Politi og Forsvar på felles havøvelse: Avviser samarbeidsproblemer

Se video fra øvelsen. 
Artikkelen fortsetter under annonsen

Politiet og Forsvaret kiver om ansvaret for å bekjempe sjøterror, men mener rapportene om rivaliseringen dem imellom, er sterkt overdrevet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Tirsdag startet politiet og Forsvarets store felles antiterrorøvelse Tyr i østlandsområdet. Et stort antall politifolk og soldater fra flere grener av Forsvaret skal den kommende uken øve sammen på å avverge terrorangrep til sjøs, blant annet ved å borde et skip i fart. Passasjerferja Color Line var utlånt som «terrormål» under øvelsen.

De siste ukene har det kommet flere rapport om omfattende samarbeidsproblemer mellom de to etatene. Under øvelsen ble imidlertid rivaliseringen avdramatisert fra både politiet og Forsvarets representanter.

– Konstruert

– Det er beskrevet av såkalte eksperter at det skal være stridigheter, men vi har et meget godt og helt nødvendig samarbeid med Forsvaret døgnet rundt på veldig mange områder. Det har definitivt vært en stor konstruksjon rundt den uenigheten, sier politidirektør Reidar Humlegård til NTB.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Rune Jakobsen, generalløytnant og sjef for Forsvarets operative hovedkvarter, kaller rivaliseringen «en helt ukjent problemstilling».

– Ved Fellesoperativt hovedkontor i Bodø har vi snarere et meget godt samarbeid mellom politiet og Forsvaret på alle nivåer, sier han til NTB.

Les også: Politiet frykter at Tysfjordsaken vil fortsette å vokse

Sjøterror

I en rapport fra Riksrevisjonen nylig ble imidlertid samarbeidsproblemene mellom de to etatene karakteriserte som «svært alvorlig», som er det sterkeste uttrykket Riksrevisjonen bruker, og som kun benyttes unntaksvis, for eksempel for risiko for liv og helse.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Det ble i høst også intern splid i det regjeringsoppnevnte Røksund-utvalget da et flertall foreslo å overføre ansvaret for terroraksjoner til sjøs fra politiet til Forsvaret, mot stemmene til politirepresentantene i utvalget.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Ifølge VG skal samarbeidet være så dårlig at de to etatene i år ikke klarte å gjennomføre anti-terrorøvelsen Gemeni sammen, og heller gjennomførte to separate øvelser.

Politidirektøren medgir at det er uenighet om sjøterroransvaret.

– Vi er ikke enig i de endringene utvalget foreslår. Vi synes ordningen vi har i dag, fungerer godt, det er også den alminnelige tonen fra Forsvaret, det har vi også fått bekreftet under øvelsen i dag, sier Humlegård.

Les også: 5000 russiske soldater øver ved Norges grense

Øver på etterretning

I tillegg til politiet og Forsvaret deltar også en rekke sivile aktører fra blant annet departementene, Luftfartstilsynet, Hovedredningssentralene og Avinor under Tyr. Under øvelsen vil også innsatspersonell fra det svenske politiets beredskapstropp, Nationella innsatsstyrken (NI) delta.

Øvelsen innebærer i år også å øve på etterforskning og etterretning, og Riksadvokaten er for første gang med som observatør på en nasjonal anti-terrorøvelse.

Les også: – Tolv terrorangrep avverget i Storbritannia siden 2013