Trakk klovnemaske fra butikken - får likevel mange forespørsler

<p>To unge gutter iført klovnemaske har skremt flere i Rønvik i Bodø tidligere i måneden. </p>
To unge gutter iført klovnemaske har skremt flere i Rønvik i Bodø tidligere i måneden. Foto: Politiet / NTB scanpix

Selv om masken nå er fjernet fra nettbutikken tar folk kontakt for å kjøpe den.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Politiet gikk ut og ba folk ta hensyn og ikke bruke klovnemasker under årets Halloween etter at skumle klovner har skremt og truet folk i flere land den siste tiden.

Mens mange kjeder med fysiske butikker merker nedgang i salg av klovnemasker er bildet annerledes for flere nettbutikker.

Ikke alle synes det er ok å selge skumle klovne-produkter. «Har dere ingen problemer med å selge produkter som blir brukt til å skremme vettet av små barn?» spør en. Foto: Skjermbilde / Facebook
Ikke alle synes det er ok å selge skumle klovne-produkter. «Har dere ingen problemer med å selge produkter som blir brukt til å skremme vettet av små barn?» spør en. Foto: Skjermbilde / Facebook

– Vi hadde kjøpt inn en stor varebeholdning av denne utpregede klovnemasken, men da vi så den på nyhetene så valgte vi å trekke den, forteller daglig leder, Andreas Skalleberg, i Lekekassen.no til ABC Nyheter.

– Man har jo et visst moralsk ansvar, understreker han.

Les også: Skremme-klovn tatt av politiet

Stor etterspørsel

Men det stoppet ikke folk fra å forsøke å få kjøpt masken likevel. Det er mange som har ringt og forsøkt å kjøpe den.

– Vi ser også av loggene for nettbutikken at det er stor etterspørsel, sier han.

Han tror at det er anonymiteten i å kunne kjøpe den på nett som gjør at de har større pågang enn de leke- og utkledningsbutikkene som har fysiske butikker.

Halvmaske fortsatt tilgjengelig. Foto: Skjermbilde / Lekekassen.no
Halvmaske fortsatt tilgjengelig. Foto: Skjermbilde / Lekekassen.no

– Våre utenlandske konkurrenter har nok solgt mange og tjent gode penger i denne perioden, sier han.

Men han understreker at det ikke er noen «monsteromsetning» av klovneutstyr uansett, så det er ikke noe stort tap for dem å ikke selge masken akkurat nå.

270 millioner på Halloween

Totalt sett har Virke analyse beregnet at vi vil bruke over 270 millioner kroner på Halloween-feiringen i år. (Til sammenligning bruker vi 50 milliarder på julegaver, og nordmenn ga i overkant av 200 millioner til TV-aksjonen.)

Hos Lekekassen.no er de ikke bekymret for at klovnemaskene skal gå ut på dato på lageret deres.

– Dette er nok et typisk You Tube-fenomen. Det går fort over, så om et halvt år kan vi sikkert selge maskene igjen, avslutter Skalleberg.

Les også: Slik ville Klovnen Knut reagert om han møtte en «Killer Clown»

Mest søkt etter på nett

Klovnemaske er det mest populære søket på Standards nettbutikk. Foto: Skjermbilde / Standards nettbutikk
Klovnemaske er det mest populære søket på Standards nettbutikk. Foto: Skjermbilde / Standards nettbutikk

Hos Festmagasinet Standard har de ikke merket noe til en ekstra etterspørsel etter klovnemasker.

– Det er heller mindre etterspørsel, sier butikkmedarbeider Mona Saghei til ABC Nyheter.

Vanligvis selger de en klovnemaske i uka, mens det nå har vært to i måneden. Og hun tror ikke det selger mer på nettet heller. For på nettsidene deres ligger klovnemaske øverst på lista over populære søk.

– Folk klikker seg nok inn og ser på det, men de tenker seg nok om. Det er lov å tenke selv, mener hun.

I forrige uke sendte hun ut 400 kostymer, og da var det bare en klovnemaske i utsendelsen.

– Vurderte dere å trekke maskene også?

Standard har god trafikk på de skumle klovnemaskene, men ikke så mange som faktisk kjøper. Foto: Skjermbilde / Standards nettbutikk
Standard har god trafikk på de skumle klovnemaskene, men ikke så mange som faktisk kjøper. Foto: Skjermbilde / Standards nettbutikk

– Vi tok diskusjonen da Ringo også fjernet sine, forteller hun.

– Men hvis vi begynner å fjerne disse maskene fordi noen synes det er ubehagelig, hvor ender vi da?, spør hun.

I Mye moro sin butikk i Bergen har de solgt rundt fire klovnemasker i uka over disk.

– Det har vært mer tidligere, sier Liv Lundebø, butikksjef på Mye moro på Lagunen, til ABC Nyheter.

Hun tror også at folk heller kjøper slikt på nett.

– Hvis en 21 år gammel student går inn i en butikk og kjøper en killer-clown-maske nå vil alle lure på hva du skal med den, mener Skalleberg.

Les også: – Svensk gutt hoppet fra balkong da klovn dukket opp

– Ikke bagatelliser frykten

Psykologene Atle Dyregrov og Magne Raundalens guide til en traumefri Halloween:

• Be barna komme til deg hvis de hører noe mer om klovner som gjør de redde.

• Si at de skal ikke være redde for å bry deg og tenke at de er «pysete» om de blir redde.

• Om det skjer noe nytt som omtales i media, ta dette tidlig opp med dem slik at det ikke er samtalene med venner som får bestemme oppfatningen av nyhetene.

• Si at du overhodet ikke tror at noen klovner vil angripe dem, men at du likevel vil at de skal ha en plan for hva de skal gjøre om det de frykter skulle skje. Om de har en plan trenger de bare tenke på den av og til, og ellers unngå å tenke på bekymringene.

• Planen kan være: Ta med en gang kontakt med en voksen. Ring på første og nærmeste dør, eller løp bort til en voksen som de kan fortelle det til. Om de har mobiltelefon kan de ringe hjem. Ikke forsøk å ta bilde av klovnene som det første de gjør, bare om de er på trygg avstand.

• Gjør dem oppmerksomme på at de kan bli mer redde når de er sammen i en gruppe, fordi stemningen lett smitter. Om de vet at de lett blir redde, er det best å holde seg unna disse samtalene.

• Nå som det er Halloween kan du som foreldre si at de ikke skal bruke noe som minner om skremmende klovner når de kler seg ut.

Dersom man har barn eller barnebarn som skal gå knask eller knep på Halloween er rådet fra psykologene klart:

– Snakk om hva barnet ville gjort om det faktisk møtte en klovn på veien. Voksne må hjelpe dem å sette seg inn i situasjonen og finne utveier. Ikke bagatelliser frykten barnet måtte ha, om det er klovner eller andre ting. Da kan de føle seg dumme og unngå å ta opp problemer de måtte ha senere, sier psykologspesialist Inger Johanne Storesund til Haugesunds avis.

Les også: Klovn med sag skremte skolegutt i Oslo

Skremmende klovner i media:

29. oktober:

Observasjonene av skumle klovner har ført til vanskelige tider for Sykehusklovnene. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
Observasjonene av skumle klovner har ført til vanskelige tider for Sykehusklovnene. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

- en gruppe barn ble skremt av en klovn i Hommelvik i Trøndelag. Politiet hadde ikke kapasitet til å rykke ut.

- foreldre grep inn og fanget en skremmende klovn på en barneskole i Skien. Det viste seg å være en 14 år gammel gutt som hadde kledd seg ut. Han vil bli anmeldt for å ha skremt andre barn på skolen. Klovnemasken ble destruert på stedet.

27. oktober:

- en klovn med stripete klær og hammer skremte barn på en skole i Ålgård på Jæren i Rogaland. Han skal ha stått helt stille og ikke utvist noen truende atferd, men barna ble oppskaket av hendelsen.

