråten.

Minnestedet på Sørbråten skulle etter planen stå ferdig i sommer, men Utøya-naboenes protester har ført til at prosessen er blitt kraftig forsinket.

– Staten og Støttegruppen for 22. juli-hendelsene har sammen med AUF hele tiden gitt uttrykk for nødvendigheten av å raskt få på plass et minnested på Sørbråten, og at de av den grunn ikke ønsker en diskusjon rundt alternativ plassering, skriver naboene i pressemeldingen.

Utstranda velforening mener det ikke er tilstrekkelig bare å droppe selve kunstverket «Memory Wound». De krever en annen plassering.

– Vi er åpne for en dialog om en annen plassering, sier Ruud.

Les også:   Sørbråten-naboer saksøker staten

Populært