Politiet: – Ingen grunn til å tro at skogsarbeiderne utløste raset i Sørum

Politiet tror ikke at leirraset i Sørum ble utløst av skogarbeiderne som jobbet på stedet. Arbeidstilsynet vil nå gjennomføre tilsyn hos arbeidsgiveren.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Vi har opprettet en undersøkelsessak hvor vi nå sikrer opplysninger. Så langt har vi ikke grunn til å tro at det er noen årsakssammenheng mellom det skogsarbeidet som ble utført på stedet og leirraset, sier politiadvokat Bjørn Arne Tronier i Øst politidistrikt til Aftenposten.

Det var seks litauere ansatt ved Asak søndre gård som jobbet på stedet hvor det gikk et stort leirras torsdag. Tre klarte å unnslippe, mens de tre andre er antatt omkommet.

Bakgrunn: NVE: Raset kan ha blitt utløst av menneskelig aktivitet

Fast ansatt

Arbeidstilsynet vil nå gjennomføre tilsyn med litauernes arbeidsgiver.

– Arbeidstilsynet i Østfold og Akershus har varslet arbeidsgiver muntlig om at vi vil gjennomføre tilsyn denne uka for å se på arbeidskontrakter, arbeidstid, opplæring og HMS. Ut fra de opplysningene vi nå har, var de savnede arbeidstakerne fast ansatt, sier tilsynsleder Catrine Prahl Reusch til NTB.

Arbeidstilsynet bekrefter overfor NTB at de har vært i kontakt med grunneier Hans-Ove Kirkeby. Det har ikke lyktes NTB å komme i kontakt med Kirkeby.

Arbeidstilsynet har tilbudt seg å bistå politiet, som har innledet etterforskning etter ulykken

Les også: Ingeniør advarte i to år om rasutsatt område i Sørum

Leter på sjette dagen

Letemannskaper har nå lett etter de antatt omkomne arbeiderne i seks dager. Letingen ble avsluttet tirsdag ettermiddag, men vil fortsette når det blir lyst onsdag morgen.

– Da vil vi sannsynligvis vurdere å bruke hunder igjen. Det er avhengig av vær- og føreforhold, sier stabssjef Hans Holmgrunn ved Øst politidistrikt til NTB tirsdag ettermiddag.

Han sier det er uvisst i hvilken grad hundene vil være i stand til å finne levninger, selv om letemannskapene skulle bevege seg inn i nye områder av leirraset.

– Det vil være litt forskjellig avhengig av konsistensen. I utgangspunktet er dette kompakt, forteller han.

Foreløpig har letemannskapene bare vært gjennom en liten del av området, og det blir løpende vurdert hvilke områder det vil være trygt å gå inn i.

Holmgrunn opplyser at politiet har utpekt en pårørendekontakt for de litauiske arbeidernes familier.
Les også: Bekrefter identitet på antatt omkomne i ras

Ikke begynt arbeidet

Kommuneledelsen i Sørum har ikke hatt tid til å begynne arbeidet med å undersøke omstendighetene rundt leirraset, sier ordfører Marianne Grimstad Hansen (H).

– Fra kommuneledelsens side har vi ikke hatt tid til å konsentrere oss om noe annet enn ulykken. Jeg og kriseledelsen bruker dagene på å jobbe med berørte og bistå politiet, sier ordføreren.

Hun understreker at kommunen har begynt arbeidet med å hente fram dokumentasjon, men at de ikke har begynt å gå gjennom materialet, som for øvrig også er blitt lagt ut på internett.

– Vi skal ha en gjennomgang av hva som er gjort, hva som skulle vært gjort og hvem som har gitt advarsler om hva, men det er for tidlig å si noe sikkert, sier Grimstad Hansen.

Les også: Usikker på om de vil finne litauerne i raset

Lien besøker området

Olje- og energiminister Tord Lien (Frp) skal besøke skredområdet onsdag. Han skal blant andre møte ordføreren.

Representanter for Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) og politiet skal gi statsråden en orientering om kvikkleireskredet og om forholdene som begrenser søket etter de tre litauiske mennene som fremdeles er savnet etter skredet.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden