KLP vil revurdere investering i selskaper som er involvert i oljerørledning i USA

Urfolk protesterer mot utbyggingen av en oljerørledning i Nord-Dakota i USA. Foto: Stephanie Keith / Reuters / NTB scanpix
Urfolk protesterer mot utbyggingen av en oljerørledning i Nord-Dakota i USA. Foto: Stephanie Keith / Reuters / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Pensjonspengene til 650.000 nordmenn som forvaltes av Kommunal Landspensjonskasse (KLP) er investert i fire selskaper med interesser i det omstridte oljeprosjektet i Nord-Dakota.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Annie Bersagel, rådgiver for ansvarlige investeringer i KLP, skriver i en epost til Aftenposten at de overvåker alle investeringer kontinuerlig for brudd på retningslinjer for ansvarlige investeringer, og at i alvorlige saker som denne vil de «ta tak i saken og selskapet for oppfølging». Hun sier at å vurdere utelukkelse kommer til å ta tid, men at «KLP og KLP-fondene forventer at selskaper vi er investert i respekterer menneskerettigheter, herunder urfolksrettigheter.»

KLP er den fjerde norske aktøren med interesser i selskaper som er involvert i oljerørledningen Dakota Access, som har ført til en av de største urfolkskonfliktene i USA de siste 100 årene.

Leder Arild Hermstad i organisasjonen Fremtiden i våre hender er overrasket over at KLP har investert i oljeprosjektet. Han forventer at KLP «trekker seg ut omgående fra Dakota Access».

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– KLP har ligget langt fremme på etisk forvaltning i en årrekke. Flere hundre tusen nordmenn har sine pensjoner i KLP, da har de et ekstra etisk ansvar for å ta hensyn til utsatte minoritetsgrupper, samt miljø og klima, sier Hermstad til avisen.

Les også:

DNB vil trolig revurdere lån til oljerørledning

Norske interesser i omstridt rørledning i USA

Obama vraker Keystone-rørledningen