Dette lurer resten av verden på om Norge

Er ikke nakenhet en stor sak i Norge? Hva er den brune, karamelliserte osten? Hvorfor er det hull i myntene? Hvor kan jeg sjekke om jeg er i slekt med den norske kongefamilien? Hvordan elsker norske menn?

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Nakenhet er kanskje mer naturlig i kalde land som Norge og på Island? Foto: Colourbox
Nakenhet er kanskje mer naturlig i kalde land som Norge og på Island? Foto: Colourbox

Eller hvorfor har jeg så inderlig lyst til å flytte til Norge? Dette er spørsmål folk fra hele verden hadde om Norge. De lurte faktisk så mye på det at de satte seg ned ved tastaturet og stilte internett spørsmålet.

Dermed var det mulig for oss å sjekke. Vi har bare gått igjennom årets oversikt over spørsmål på flere spørresider. Til sammen er det i overkant av 5000 spørsmål, i hovedsak fra nettstedet Quora.

Så hva lurer verden på?

De lurer på veldig mye rart. Det er tydelig at det er flere aspekter ved landet Norge og folkene som bor her som er vanskelig å forstå for resten av verden.

Hvorfor er det forbudt med snøskutere og hjørnekjøleskap, for eksempel. Eller hvor mye vil det koste Norge å flytte frølageret på Svalbard til Mars.

Her er flere:

Troll A i Nordsjøen. Det eksisterer i hvert fall.
Troll A i Nordsjøen. Det eksisterer i hvert fall.

«Why does tiny Norway get all of the North Sea oil, is that fair?»

«Are gnomes real in USA or Norway?»

«Is there reasonable ground to believe that Norwegian trolls exist?»

«Is it possible to replace all manual jobs with robots in a country like Norway?»

«Why were 95% of all buildings in all cities in Norway built after 1950?»

«Was Vidkun Quisling really a hero?»

«Why were berserkers outlawed in Norway? When were they outlawed?»

«How do I send mangoes to norway?»

I want to go to there!

Men i all hovedsak ønsker de å vite hvordan de kan reise hit. De fleste ønsker å være turister. De lurer på hva de bør se når de er her, særlig når de bare er i landet for noen timer eller dager.

Men overraskende mange ønsker å studere her. Og svært mange av de lurer på hvordan de skal gjøre det.

Vindsurfing på vinteren. Foto: Colourbox
Vindsurfing på vinteren. Foto: Colourbox

«How is surfing in norway? Which surf school to go to there?»

De er også bekymret for hvor dyrt det er å studere her. Det er overraskende mange som lurer på om de må betale skatt av eventuelle studielån eller annen studiestøtte.

Men det er også en hel del som ønsker seg en jobb i Norge. Det er svært mange spørsmål om de byråkratiske sidene ved det å komme til Norge. Og hvordan arbeidsmarkedet er for ulike bransjer og for yrker. De lurer på om utdannelsen deres er god nok og hvordan de kan få den godkjent.

Les også: Innvandrere tjener betydelig mindre enn nordmenn

Finnes det egentlig god pizza i dette landet?

Basert på spørsmålene kan det hende at det er en del som også har fått seg jobb og som er i lønnsforhandlinger. For dette med lønnsnivå er et spørsmål som også gjentas.

«What is your monthly salary, if you work in Norway?»

Eller kanskje er det bare ønskedrømmer? Noen lurer på hvordan de skal gå fram for å få suksess. Andre lurer på hva nordmenn synes om folk fra deres del av verden. Det er tydelig at noen av de potensielle arbeidsinnvandrerne er bekymret for rasisme.

«Which is the best city in Norway for a black man to settle?»

I tillegg til å være bekymret for det skandinaviske mulitkulturelle samfunnets framtid, så er utlendingene som skal flytte til Norge svært opptatt av hvilke varer som er tilgjengelig.

«Where can I buy glasses in Norway?»

På Valdres Mathus får du både burgere og rømmegrøt kokt etter gammel valdresoppskrift.
På Valdres Mathus får du både burgere og rømmegrøt kokt etter gammel valdresoppskrift.

«Where can I find decent burgers in Norway?»

Les også: En veimatopplevelse i særklasse: Vi har jobbet hardt for dette

Kan barnevernet bare ta barna dine om du ikke oppdrar dem godt nok?

Og det er tydelig at alle de internasjonale sakene om barnevernet har satt sine spor. De lurer på hvordan nordmenn ser på barnevernet og om det kunne fungert å hatt slike regler i USA.

