Meny

Sparket politimann i retten for å få jobben tilbake

Stein-Robin Kleven Bergh (54), har saksøkt Justisdepartementet fordi han mener at avskjedigelsen strider mot tjenestemannsloven og mot hans ytringsfrihet. Onsdag møter han staten i Oslo tingrett. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Politimannen som fikk sparken etter uttalelser om Jens Stoltenberg og Hadia Tajik på Facebook, har saksøkt Justisdepartementet. Onsdag møter han i retten for å få jobben tilbake.

Den tidligere politimannen Stein-Robin Kleven Bergh (54) fra Eidskog i Hedmark har saksøkt Justisdepartementet fordi han mener at avskjedigelsen strider mot tjenestemannsloven og mot hans ytringsfrihet. Bergh ble sagt opp fra sin stilling i Hedmark politidistrikt etter flere kontroversielle ytringer på Facebook.

Først ble han avskjediget i 2013 etter at han kalte daværende statsminister Jens Stoltenberg (Ap) et «krapyl». Han fikk senere jobben tilbake, men ble så avskjediget på nytt i 2015 etter nye ytringer på Facebook rettet mot Ap-nestleder Hadia Tajik.

Frp-politikk

Bergh har vært kommunestyrepolitiker for Fremskrittspartiet. Berghs daværende advokat John Christian Elden forklarte tidligere i år stevningen med at Justisdepartementet som ansvarlig arbeidsgiver må tåle Frp-politikk.

– Vi mener det ikke er avskjedsgrunn fra politiet at en politimann på fritiden engasjerer seg som politiker med friske fremskrittsmeninger, sa Elden til Glåmdalen i mars.

Flere politiansatte, blant annet to politimestre og tillitsvalgte i politiet, er stevnet som vitner i saken

Til Nettavisen sier Stein-Robin Kleven Bergh at han ser fram til at saken kommer opp i retten.

– Jeg ser ingen grunn til å angre. Det hele er vanvittig, og jeg føler meg urettferdig behandlet, sier han.

Lokalpolitiker

Eks-politimannen representeres av advokat Hugo Rolf Hansen hos advokatfirmaet Elden:

– Spørsmålet er om hans ytringer strider mot det som er ytringsfrihet, og om det han har ytret kan lede til avskjed. Han er jo lokalpolitiker, og ytringene kom i den forbindelse, og utenfor arbeidstiden i politiet, sier Hansen til Nettavisen.

Justisdepartementet på sin side mener de har en god sak, og i sluttinnlegget fra regjeringsadvokat Ingrid Skog Hauge heter det blant annet:

«Staten fastholder at lovens vilkår for avskjed er oppfylt, i det saksøker ved sin virksomhet på Facebook har utvist en atferd som er utilbørlig og har brutt ned den aktelsen og tillit som er nødvendig for stillingen.

Populært