25. oktober:

- en klovn med hvitt kostyme og rød klovnenese skremte og jaget en gjeng 14 år gamle jenter i Sandskogan i Nord-Trøndelag.

Stort utvalg, men mye utsolgt av masker i norske nettbutikker. Foto: Skjermbilde
Stort utvalg, men mye utsolgt av masker i norske nettbutikker. Foto: Skjermbilde

- en klovn skremte barn i et skogsområde bak en skole i Aurdalslia på Fana i Bergen. Politiet kom til stedet, men fant ingen klovn.

- en klovn med maske truet en 11 år gammel gutt med kniv i nærheten av Fanatorget.

- en klovn med maske slo etter en ti år gammel gutt med balltre i Loddefjord.

24. oktober:

- en klovn med balltre truet folk i Bodø. Politiet rykket ut, men klovnen sprang fra stedet.

22. oktober:

- en 12 år gammel gutt ble skremt av en klovn på Salhus utenfor Bergen.

- flere personer ble skremt av en person i klovneutstyr på Reipå i Meløy. Klovnen var en 18 år gammel mann. Han har erkjent forholdene og vil bli anmeldt. Klovneutstyret ble beslaglagt.

- politiet i Salten tok en gutt på 18 år etter han i klovneutstyr hadde skremt flere personer.

- flere barn ble skremt av en klovn med store sko i Bjugn. Politiet ble tilkalt, men fant ingen klovn.

- et barn ble skremt av en klovn med maske og kniv i Heddal. Han skal ha oppført seg truende. Politiet kom til stedet, men fant ingen klovn.

- ungene i en fritidsklubb ble skremt av en klovn på Båsmo i Rana kommune i Nordland.

- to gutter i 16-årsalderen ble pågrepet og tilsnakket etter å ha skremt folk på Gruben i Mo i Rana.

Politiet i Sør-Øst politidistrikt har nå sluttet å opplyse om alle klovne-henvendelsene de får fordi de frykter en smitteeffekt.

Oversikten er basert på papiravis-oppslag fra Retriever.no.

Dersom du ikke skal ut blant folk som kan bli skremt - her er oppskriften for den beste skumle klovnesminken:

Se også:

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
00:05 Alvorlig frontkollisjon i Nannestad23:55 Karmsund bru åpnet igjen etter kjedekollisjon23:39 Morales-tilhengere marsjerer mot Bolivias hovedstad22:23 Morales får asyl i Mexico22:22 Solskjær-elev fikk den svenske «Guldbollen»22:16 Merkur synlig i over fem timer under passering foran sola21:19 EU prioriterer norske kabler i 300 milliarders-pott20:09 Gutt såret i ny skyteepisode i Malmö19:34 Erna Solberg støtter homoterapi-utredning19:20 Boeings 737 MAX-fly trolig på vingene igjen etter nyttår18:50 Bønder fortviler over melkekutt: – Skjærer en brei reim av ryggen vår18:45 Forsker: – Det finnes ikke privatliv på internettet18:25 Snøen skaper fortsatt problemer i trafikken18:06 En «genetisk viktig» ulv i Engerdal skal flyttes og merkes17:57 Ti-åring faller stygt – nå saksøker moren lekeparken16:53 Fyrer løs mot Ap-topp: – Mobbing av landets bilister16:27 Litauens president har signert loven som kan bane vei for Berg-utveksling16:09 Kampfiksing i Sverige: 19 kamper sannsynligvis avgjort med juks16:07 Isbreer fortsetter å krympe15:17 To fengslet etter brann i Musikkens hus i Farsund15:17 Lacazette forsvarer hardt presset Arsenal-trener14:55 Våpen som skulle vært destruert av Forsvaret, er funnet hos kriminelle14:44 Minst 80 graver på kirkegård i Bergen utsatt for hærverk14:40 Kandidatturneringen i sjakk bekreftet til Jekaterinburg14:36 Ap kutter støtte til dyre elbiler, pensjonssparing og helseforsikring14:15 Brexitpartiet trekker kandidater til valget14:14 Xhaka vil kjempe om plassen i Arsenal14:13 Internt «kuppforsøk» mot Trump mislyktes: – Ekstremt farlig13:50 Chile skal få ny grunnlov13:18 163 studenter tapte mot staten i retten13:12 Danmark starter kontroll av reisende fra Sverige12:34 Klopp og Guardiola: – Tittelkampen er ikke avgjort12:27 Gambia ber FN-domstol reise sak mot Myanmar12:27 Warholm med i kamp om prestisjetung utmerkelse12:12 Brexit vil gi russerne større innflytelse i Europa12:00 Regjeringen står fast på at Y-blokka skal rives11:44 Over 100.000 har vært ruset bak rattet det siste året11:43 Kaotisk i Hongkong, mann påtent av demonstranter11:32 Politiets teori: Kamp om narkomarked årsak til Malmö-drap11:21 RBK-tilhenger bøtelagt med 15.000 kroner11:13 Regjeringen om ABC Nyheters elbil-undersøkelse: – Dette må vi løse10:45 Rasende Ronaldo forlot stadion før kampslutt10:32 19-åring nekter straffskyld for Varhaug-drapet10:31 Lagerbäck tilfreds med spillernes klubbstatus09:53 UD: Ingen nordmenn blant IS-krigerne som deporteres fra Tyrkia09:47 Forskere fant ukjent korallrev ved Stord09:47 Mann omkom i trafikkulykke i Rogaland09:35 Ruud snuser på karrierebeste09:19 Rapport: Pressestøtte til lokalaviser har ikke ønsket effekt09:16 180 ansatte i Luftfartstilsynet kan ikke gå på do09:13 Wenger tror Liverpool vinner Premier League09:13 Alexander Sørloth til sykehus med hodeskade08:49 Økte strømpriser dro prisveksten opp08:11 Ventetiden øker for norske pasienter07:57 Passasjerbuss har veltet i Akershus07:36 Seattle Sounders tok sin andre MLS-tittel07:36 Ventetiden øker for norske pasienter07:34 Far ble avslørt av datteren07:28 Kraftig nedgang i rypefangsten på Statskogs jaktområder07:23 Demonstrant skutt i Hongkong – tilstanden kritisk07:11 Stor politisk usikkerhet i Bolivia07:05 Underkjølt regn og isglatte veier i vente på Østlandet07:00 TV- og radiokanalene mistet over 200 millioner reklamekroner i fjor06:44 Svindals råd til de yngste talentene: – Vær tålmodig06:15 Nyvalg endte med et enda mer splittet Spania05:58 Dette skjer i dag05:30 Dette skjedde i natt05:30 Nå skal trygdeskandalen flombelyses05:27 Demonstranter skal ha tatt over Venezuelas ambassade i Bolivia05:08 Latinamerikanske presidenter