«How can one stay out of trouble with the child welfare services in Norway?»

Les også: Norsk barnevern under angrep

Og så er det de som verken vil være turister, vil studere eller kanskje har utsikter til jobb med det første. De stiller mange mer kompliserte spørsmål om visum, pass og hvordan man går fram for å flytte til dette kalde landet vårt.

Hvis jeg kjøper et hus i Norge, gir det meg oppholdstillatelse? Er det en som spør.

Hva tar jeg med når jeg blir invitert på besøk?

Og så forsøker de så godt de kan å forstå kulturen vår.

Er livet i Knausgårds bøker virkelig slik det er i Norge? Foto: Berit Roald / NTB scanpix
Er livet i Knausgårds bøker virkelig slik det er i Norge? Foto: Berit Roald / NTB scanpix

«What do Norwegians think of Karl Ove Knausgaard's series? Do they reflect Norwegian life accurately?»

Og det mye de lurer på. Hva gjør nordmenn, eller også spesielt samer, sinte? Hva er uhøflig?

«What color clothes are preferable to wear in Norway?»

«Is nudity truly not a big issue in Norway and Iceland?»

Man kan jo begynne å lure på hva de egentlig tror om oss.

«How did gay and lesbian - marriage affect boys and girls relationship in Norway?»

«What is it like to be Christian believer and churchgoer in Norway?»

Klart vi er vakre. Se bare på Astrid! Foto: Jon Olav Nesvold / NTB scanpix
Klart vi er vakre. Se bare på Astrid! Foto: Jon Olav Nesvold / NTB scanpix

«Are Norwegian people prettier?»

Ja, det er klart vi er. Men ikke så veldig høflige kanskje? For hvorfor insisterer nordmenn å snakke norsk, selv med folk som ikke skjønner språket tilstede og selv om alle kan engelsk?

Les også: – Norge er det vakreste landet jeg har vært i!

Hvem ville vunnet en krig mellom Norge og Sverige?

Verden synes tydeligvis dette med de skandinaviske språkene er vanskelig å forstå. For å ikke begynne med nynorsk og bokmål.

Kan jeg bruke bokmål i Stavanger? Er det en som spør.

Les også: Utlendingene skjønner ikke nynorsk

Man klør seg også i hodet over at ikke Skandinavia har slått seg sammen. Flere lurer på hvor mye sterkere et samlet Skandinavia ville vært i verdenspolitikken.

Hvorfor er egentlig Danmark et eget land? som en så fint formulerer det.

«What percentage of Norwegians live on Islands, as supposed to the mainland?»

En isbjørn går over isen ved Phippsøya, en av Sjuøyane nord for Nordaustlandet på Svalbard. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
En isbjørn går over isen ved Phippsøya, en av Sjuøyane nord for Nordaustlandet på Svalbard. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

«Are people on Svalbard all related?»

«Norway buys tropical rainforest in a number of countries. Do those territories become part of Norway?»

De lurer også på hvordan det er å bo i skyggen av stormakten Russland.

«If Norway and Russia were involved in a non-nuclear war, would Norway stand a chance?»

Les også: Russiske raketter ved Østersjøen skaper uro og undring

Hvor konservative er egentlig de konservative i Norge?

Noen spørsmål holder seg ganske jevnt over hele året. Men med et klart unntak. I juni var det ti ganger flere spørsmål om Norges forhold til EU enn resten av året. Det er helt tydelig at Brexit og EØS-avtalen er vanskelig å forstå.

«Is Norway and Switzerland an "ALMOST" member of the EU?»

«Should Norway and Ukraine get integrated with the British Commonwealth or with the EU after Brexit happened?»

Det er ingenting som tyder på at de har lagt planer om en snarlig utvidelse av kongedømmet. Foto: Lise Åserud / NTB Scanpix
Det er ingenting som tyder på at de har lagt planer om en snarlig utvidelse av kongedømmet. Foto: Lise Åserud / NTB Scanpix

«What would have to happen so that the King of Norway could rule the UK?»

Sosialdemokratiet i seg selv er svært forvirrende, og særlig velferdssamfunnet og skattenivået.

«Why is it that Norway has still got a thriving social democratic model when the current government is centre-right?»

«What motivates rich people in Norway to pay high taxes?»

Les også: Vil skjerpe skatt på arv

Og så er fengselssystemet i Norge ofte et tema. Det kan vi kanskje takke Michael Moore og Anders Behring Breivik for?

«Can Americans go to Halden in Norway or would they face charges in the United States if the crime were committed on Norwegian soil?»

