Politiet vil vurdere om videre søk i leirraset er forsvarlig

Søket etter tre omkomne litauere i Sørum, ble avsluttet uten resultat mandag. Politiet vil nå vurdere om det er forsvarlig å fortsette arbeidet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Mandag formiddag var mer enn 60 lastebillass kjørt vekk fra stedet, noe som er en veldig liten del av helheten, opplyste politiet til NTB.

Søket pågikk gjennom dagen, men ble avsluttet da det var i ferd med å mørkne.

Eksperter fra Norges Geotekniske Institutt (NGI) og Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) mente mandag det var utrygt å jobbe på stedet fordi vannstanden har steget betraktelig.

Spørsmålet ble diskutert på et møte mandag ettermiddag mellom kommunen, Vegvesenet, NVE og representanter fra Fylkesmannen.

– Søk etter antatt omkomne fortsetter i morgen under forutsetning av at forholdene er trygge, opplyste politiet på Twitter etter møtet.

Samtidig retter politiet en påminnelse til publikum om å holde seg unna rasområdet.

Krevende arbeid

Det ble søkt gjennom hele helgen og mandagen etter de tre savnede mennene. Det har vært fem personer i arbeid på stedet, og søket har foregått ved å flytte masser ved hjelp av gravemaskin, opplyser stasjonssjef Hans Holmgrunn til Romerikes Blad.

– Det er et krevende område. Det er masse som er vanskelig å håndtere, blant annet fordi den er flytende. Det som er viktig for oss, er å sørge for sikkerheten til mannskapene, sier han.

Letingen ble konsentrert til massene som ligger over Asakvegen, som går gjennom området.

Les også: Usikker på om de vil finne litauerne i raset

Tilsyn hos arbeidsgiver

Parallelt med søket fortsetter etterforskningen. Økonomiavsnittet ved Øst politidistrikt på Lillestrøm overtar saken, men ingen har fått status som annet enn vitner, skriver Aftenposten.

Det var seks litauere ansatt ved Asak søndre gård som jobbet på stedet. Tre klarte å unnslippe raset, mens de tre andre er antatt omkommet.

– Etter hva vi nå vet, var de tre savnede i fast arbeid på gården. Vi har varslet arbeidsgiveren om at vi kommer på tilsyn i løpet av uken, sier tilsynsleder Cathrine Reusch ved Arbeidstilsynet for Østfold og Akershus til avisen.

Arbeidstilsynet vil få en oversikt over mennenes arbeidsforhold. Det gjelder arbeidskontrakt, arbeidstid, opplæring og hvilke HMS-tiltak arbeidsgiveren hadde foretatt seg før ulykken.

Etterforsker årsak

Ifølge politiet er det for tidlig å si noe om årsaken til ulykken. Før raset gikk, var det ifølge Aftenposten dumpet store mengder løsmasse i området. Det foregitt også skogsarbeid ved hjelp av traktor.

– Det er foretatt innledende avhør av en rekke aktører i området som det kan være interessant å få informasjon fra. Det er også startet tekniske undersøkelser på rasstedet sammen med folk som har geologisk fagkompetanse, sier kommunikasjonsrådgiver Tonje Taylor ved politiet på Romerike.

Les også: Ingeniør advarte i to år om rasutsatt område i Sørum

Landsbyen sterkt preget

De tre savnede, Paulius Kuliecius (27), Arturas Miskinis (37) og Darius Sciukas (47), kom alle fra Kedainiai-distriktet i Litauen.

Lokalmiljøene er sterkt preget av ulykken, og ifølge NRK får saken stor oppmerksomhet i Litauen. Til avisen Lietuvos rytas sier Zofija Kubiliuniene, som er vel-leder i landsbyen Pagiriai, at ulykken er en stor tragedie for alle de pårørende, men spesielt for moren til den savnede 27-åringen.

Les også: Tre savnet etter jordras på Romerike

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden