Meny

Har startet søk etter savnede i Sørum

Ordfører Marianne Grimstad Hansen: - Det er en tung og vond dag for Sørum kommune. Se video.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Politiet søker nå med hunder etter de tre som trolig omkom i det massive leirraset i Sørum. Samtidig får Sørum kommune kritikk for ikke å ha lyttet til advarsler.

– Redningsmannskaper søker i raset, opplyser politiet i Sørum fredag formiddag. Søket vil pågå så lenge det er dagslys.

Det er iverksatt etterforskning av saken, men det er for tidlig å si om det har skjedd noe straffbart, sier seniorkommunikasjonsrådgiver Tonje Taylor i Øst politidistrikt til NTB.

– Vår førsteprioritet nå er å finne de antatt omkomne. Avklaringer rundt eventuelle ansvarsforhold kommer på et senere tidspunkt, sier hun.

Oppgir ikke arbeidsgiver

Politiet opplyser at hovedfokus i arbeidet etter raset på Romerike er å finne de omkomne og vil ikke gå ut med informasjon om hvem de arbeidet for.

– Det kan vi ikke gå ut med på nåværende tidspunkt. Hovedfokus er å finne de omkomne, forteller politiadvokat Guro Holm Hansen i Øst politidistrikt til NTB.

Hun opplyser at ingen så langt er siktet i saken.

Avhørt

De tre som antas å ha mistet livet, er tre menn fra Litauen på henholdsvis 43, 27 og 47 år som drev med skogsarbeid i området. Ifølge politiet er de pårørende varslet. Allerede torsdag kveld var det klart at det ikke var håp om finne noen i live.

Tre personer kom seg unna raset. Politiet har avhørt to av dem og er i ferd med å avslutte avhøret med tredjemann, som ble lettere skadd i raset, opplyser Taylor.

Samtidig er det fortsatt uklart hvem de antatt omkomne jobbet for.

Raset gikk på eiendommen til gårdeier Hans-Ove Kirkeby, som også driver klatreparken Høyt & Lavt i gårdsskogen like ved rasområdet.

Også en traktor forsvant i jordmassene.

Les også: Ingeniør advarte i to år om rasutsatt område i Sørum

– Advarte i to år

Sørum kommune er flere ganger blitt advart om faren for skred i området, men uten å gjøre noe, hevder sivilingeniør Stein H. Stokkebø.

– Jeg har ikke fått gehør fra kommunen. Null gehør, sier Stokkebø til VG.

Sivilingeniøren, som driver firmaet Stokkebø Competanse som blant annet jobber med ras- og støysikring, erosjons- og flomsikring og miljøteknikk, sier til Romerikes Blad han at han i ett til to år har advart kommunen om at noe slikt kunne skje, med referanse til et prosjekt han er engasjert i.

– Jeg har sett faresignaler flere steder i dette området, jeg har forklart for Sørum kommune hva som kommer til å skje, og hvorfor. Senest for kort tid siden oppsummerte jeg dette. Jeg anså faren som stor for at noe ville skje nå i 2016, sier han.

Da NTB tok kontakt fredag, ønsket han imidlertid ikke å utdype hvordan kommunen er blitt advart og om han har sendt skriftlige advarsler.

– Grove påstander

Heller ikke ordfører i Sørum Marianne Grimstad Hansen kunne fredag si hvilke advarsler kommunen har fått, men omtaler overfor NTB Stokkebøs påstander som «grove».

– Dette er veldig alvorlige påstander. Men akkurat nå handler alt om å få kontroll på situasjonen og trygge området for dem som bor der, og ta hånd om de pårørende, sier Hansen til NTB.

– Deretter skal vi komme til bunns i hva kommunen har gjort og hvilke advarsler vi har fått, sier hun.

Kommunen kriseteam torsdag satt i nye møter fredag morgen.

– Det som er helt klart, er at dette vil ta lang tid, sier Hansen.

Kvikkleire

Raset var minst 400 meter bredt og nesten 300 meter langt. NVE, som nå bistår kommunen med råd, opplyser at det var et kvikkleireskred.

– Skredet består av flytende blå leire og ligger under marin grense. På Romerike er det kartlagt mange og store forekomster av kvikkleire, og det har tidligere gått flere kvikkleireskred i området, heter det i en pressemelding.

Kvikkleire er i utgangspunktet fast, men om leiren blir overbelastet, kan strukturen klappe sammen og leirpartiklene vil flyte i frigjort vann. Resultatet blir et kvikkleireskred.

Utsatt

Norges geografiske undersøkelsers kart (NGU) viser at skredområdet er utsatt for nettopp leirskred og definert som risikoklasse 3 på en skala fra 0 til 5.

Politiet ber publikum holde seg unna rasområdet.

I videoen under kan du se oversiktsbilder fra rasområdet:

Populært