fordømmer «statskupp» i Bolivia04:57 Person til sykehus etter brann i Asker04:54 Trondheims-politiet slår alarm om normalisering av narkotika04:17 Rapport: Få tiltak får unge lovbrytere på rett spor04:14 Neil Young vil bli amerikansk statsborger03:29 Delstat i Australia erklærer unntakstilstand etter katastrofebrann03:20 Tre nye demonstranter drept i Irak03:05 Sparebank lot kunde betale ned boliglån med kontanter i fem måneder02:53 Rødgrønne partier vil bruke oljefondets midler aktivt for klima02:11 Topper i valgkommisjonen i Bolivia pågrepet01:47 Brannvesenet har kontroll på husbrann i Nordfjord01:40 Iran bygger enda et atomanlegg01:22 Mexico tilbyr Morales asyl01:02 Bilførere på vei mot øst godt forberedt etter farevarsel00:31 Sanchez oppfordrer partier til samarbeid00:02 Minst tre anmeldelser etter at jente ble overfalt i Sandnes23:16 Juventus tilbake på tabelltoppen etter Dybala-mål22:24 Varhaug-drapet opp for lagmannsretten22:05 Vraket Helland reddet RBK-poeng mot Glimt21:51 Ambulanse frontkolliderte med personbil21:50 Solbakkens FCK knust i toppkampen: – Vil ikke komme med unnskyldninger21:49 Lyon-bussen pepret med stein foran storkamp21:39 Bundesligaprofil løp ned trener - kamp endte i kaos20:58 Fortsatt ingen pågrepet etter drap på 15-åring i Malmö20:30 Hevingen av bil i Jølstravatnet starter mandag20:11 Målløst mellom Tromsø og Vålerenga20:09 Lillestrøm lever farlig etter tapte for Stabæk20:06 Ny hjemmeseier for Kristiansund, Sarpsborg i trøbbel19:51 Molde rundspilte Strømsgodset - sikret seriemesterskapet19:48 Mann pågrepet for å stikke hull på Trump-ballong19:39 Bussjåfør kjørte på to barn på Jessheim
Siste nytt
00:05NorgeAlvorlig frontkollisjon i Nannestad23:55NorgeKarmsund bru åpnet igjen etter kjedekollisjon23:39VerdenMorales-tilhengere marsjerer mot Bolivias hovedstad22:23VerdenMorales får asyl i Mexico22:22SportSolskjær-elev fikk den svenske «Guldbollen»22:16VerdenMerkur synlig i over fem timer under passering foran sola21:19PengerEU prioriterer norske kabler i 300 milliarders-pott20:09VerdenGutt såret i ny skyteepisode i Malmö19:34NorgeErna Solberg støtter homoterapi-utredning19:20PengerBoeings 737 MAX-fly trolig på vingene igjen etter nyttår18:50NæringslivBønder fortviler over melkekutt: – Skjærer en brei reim av ryggen vår18:45NorgeForsker: – Det finnes ikke privatliv på internettet18:25NorgeSnøen skaper fortsatt problemer i trafikken18:06NorgeEn «genetisk viktig» ulv i Engerdal skal flyttes og merkes17:57VerdenTi-åring faller stygt – nå saksøker moren lekeparken16:53MotorFyrer løs mot Ap-topp: – Mobbing av landets bilister16:27VerdenLitauens president har signert loven som kan bane vei for Berg-utveksling16:09SportKampfiksing i Sverige: 19 kamper sannsynligvis avgjort med juks16:07NorgeIsbreer fortsetter å krympe15:17NorgeTo fengslet etter brann i Musikkens hus i Farsund15:17SportLacazette forsvarer hardt presset Arsenal-trener14:55NorgeVåpen som skulle vært destruert av Forsvaret, er funnet hos kriminelle14:44NorgeMinst 80 graver på kirkegård i Bergen utsatt for hærverk14:40SportKandidatturneringen i sjakk bekreftet til Jekaterinburg14:36PolitikkAp kutter støtte til dyre elbiler, pensjonssparing og helseforsikring14:15PolitikkBrexitpartiet trekker kandidater til valget14:14SportXhaka vil kjempe om plassen i Arsenal14:13PolitikkInternt «kuppforsøk» mot Trump mislyktes: – Ekstremt farlig13:50PolitikkChile skal få ny grunnlov13:18Norge163 studenter tapte mot staten i retten13:12VerdenDanmark starter kontroll av reisende fra Sverige12:34SportKlopp og Guardiola: – Tittelkampen er ikke avgjort12:27VerdenGambia ber FN-domstol reise sak mot Myanmar12:27SportWarholm med i kamp om prestisjetung utmerkelse12:12StemmerBrexit vil gi russerne