Han kunne vel lagt til: spør for en venn.

Fikk du ikke nok? Her er noen flere:

 • Why don't dogs bark in Norway?
 • What's the best way to give birth on Svalbard given that's it's illegal?
 • Where Can I get an egg donor from Sweden / Norway / Finland for bearing children?
 • Russefeiring er bare for de som er russ. Foto: Jon Olav Nesvold / NTB Scanpix
  Russefeiring er bare for de som er russ. Foto: Jon Olav Nesvold / NTB Scanpix
  Can a foreigner partake in the Norwegian tradition of Russefeiring?
 • What are some good catchphrases to hook up Norwegian girls on Facebook?
 • What would Norway do in a world war?
 • How do Norwegians learn English?
 • How is it possible for a non-diplomat to go to Norway?
 • Where can I buy aluminium scrap in Norway?
 • Why is snowmobiling illegal in Norway? What was the reasoning behind this law?
 • Why does UK have 60 million people, but Norway has 5 million?
 • What would happen if Norway and Switzerland suddenly join the EU?
 • Why did Hitler send so many troops to Norway?
 • Was Vidkun Quisling really a hero?
 • In the Cold War, did Norway support USA or USSR?
 • How did Gro Harlem Brundtland become Prime Minister of Norway?
 • Hva var det som var så spesielt med vikingene, liksom? Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
  Hva var det som var så spesielt med vikingene, liksom? Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
  What makes the Vikings so famous?
 • Why were 95% of all buildings in all cities in Norway built after 1950?
 • How can I protect myself from the flu in Norway?
 • Will the sun appear to move from west to east at night in Norway the land of midnight sun?
 • How is a winter night in the Nordic countries? Is it total darkness for 20+ hours or like an afternoon?
 • Hva gjør veiarbeidere om vinteren? Vel, kanskje de måker? Foto: Colourbox
  Hva gjør veiarbeidere om vinteren? Vel, kanskje de måker? Foto: Colourbox
  What do the road builders do in winter season in Canada or Norway?
 • Why would Norway attack Russia?
 • How is the situation in drammen Norway?
 • What is the salary range for zookeepers in Norway?
 • How do Norwegians feel about their oil exports and the environment?
 • How can I meet traditional shamans in Norway?

