Innsparing 555 millioner kroner - opptrapping 200 millioner kroner– Opptrappingsplanen er blitt et mageplask for regjeringen

Helse- og omsorgsminister Bent Høie (H) har lenge lovet en opptrappingsplan for rehabilitering. I statsbudsjettet for 2017 setter regjeringen av 200 millioner kroner til opptrappingsplanen. Samtidig vil Høie fjerne sykdomslisten som gir mange kronisk syke rett til gratis fysioterapi. Dette kuttet vil spare staten for 555 millioner kroner, penger som blant annet brukes til å finansiere opptrappingsplanen.
Helse- og omsorgsminister Bent Høie (H) har lenge lovet en opptrappingsplan for rehabilitering. I statsbudsjettet for 2017 setter regjeringen av 200 millioner kroner til opptrappingsplanen. Samtidig vil Høie fjerne sykdomslisten som gir mange kronisk syke rett til gratis fysioterapi. Dette kuttet vil spare staten for 555 millioner kroner, penger som blant annet brukes til å finansiere opptrappingsplanen. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Regjeringen vil spare 555 millioner ved å kutte gratis fysioterapi for over 230.000 kronisk syke. Opptrappingsplan for rehabilitering koster 200.000 kroner. – Dette kan ikke kalles opptrapping, mener SV og SP.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Egenandelstak 2

Ordningen med et eget utgiftstak, egenandelstak 2, for visse tjenester som ikke inngår under egenandelstak 1, ble innført 1. januar 2003.

Egenandelstak 2 omfatter egenandeler for følgende tjenester:

– fysioterapi

– enkelte former for refusjonsberettiget tannbehandling

– opphold ved opptreningsinstitusjoner og private rehabiliteringsinstitusjoner som har driftsavtale med regionale helseforetak

– behandlingsreiser til utlandet

SVs spørsmål til Helse- og omsorgsdepartementet:

Svar på spørsmål 519 fra Finanskomiteen/SVs fraksjon av 17.10.2016
Budsjetteffekt ved avvikling av diagnoslisten

Kap. 2755 Helsetjenester i kommunene mv, post 71 Fysioterapi Hva er den isolerte budsjetteffekten av regjeringens forslag til at sykdomslisten (diagnoselisten) i forskrift om stønad til dekning av utgifter til fysioterapi m.m. som gir fritak for egenandeler for fysioterapibehandling avvikles?

Spørsmålet har vært forelagt Helse- og omsorgsdepartementet som har svart følgende.

«Avvikling av sykdomslisten samtidig som egenandelstak 2 automatiseres*, medfører en anslått innsparing for folketrygden på om lag 380 mill. kroner. Da er tak 2 uendret på 2670 kroner og aldersgrense for fritak egenandeler opprettholdes på 12 år. Besparelsen er netto effekt for folketrygden etter at flere fysioterapibrukere vil nå tak 2 og få refundert egenandeler etter at taket er nådd. I tillegg til den direkte besparelsen for folketrygden, ivaretas budsjettnøytralitet for kommunene gjennom å redusere innbyggertilskuddet med 175 mill. kroner. Dette svarer til økte inntekter i kommunene fra egenbetaling for fysioterapi. Den isolerte effekten av omleggingen, uten forslag om bedre skjermingsordninger i 2017, kan anslås til 555 mill. kroner.»

*Regjeringen har også foreslått å automatisere egenandelstak 2. Dette er allerede gjennomført for egenandelstak 1 og betyr at pasienter som har nådd taket automatisk får tilsendt frikort, samt får refundert det de eventuelt har betalt over taket.

I sommer sendte helseminister Bent Høie (H) ut på høring et forslag om avvikling av den såkalte sykdomslisten (diagnoselisten), som gir fritak for egenandel på blant annet fysioterapi for pasienter med en av de om lag 100 kroniske sykdommene på listen.

Tross stor motstand i høringsrunden, har regjeringen i forslag til statsbudsjett for 2017 gått inn for å fjerne listen.

Av 434.000 personer over 16 år som fikk fysioterapibehandling i fjor, hadde 236.000 personer egenandelsfritak på grunn av sykdomslisten (54 prosent), ifølge Helse- og omsorgsdepartementet.

Disse vil måtte betale egenandeler opp til 1990 kroner i den foreslåtte ordningen.