større innflytelse i Europa12:00KulturRegjeringen står fast på at Y-blokka skal rives11:44MotorOver 100.000 har vært ruset bak rattet det siste året11:43VerdenKaotisk i Hongkong, mann påtent av demonstranter11:32VerdenPolitiets teori: Kamp om narkomarked årsak til Malmö-drap11:21SportRBK-tilhenger bøtelagt med 15.000 kroner11:13MotorRegjeringen om ABC Nyheters elbil-undersøkelse: – Dette må vi løse10:45SportRasende Ronaldo forlot stadion før kampslutt10:32Norge19-åring nekter straffskyld for Varhaug-drapet10:31SportLagerbäck tilfreds med spillernes klubbstatus09:53VerdenUD: Ingen nordmenn blant IS-krigerne som deporteres fra Tyrkia09:47NorgeForskere fant ukjent korallrev ved Stord09:47NorgeMann omkom i trafikkulykke i Rogaland09:35SportRuud snuser på karrierebeste09:19KulturRapport: Pressestøtte til lokalaviser har ikke ønsket effekt09:16Norge180 ansatte i Luftfartstilsynet kan ikke gå på do09:13SportWenger tror Liverpool vinner Premier League09:13SportAlexander Sørloth til sykehus med hodeskade08:49PengerØkte strømpriser dro prisveksten opp08:11Helse og livsstilVentetiden øker for norske pasienter07:57NorgePassasjerbuss har veltet i Akershus07:36SportSeattle Sounders tok sin andre MLS-tittel07:36NorgeVentetiden øker for norske pasienter07:34NorgeFar ble avslørt av datteren07:28NorgeKraftig nedgang i rypefangsten på Statskogs jaktområder07:23VerdenDemonstrant skutt i Hongkong – tilstanden kritisk07:11PolitikkStor politisk usikkerhet i Bolivia07:05NorgeUnderkjølt regn og isglatte veier i vente på Østlandet07:00KulturTV- og radiokanalene mistet over 200 millioner reklamekroner i fjor06:44SportSvindals råd til de yngste talentene: – Vær tålmodig06:15PolitikkNyvalg endte med et enda mer splittet Spania05:58NorgeDette skjer i dag05:30NorgeDette skjedde i natt05:30PengerNå skal trygdeskandalen flombelyses05:27VerdenDemonstranter skal ha tatt over Venezuelas ambassade i Bolivia05:08VerdenLatinamerikanske presidenter fordømmer «statskupp» i Bolivia04:57NorgePerson til sykehus etter brann i Asker04:54NorgeTrondheims-politiet slår alarm om normalisering av narkotika04:17NorgeRapport: Få tiltak får unge lovbrytere på rett spor04:14KulturNeil Young vil bli amerikansk statsborger03:29VerdenDelstat i Australia erklærer unntakstilstand etter katastrofebrann03:20VerdenTre nye demonstranter drept i Irak03:05PengerSparebank lot kunde betale ned boliglån med kontanter i fem måneder02:53NorgeRødgrønne partier vil bruke oljefondets midler aktivt for klima02:11VerdenTopper i valgkommisjonen i Bolivia pågrepet01:47NorgeBrannvesenet har kontroll på husbrann i Nordfjord01:40VerdenIran bygger enda et atomanlegg01:22VerdenMexico tilbyr Morales asyl01:02NorgeBilførere på vei mot øst godt forberedt etter farevarsel00:31VerdenSanchez oppfordrer partier til samarbeid00:02NorgeMinst tre anmeldelser etter at jente ble overfalt i Sandnes23:16SportJuventus tilbake på tabelltoppen etter Dybala-mål22:24NorgeVarhaug-drapet opp for lagmannsretten22:05SportVraket Helland reddet RBK-poeng mot Glimt21:51NorgeAmbulanse frontkolliderte med personbil21:50SportSolbakkens FCK knust i toppkampen: – Vil ikke komme med unnskyldninger21:49SportLyon-bussen pepret med stein foran storkamp21:39SportBundesligaprofil løp ned trener - kamp endte i kaos20:58VerdenFortsatt ingen pågrepet etter drap på 15-åring i Malmö20:30NorgeHevingen av bil i Jølstravatnet starter mandag20:11SportMålløst mellom Tromsø og Vålerenga20:09SportLillestrøm lever farlig etter tapte for Stabæk20:06SportNy hjemmeseier for Kristiansund, Sarpsborg i trøbbel19:51SportMolde rundspilte Strømsgodset - sikret seriemesterskapet19:48VerdenMann pågrepet for å stikke hull på Trump-ballong19:39NorgeBussjåfør kjørte på to barn på Jessheim
Populært