Tre savnet etter jordras på Romerike

Artikkelen fortsetter under annonsen

Søket etter tre antatt omkomne personer måtte innstilles torsdag kveld. Grunnforholdene vurderes som farlige etter det massive jordraset på Sørum på Romerike.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det massive jord- og leireraset ble meldt klokka 15.45.

Ved 19.40-tiden opplyser politiet at aksjonen på stedet fra nå betegnes som søk etter antatt omkomne.

– I og med at det ikke er gjort noen form for funn så langt, så søkes det nå etter omkomne personer. Vi mener det ikke er mulig å finne liv, sier politiets innsatsleder Knut Hammer.

– De tre savnede er trolig litauiske statsborgere, og politiet jobber nå med å avklare deres identitet, opplyser Øst politidistrikt i en pressemelding torsdag kveld.

Fare for nye ras

Klokken 20.15 får NTB opplyst at søket er i ferd med å avsluttes for kvelden, og at det tas opp igjen når det blir dagslys fredag morgen. En geolog vil da gjøre nye vurderinger.

Nødetatene rykket ut etter melding om at tre personer var savnet etter et jordras ved Asakveien i Sørum Foto: Remi Presttun / NTB scanpix
Nødetatene rykket ut etter melding om at tre personer var savnet etter et jordras ved Asakveien i Sørum Foto: Remi Presttun / NTB scanpix

– Vi vil da vite mer om grunnforholdene og vi håper inderlig at vi da kan starte arbeidet, sier politiadvokat Åsmund Yli i Øst politidistrikt til NTB.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Geologer fra NVE opplyser at det fortsatt er flytende masser og fare for nye ras i området.

«Området er foreløpig ikke vurdert som trygt. Området er avsperret og politiet oppfordrer publikum til å holde avstand. Det vil være skredvakt fra kommunen og politiet er til stede hele natten», skriver politiet.

– Vi håper det stabiliserer seg i løpet av natten, og vi har gravemaskiner og mannskaper klare med en gang vi får klarsignal, sier Yli.

Tre kom seg ut

Politiet opplyser til TV 2 at det har pågått skogsarbeid i området.

– Tre personer som befant seg i nærheten eller i raset, klarte å komme seg vekk. Disse personene varslet politiet om at tre personer er savnet, sier Yli til NTB.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Ifølge Romerikes Blad er den ene av de tre som reddet seg ut, kjørt til sykehus etter sammenstøt med et tre som har veltet i raset. De to andre har reddet seg ut av raset selv.

Artikkelen fortsetter under annonsen

En traktor som ble brukt i skogsarbeidet ble også tatt i raset.

Søk fra lufta

Søket etter de tre savnede personene pågikk torsdag kveld først kun fra lufta, ettersom det ble ansett å være for farlig for mennesker eller hunder å ta seg inn i området med de ustabile massene.

Klokka 19 opplyste imidlertid politiet til NRK at de hadde fått tilbakemelding fra en geolog om at de kunne starte søk i sydenden av rasområdet. Lavinehunder og redningsmannskaper skulle gå i gang med dette.

Politiet opplyser at de ikke har sett spor etter de tre savnede eller traktoren.

På grunn av rasets størrelse må politiet også undersøke om det kan være andre personer som er tatt av raset. Politihelikopteret har målt raset til 400 meter bredt og nesten 300 meter langt, sier Yli.

Ordfører Marianne Grimstad Hansen i Sørum kommune sier til NTB at kommunen har satt kommunal kriseledelse.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Ras i samme område i 1985

I 1985 gikk det ras i det samme området på Sørum på Romerike som ble rammet torsdag, forteller grunneieren.

– Grunnen består av leire, som så mange steder ellers på Romerike, og i 1985 gikk det et stort jordras hos naboen, sier grunneier Hans-Ove Kirkeby til Romerikes Blad.

Det var deler av hans jorde som raste ut torsdag ettermiddag. En stor redningsaksjon pågår torsdag kveld. Tre personer er savnet etter raset.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det har pågått veiarbeid i området.

– Denne delen av jordet ligger nok 150-200 meter unna selve veiarbeidsområdet, men det har rast ned mot veien der arbeidene har pågått, sier Kirkeby som driver klatreparken Høyt & Lavt like ved rasstedet.

Kommunal kriseledelse

Ordfører Marianne Grimstad Hansen i Sørum kommune sier til NTB at kommunens har satt kommunal kriseledelse.

– Vi er i ferd med å orientere oss om situasjonen. Foreløpig vet vi ikke så mye, men vi innhenter blant annet informasjon fra instanser på rasstedet, sier hun.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Vi må først vite hva som har skjedd for å vite hvordan vi skal håndtere det, sier ordføreren, som legger til at det mange steder i kommunen – også i det rasutsatte området – er utfordringer med grunnforholdene.

Kommunalteknisk vakt i Sørum kommune, Kjetil Mjønerud, sier til NRK at det har gått to tidligere ras i området på 80-tallet.

Han forteller at det de siste årene har blitt kjørt store jordmasser på stedet.

Rasveien skulle åpnes 22. november

Onsdag sendte Norsk Gjenvinning ut invitasjon til åpning av første del av den nye fylkesvei 256. Torsdag ettermiddag tok et ras deler av veien som skulle gi en tryggere hverdag for folk i området.

Kommunikasjonssjef Annica Elisabeth Fiedler i Norsk Gjenvinning bekrefter overfor Romerikes Blad at det er deler av den nye veistrekningen som er rammet av raset.

Første del av den to kilometer lange strekningen, fylkesvei 256 med belyst gang- og sykkelvei, har vært et prosjekt i samarbeid mellom Norsk Gjenvinning, grunneiere i området, Statens vegvesen og Sørum kommune.

«Dette gir en tryggere hverdag for befolkningen i området», heter det i invitasjonen.

Selve åpningen skulle etter planen foregå på kvelden tirsdag 22. november og foretas av Sørum-ordfører Marianne Grimstad Hansen. Fiedler i Norsk Gjenvinning sier det er tvilsomt om åpningen nå kan gjennomføres.