Nytt funn av truede arter i skogsområde som skal hugges:– Forventer at ministeren tar grep

Hogstmaskin ved Kroktjenn.
Hogstmaskin ved Kroktjenn. Foto: Trude Myhre / WWF
Artikkelen fortsetter under annonsen

Det verneverdige området i Buskerud viser seg å ha flere svært truede arter.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen
Skyggebrunpigg på Råaråsen. Foto: Sabima
Skyggebrunpigg på Råaråsen. Foto: Sabima

Dette har skjedd i Krødsherad-saken:

  • Skogeier Frode Larsen sine skogområder i Krødsherad ble utredet i 2011:
  1. Grønknuten: regionalt verneverdig med minst 20 rødlistede arter. Les hele rapporten.
  2. Råaråsen-Kvigtjennhøgda: nasjonalt verneverdig med minst 24 rødlistede arter. Les hele rapporten. Her har man nå funnet enda flere truede arter. Her vil man hogge snart.
  3. Kroktjenn: regionalt verneverdig. Les hele rapporten. Her hogges det akkurat nå.
  4. Slettmoåsen: regionalt verneverdig. Les hele rapporten.

Da biologene besøkte det verneverdige området i Buskerud som man nå hogger, fant de flere svært truede og nær truede arter.

En av de er soppen Skyggebrunpigg.

– Skyggebrunpigg er på rødlista, både i Norge, men også på den globale rødlista, forteller Kartleggingskooridnator i miljøorganisasjonen Sabima, Helene Lind Jensen, til ABC Nyheter.

Det betyr at arten er sårbar på en global skala og står altså i fare for å bli helt utryddet. Basert på dette mener de at den opprinnelige verneverdien var satt alt for lavt.

Les også: Fant nye truede arter i skogen som skal hugges

Forventer at han tar grep

– Når skog som planlegges hugget har nasjonal verdi, forventer jeg at ansvarlig minister tar nasjonale grep, sier stortingsrepresentant for SV og leder for klima- og miljøkomiteen på Stortinget, Heikki Eidsvoll Holmås, til ABC Nyheter.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Han mener at det minste ministeren kan gjøre er å invitere til dialog.

Les også: Ber myndighetene punge ut for å stoppe hogst i verneverdig område

– Det minste han kan gjøre er å ta kontakt med skogeier for å gå i dialog om mulighetene for frivillig vern. Såpass mot må man kunne forvente av ansvarlig minister.

Det er altså i Kroktjenn man hugger for øyeblikket. Norskog sier til ABC Nyheter at man skal vurdere de nye funnene på nytt før det hugges i Råaråsen. Men de, i likehet med Miljødirektoratet, understreker viktigheten av at det frivillige vernet faktisk er frivillig.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les saken: Skogeier avviser frivillig vern av skogen

Kranglet om naturverdien i spørretimen

Dette er ikke første gang de to har diskutert skogsområdet. Da leder av Energi- og miljøkomiteen på Stortinget, Heikki Eidsvold Holmås (SV), spurte Klima- og miljøminister, Vidar Helgesen (H), om hogsten ble det en diskusjon om hvilket nivå det var på naturverdiene i området.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– I spørsmålet fra representanten Eidsvoll Holmås refereres det til at det foregår hogst i et «nasjonalt verneverdig» område, ved Kroktjenn i Krødsherad. Jeg er informert om at den aktuelle skogen ved Kroktjenn er vurdert som regionalt verneverdig, ikke nasjonalt verneverdig, og ut fra den informasjonen jeg har fått, er det ikke foretatt hogst i skog som er vurdert som nasjonalt verneverdig, sa Helgesen da.

Klima- og miljøvernminister Vidar Helgesen har fått mulighet til å kommentere saken. Han har ikke benyttet seg av den muligheten.