SV har stilt spørsmål til departementet om hvor stor innsparing det vil bli for staten å avvikle sykdomslisten (se faktaboksen).

«Den isolerte effekten av omleggingen, uten forslag om bedre skjermingsordninger i 2017, kan anslås til 555 millioner kroner», svarer departementet.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Kan ikke kalles opptrapping

Med bedre skjermingsordninger menes at regjeringen samtidig har foreslått å øke aldersgrensen for fritak for egenandeler under egenandelstak 2 fra 12 til 16 år, slik at om lag 9000 barn som i dag betaler egenandel, vil slippe det.

Regjeringen foreslår også å senke egenandelstak 2 med 680 kroner, fra 2670 kroner til 1990 kroner, slik at flere vil få frikort.

I statsbudsjettet for neste år har Høie også lansert en lenge lovet opptrappingsplan for habilitering og rehabilitering som i 2017 får 200 millioner kroner.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Pengene som spares på å kutte fri fysioterapi for kronikere, skal blant annet brukes til å finansiere opptrappingsplanen for rehabilitering, lavere egenandelstak og heving av aldersgrensen for barn som slipper å betale egenandel.

Karin Andersen (SV). Foto: Stig Weston
Karin Andersen (SV). Foto: Stig Weston

Når man ser på summen av disse endringene, mener verken SV eller Senterpartiet det kan kalles en opptrappingsplan.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Svaret vi fikk på vårt spørsmål viser at det å kutte diagnoselisten er en veldig stor innsparing på statsbudsjettet, sier stortingsrepresentant Karin Andersen (SV) til ABC Nyheter.

– Regjeringen sier de skal gjøre det bedre for disse pasientene, men i ærlighetens navn må de gå bak tallene og se at det er nedtrapping og at de sender en stor regning til pasientene, fortsetter hun.

– Ikke en satsing i det hele tatt

– Det er rimelig spesielt å la pasientene finansiere opptrappingsplanen, og i realiteten er det ikke en satsing i hele tatt. Det er å holde en stor pasientgruppe for narr. Flere pasientorganisasjoner ba Stortinget om å trekke hele planen tilbake. De ønsket ikke å ta vekk diagnoselisten, selv om det blir lavere egenandelstak og ungdom får fritak, sier Kjersti Toppe i Sp og fortsetter:

Kjersti Toppe (Sp) mener helseminister Bent Høie (H) og regjeringen må droppe forslaget om å fjerne diagnoselisten som gir mange kronisk syke rett til gratis fysioterapi. Foto: Jan Kåre Ness / NTB scanpix
Kjersti Toppe (Sp) mener helseminister Bent Høie (H) og regjeringen må droppe forslaget om å fjerne diagnoselisten som gir mange kronisk syke rett til gratis fysioterapi. Foto: Jan Kåre Ness / NTB scanpix

– For de sykeste pasientene, som virkelig trenger tilbudet, blir det en større økonomisk belastning. Det er ikke det som vi assosierer med opptrapping.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: – Ren ansvarsfraskrivelse fra Høie

KrF og Venstre går imot regjeringens forslag

Begge samarbeidspartiene har i sine alternative statsbudsjett for neste år foreslått å droppe regjeringens ønskede kutt av sykdomslisten.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Venstre foreslår å videreføre fritak for egenandeler til dekning av utgifter til blant annet fysioterapi.

Og KrF skriver følgende i sitt alternative statsbudsjett for neste år:

«KrF vil reversere regjeringens forslag om å fjerne diagnoselisten for gratis fysioterapi. Det betyr at vi tilbakefører 140 millioner kroner til fysioterapi i kommunene og reverserer regjeringens kutt i kommunerammen på 175 millioner kroner.»

«Vi mener regjeringen senest våren 2017 må komme tilbake til Stortinget med en mer ambisiøs opptrappingsplan fremlagt som en egen sak», fortsetter KrF.

– Som å bekjempe fattigdom ved å ta penger fra de fattige

Karin Andersen i SV det hjelper lite at regjeringen vil senke egenandelstaket til 1990 kroner, fordi pasientene som før fikk fri fysioterapi, nå må betale en stor regning før de får frikort.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det er bra at flere barn slipper egenandel, men det er likevel en bitte liten sum sammenlignet med hvor mye staten sparer totalt sett. Og det er et problem at regjeringen gjør det så mye dyrere for så mange pasienter å få den behandlingen de trenger. Når staten går så mye i pluss er det en veldig rar opptrapping. Det blir som å bekjempe fattigdom ved å ta penger fra de fattige eller drive med oljeboring for klima, sier Andersen.

