Solberg: – Demokratiet er under press

Statsminister Erna Solberg (H) på en felles pressekonferanse med Europarådets generalsekretær Thorbjørn Jagland under Verdens demokratiforum i Europarådet i Strasbourg mandag. Statsminister Erna Solberg (H) møtte pressen sammen med Europarådets generalsekretær Thorbjørn Jagland da hun besøkte Europarådet i Strasbourg mandag. Johan Falnes NTB scanpix Statsminister Erna Solberg er bekymret for utviklingen av demokratiet og rettsstaten i Europa. Tilliten svikter, advarer hun.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Statsminister Erna Solberg (H) besøkte mandag Europarådet i Strasbourg, der hun deltok på World Forum for Democracy og hadde samtaler med generalsekretær Thorbjørn Jagland.

De to deler bekymringen for demokratiutviklingen.

– Det vi ser, er at demokratiet og rettsstaten er under press i Europa. I mange land ellers i verden går det framover, men i flere land i ytterkanten av Europa går det feil vei, sier Solberg til NTB.

Hun forteller at det ikke bare er svekket ytringsfrihet som bekymrer, men også vilkårlighet og korrupsjon i rettsvesenet.

– Det mange vestlige land opplever nå, er en svikt i tilliten til systemene våre, sier hun.

Les også: Sosiale medier sperret etter arrestasjoner i Tyrkia

Autoritære strømninger

Ifølge Jagland er autoritære strømninger i ferd med å få gjennomslag.

– Det er mange mørke skyer. Vi ser en gjenfødelse av nasjonalisme, egentlig over hele Europa, og også i USA i valgkampen der, sier Jagland.

– Vi ser særlig et tilbakefall i Øst-Europa, og vi har lenge hatt øynene våre på Russland, men vi ser også hva som skjer i Tyrkia. Så er spørsmålet for eksempel hva som vil skje i valget her i Frankrike, sier han.

Jagland mener noe av forklaringen ligger i misnøye med høy arbeidsledighet og økende forskjeller mellom fattig og rik. Samtidig opplever Europa press utenfra i form av innvandring og terrorfrykt.

– Alt dette skaper grobunn for populister og nasjonalister. Vi har sett dette før i Europa. Nå kommer det tilbake, sier han.

Les også: Opposisjonsledere pågrepet i Tyrkia

Verktøykassen nesten tom

Jagland forteller at han har arbeidet intenst med Tyrkia etter kuppforsøket i sommer for å forsøke å forhindre at rettsstaten der forvitrer.

Ifølge Jagland er institusjonene i Strasbourg omtrent det eneste verktøyet Europa har igjen for å holde Tyrkia ansvarlig.

– Alle tyrkere kan gå til Den europeiske menneskerettighetsdomstolen og klage hvis de mener at deres egne myndigheter ikke har fulgt standardene i Den europeiske menneskerettighetskonvensjonen, sier han.

Etter kuppforsøket har det ifølge Jagland kommet inn mer enn 20.000 klager fra tyrkere. Ender det med fellelse, har Tyrkia plikt til å rette seg etter dette, påpeker han.

Les også: Redaktør i opposisjonsavis pågrepet i Tyrkia

Utrenskning

Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan har satt i gang en vidtrekkende utrenskning etter kuppforsøket. Om lag 35.000 mennesker er pågrepet, mens titusener er blitt fjernet fra sine stillinger.

I vestlige land er bekymringen stor for at Erdogan bruker kuppoppgjøret som et påskudd for å kvitte seg med politisk opposisjon. Bare de siste ukene er både journalister og redaktører og kurdiske parlamentarikere blitt pågrepet, anklaget for terrorforbindelser.

Erdogan har også vært klar på at han ønsker å gjeninnføre dødsstraff, noe Jagland fastslår at er uforenlig med medlemskap i Europarådet.

Les også: Ungarns folkeavstemning erklært ugyldig

Krever åpenhet

Solberg mener det er åpenbart at Tyrkia har gått lenger enn det er grunnlag for. Men oppgjøret har også en legitim side, understreker hun.

– De har hatt et kuppforsøk, og nå forsøker de å rydde antidemokratiske krefter ut av systemet. Noen av arrestasjonene kan være helt riktige, sier hun.

Hun krever at Tyrkia nå må legge fram bevismaterialet og sørge for en åpen rettsprosess for dem som er pågrepet.

Les også: Russland ut av FNs menneskerettighetsråd