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
08:46 Færre røyker, flere snuser08:29 Frp-topp i Oslo krever flyktningstopp08:18 Barneombudet bekymret over forhold i barnevernet, ifølge rapport08:11 Laveste fødselstall i Kina siden 194908:06 Betydelig snøskredfare på Vestlandet07:47 Svenske EM-stjerner på bytur, måtte si unnskyld etter drink-bestillinger07:25 Faren til IS-kvinne: – Jeg har tillit til rettssystemet07:23 Elleve amerikanske soldater ble såret i Iran-angrepet i Irak07:10 Wild tilbake på vinnersporet07:03 Meningsmåling: – Ikke noe godt tegn for Siv Jensen06:54 UNHCR: Migranter brukes som soldater i Libya06:42 Nestleder varsler KrF-krav dersom Solberg godtar Frps krav06:24 Guatemalas nye president bryter med Venezuela06:00 Topptungt fredsmøte om Libya05:50 Dette skjer i dag05:36 Dette skjedde i natt05:30 Bergen fyller 950 år – feiringen starter på lørdag05:07 Asias børser opp etter rekorddag på Wall Street05:06 Biltoll ikke nevnt i handelssamtaler mellom EU og USA05:02 To menn siktet for cannabisproduksjon i Trøndelag04:26 Brannvesen gransker ansattes håndskrift i jakten på trusselbrev-skriver03:38 Svakeste økonomiske vekst i Kina på tre tiår03:35 Snøhetta skal skape en ny visuell profil for Wikipedia-eier03:02 Frp-fylkesleder tror det er kroken på døra for regjeringen02:46 Ny person død av mystisk virus i Kina02:45 Googles morselskap er nå verdt tusen milliarder dollar02:30 Israel angrep Gazastripen for andre dag på rad02:26 Konkurransetilsynet trapper opp kampen mot IT-giganters markedsdominans02:20 Drammenbanen og Askerbanen åpen for trafikk igjen01:39 Undersøkelse: Stort flertall for at staten bør ta over luftambulansen01:32 Frp-topper: Visste ikke at IS-siktet kvinne skulle hentes hjem01:31 Barn funnet i massegrav i Panama00:40 Tetzschner: – Kan bli et spill der alle taper22:18 Medier: United enig med Inter om overgangssum for Solskjærs kaptein21:48 Erna Solberg: – Ikke grunnlag for store endringer i Granavolden-plattformen21:31 Telenor oppretter nytt selskap21:18 Christopher Tolkien er død20:41 Homo sapiens hvem er det? Som regel er det en hvit mann20:07 Krever erstatning: – Sjåføren ble vettskremt og var i sjokk19:25 Forsikringsselskap frykter at alle bilene i parkeringshuset på Sola må kondemneres19:12 Siv Jensen tar Keshvaris jobb og millionlønn om regjeringen ryker18:44 Venstre-lederen sier nei til Frp-krav18:31 Attenborough advarer om klimakrise18:28 Full stans på Drammenbanen og Askerbanen i mange timer til18:00 Kilder til VG: Terrorsiktet kvinne kommer ikke til Norge torsdag17:36 Prinsdal-drapet: Den etterlyste mannen er pågrepet i Ungarn17:25 Mann i 50-årene døde etter arbeidsulykke på Sola17:13 Krever erstatning fra Iran for nedskyting av fly17:09 Giuliani-kontakt: Trump visste om Biden-press i Ukraina16:31 Siv Jensen: – Det er en grunn til at regjeringen ikke er så populær15:57 Ber influensere slutte med gave-konkurranser i sosiale medier15:52 Fourcade vant og økte verdenscupledelsen15:51 Nokas-raner dømt til fem års fengsel for smugling15:17 Thingnes Bø og kona fikk en gutt14:52 Forbrukertilsynet anmelder XXL14:50 Evakuerte i Nordkapp får flytte tilbake14:49 Putins statsministerkandidat godkjent av parlamentet14:02 Skiskytterlegende snakker om den tunge perioden13:48 Toppløper overrasket av dopingjegere – hoppet ut av vinduet13:46 Bose stenger 119 butikker: Mange mister jobben13:29 Rouhani: Vi trenger dialog, ikke krig13:28 Netflix skrur opp prisene i Norge13:05 Valgekspert: – Spiller kortene i hendene på Ap12:50 Martin Samuelsen selges til Hull12:41 Flere tusen dansker kan bli sittende med ubrukte EM-billetter12:40 Støre frykter mer Frp-gjennomslag12:25 IS-siktet kvinne kommer til Norge i kveld12:23 Over 10.000 nordmenn vil bli i Storbritannia etter brexit11:50 Kvinne siktet for drapsforsøk etter voldsepisode11:50 Aldringsforsker får pris av Olav Thon11:49 Ekspert: Regjeringens mest alvorlige krise11:24 Fortsatt alvorlig for mann etter elsparkesykkel-ulykke11:12 Utslåtte dansker vil ha diskusjon om EM-formatet10:56 Svak start for Hovland i Abu Dhabi10:55 Rashford kan rekke Liverpool-kampen10:53 – De høyreradikale er på vei tilbake til gata10:33 Blodspor kan ha avslørt drapsmannen09:59 Asia-børser svakt opp etter handelsavtale09:59 Ny aktor på plass i saken mot Eirik Jensen09:46 Influensautbruddet har stagnert09:30 Lokalvalget ga kvinnerekord09:29 Indiske bakere forsøker å lage verdens lengste kake09:14 Nybilsalget i EU opp for sjette året på rad09:13 SAS og Apollo fornyer milliardavtale09:11 