– Noe av problemet her er at det berører mange budsjetter, så det er vanskelig å få oversikt for brukerne. Det virker som et forsøk på å gjemme bort at det er et stort kutt, når de sier det er en opptrappingsplan på rehabilitering, fortsetter hun.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Kjersti Toppe, helsepolitisk talsperson i Senterpartiet, forteller at Høies forslag har møtt ekstrem motbør i høringsrunden. Hun mener regjeringen må endre kurs i dette spørsmålet.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Generelt mener jeg at hele opptrappingsplanen er blitt et mageplask fra regjeringen. Den har blitt lovet i mange år. Høie startet med lovnadene lenge før han ble minister. Det er den siste av opptrappingsområdene han leverer på, og når planen kommer, er den ikke finanisert. Jeg forstår alle som synes dette er urimelig, sier Sp-politikeren.

Les saken: – Helseministeren gjør pasientene til kasteball

Generalsekretær Tone Granaas i Norsk Revmatikerforbund. Foto: NRF
Generalsekretær Tone Granaas i Norsk Revmatikerforbund. Foto: NRF

– Løper ikke til behandling fordi det er så gøy

Motstanden mot regjeringens forslag blant de andre partiene gleder Norsk Revmatikerforbund, som mener det er urimelig at kronikere skal betale for Høies opptrappingsplan.

– Regjeringen vil fjerne det eneste reelle rehabiliteringstilbudet mange har, nemlig retten til fri fysioterapi, sier generalsekretær Tone Granaas i Norsk Revmatikerforbund (NRF).

Hun forklarer at de som i dag får gratis fysioterapi, er mennesker som har kroniske sykdommer og er avhengig av fysioterapi for å fungere med sykdommen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Denne pasientgruppen trenger ikke litt justering en måned eller to. De trenger behandling og rehabilitering hele livet for å kunne mestre hverdagen sin. Og de har allerede store utgifter knyttet til sykdommen sin. De trenger denne rettigheten fordi dette hverdagstilbudet er en grunnmur av rehabilitering.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Regjeringen begrunner sitt ønske om å fjerne diagnoselisten med at ordningen er urettferdig for de gruppene om ikke er inne og med at det er en fare for overbehandling.

– Folk som har kroniske sykdommer løper ikke til behandling fordi det er så gøy. Men det er viktig at pasient, lege og fysioterapeut snakker sammen og finner ut hva som fungerer best for den enkelte pasienten, kommenterer Granaas.

Les også: Ber Høie rydde opp etter «skandalevedtak» ved Diakonhjemmet Sykehus

– Et stort feilgrep

– Vårt budskap er at man ikke må ta bort diagnoselisten, det er et stort feilgrep. Kronikerne trenger dette tilbudet. Men vi setter oss gjerne til bords med myndighetene, sammen med andre brukerorganisasjoner og fagmiljøene, for å gå gjennom listen og se på hvilke diagnoser som har god effekt av fysioterapi. Kanskje er det noen diagnoser på listen som har bedre effekt av andre ting, fortsetter hun.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Granaas forklarer at de fleste revmatikere har et stort behov for fysioterapi for å holde sykdommen i sjakk.

– Hvis de må betale ekstra for det, vil mange ikke ha råd til fysioterapi, ergo blir de sykere. Og man kan jo spørre seg hva det vil koste samfunnet til slutt.

Redusert egenandelstak, høyere aldersgrense og opptrappingsplanen for rehabilitering veier ikke opp for fjerning av diagnoselisten, understreker Granaas.

– Her tar regjeringen bort det som er grunnmuren i rehabilitering for mange kronikere, så lanserer de en lite konkret opptrappingsplan, som har blitt til uten brukermedvirkning og som finansieres med pengene de sparer. De fjerner altså noe man vet virker, og vil erstatte det med noe man ikke vet hva blir.

Helseminister Bent Høie svarer på kritikken: – Dagens ordning er ikke rettferdig og i strid med god medisinsk praksis