NOAH: Skandaløst om pelsdyrnæringen opprettholdes

Artikkelen fortsetter under annonsen

Regjeringen går inn for å la pelsdyrnæringen bestå, men det innføres strengere regler for dyreholdet, ifølge Dagbladet. NOAH mener det er skandaløst om dette stemmer.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det har vært knyttet stor spenning til stortingsmeldingen om pelsdyrnæringens framtid som landbruks- og matminister Jon Georg Dale legger fram fredag formiddag.

Etter det avisen erfarer vil regjeringen ikke gå inn for å avvikle pelsdyrnæringen. Men de går inn for å forby gruppehold av mink, slik at det kan være maksimalt en hann og en hunn i hvert bur for å unngå at dyrene skader hverandre. Departementet skal støtte seg på danske undersøkelser som viser at slike tiltak reduserer risikoen for skader.

Kroken på døren

– Skulle meldingen innebære at man foretar en betydelig reduksjon i antall dyr i hvert bur, vil det bety kroken på døra for mange, sier Guri Wormdahl, kommunikasjonssjef i Norges Pelsdyralslag.

Pelsdyralslaget mener at mange vil trenge statlige subsidier for å kunne drive med færre dyr i hvert bur, men tror ikke at det er et alternativ når Frp sitter i regjering.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

I forkant av stortingsmeldingen la næringen torsdag fram resultatet av sin egen internkontroll av 490.000 dyr i Rogaland. Totalt ble det funnet 469 syke eller skadde dyr.

Les også: Flertall vil forby pelsoppdrett

– Skandaløst

– Dersom dette stemmer er regjeringens forslag en hån mot norsk dyrevelferdslov. At regjeringens eneste «bidrag» er å gå tilbake til å ha minkene alene i bur, er en skandaløs bortforklaring av sterke faglige råd fra norske veterinærfaglige miljøer. Selv Mattilsynet påpeker at det er selve burdriften som er problemet. Det er helt uakseptabelt om ministeren hevder å støtte seg på danske pelsdyrforskere, og ikke engang har bedt om råd fra norske veterinærfaglige miljøer. Det er viden kjent at dansk pelsdyrforskning i stor grad er næringsfinansiert og ikke med fokus i dyrenes reelle behov, uttaler NOAH-leder og veterinær Siri Martinsen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Dyrevernere har vært sterkt kritisk til pelsbransjen i mange år og jobber hardt for en avvikling. NOAH overleverte nylig 143.000 underskrifter mot pelsbransjen til landbruksministeren, og 12. november arrangerer organisasjonen fakkeltog mot pels 26 steder i landet.

Stortinget avgjør

NOAH setter sin lit til Stortinget dersom det stemmer at regjeringen går inn for fortsatt pelsdyrhold i Norge.

– Stortinget har nå ansvaret for at norsk dyrevelferdslov blir fulgt – og den blir ikke fulgt dersom rev og mink dømmes til et fortsatt liv i bur. Veterinærforeningen har påpekt at driftsformen strider mot flere paragrafer i dyrevelferdsloven, hevder Martinsen.

Et forslag fra Venstre om å forby pelsoppdrett ble nedstemt i Stortinget i fjor. Høyre, Frp, KrF og Senterpartiet stemte mot.

Et regjeringsoppnevnt utvalg la i desember 2014 fram en rapport om pelsdyrnæringen. Et flertall gikk inn for å stramme inn regelverket, mens et mindretall ville avvikle næringen.