Grensehandelen kan dobles innen 203009:10 Tre pågrepet i internasjonal Kripos-aksjon08:55 Frp-lederen: Kravlista forhåpentligvis klar torsdag08:46 Overgrepsdømt krevde å få fortsette å jobbe som lege – tapte i retten08:19 Da de nye bommene kom, skjedde det noe veldig raskt07:48 Grande ber Frp ta forhandlinger internt i regjeringen07:45 Putins statsministerkandidat skal spørres ut i statsdumaen07:14 Mystisk lungevirus har spredd seg til Japan07:08 Norge når elbilmål før tiden: – En milepæl som er helt utrolig07:02 Brennhet Sørloth vil forlenge Tyrkia-eventyret07:00 Frp-folk vil ha strengere innvandringspolitikk for å bli i regjering06:43 «Ny» McGregor klar for comeback i ringen søndag06:30 Hergeirssons OL-kval er spikret, håndballmygg får sjansen06:01 Lettelse etter regn over skogbrannene i Australia06:00 100 år siden USA innførte totalforbud mot alkohol05:50 Dette skjer i dag
Siste nytt
08:46Helse og livsstilFærre røyker, flere snuser08:29PolitikkFrp-topp i Oslo krever flyktningstopp08:18NorgeBarneombudet bekymret over forhold i barnevernet, ifølge rapport08:11VerdenLaveste fødselstall i Kina siden 194908:06NorgeBetydelig snøskredfare på Vestlandet07:47SportSvenske EM-stjerner på bytur, måtte si unnskyld etter drink-bestillinger07:25NorgeFaren til IS-kvinne: – Jeg har tillit til rettssystemet07:23VerdenElleve amerikanske soldater ble såret i Iran-angrepet i Irak07:10SportWild tilbake på vinnersporet07:03PolitikkMeningsmåling: – Ikke noe godt tegn for Siv Jensen06:54VerdenUNHCR: Migranter brukes som soldater i Libya06:42NorgeNestleder varsler KrF-krav dersom Solberg godtar Frps krav06:24VerdenGuatemalas nye president bryter med Venezuela06:00VerdenTopptungt fredsmøte om Libya05:50NorgeDette skjer i dag05:36NorgeDette skjedde i natt05:30NorgeBergen fyller 950 år – feiringen starter på lørdag05:07VerdenAsias børser opp etter rekorddag på Wall Street05:06VerdenBiltoll ikke nevnt i handelssamtaler mellom EU og USA05:02NorgeTo menn siktet for cannabisproduksjon i Trøndelag04:26NorgeBrannvesen gransker ansattes håndskrift i jakten på trusselbrev-skriver03:38VerdenSvakeste økonomiske vekst i Kina på tre tiår03:35NorgeSnøhetta skal skape en ny visuell profil for Wikipedia-eier03:02NorgeFrp-fylkesleder tror det er kroken på døra for regjeringen02:46VerdenNy person død av mystisk virus i Kina02:45VerdenGoogles morselskap er nå verdt tusen milliarder dollar02:30VerdenIsrael angrep Gazastripen for andre dag på rad02:26NorgeKonkurransetilsynet trapper opp kampen mot IT-giganters markedsdominans02:20NorgeDrammenbanen og Askerbanen åpen for trafikk igjen01:39NorgeUndersøkelse: Stort flertall for at staten bør ta over luftambulansen01:32NorgeFrp-topper: Visste ikke at IS-siktet kvinne skulle hentes hjem01:31VerdenBarn funnet i massegrav i Panama00:40NorgeTetzschner: – Kan bli et spill der alle taper22:18SportMedier: United enig med Inter om overgangssum for Solskjærs kaptein21:48NorgeErna Solberg: – Ikke grunnlag for store endringer i Granavolden-plattformen21:31PengerTelenor oppretter nytt selskap21:18VerdenChristopher Tolkien er død20:41StemmerHomo sapiens hvem er det? Som regel er det en hvit mann20:07NorgeKrever erstatning: – Sjåføren ble vettskremt og var i sjokk19:25NorgeForsikringsselskap frykter at alle bilene i parkeringshuset på Sola må kondemneres19:12PolitikkSiv Jensen tar Keshvaris jobb og millionlønn om regjeringen ryker18:44NorgeVenstre-lederen sier nei til Frp-krav18:31VerdenAttenborough advarer om klimakrise18:28NorgeFull stans på Drammenbanen og Askerbanen i mange timer til18:00NorgeKilder til VG: Terrorsiktet kvinne kommer ikke til Norge torsdag17:36NorgePrinsdal-drapet: Den etterlyste mannen er pågrepet i Ungarn17:25NorgeMann i 50-årene døde etter arbeidsulykke på Sola17:13VerdenKrever erstatning fra Iran for nedskyting av fly17:09VerdenGiuliani-kontakt: Trump visste om Biden-press i Ukraina16:31PolitikkSiv Jensen: – Det er en grunn til at regjeringen ikke er så populær15:57PengerBer influensere slutte med gave-konkurranser i sosiale medier15:52SportFourcade vant og økte verdenscupledelsen15:51NorgeNokas-raner dømt til fem års fengsel for smugling15:17SportThingnes Bø og kona fikk en gutt14:52PengerForbrukertilsynet anmelder XXL14:50NorgeEvakuerte i Nordkapp får flytte tilbake14:49PolitikkPutins statsministerkandidat godkjent av parlamentet14:02SportSkiskytterlegende snakker om den tunge perioden13:48SportToppløper overrasket av dopingjegere – hoppet ut av vinduet13:46PengerBose stenger 119 butikker: Mange mister jobben13:29VerdenRouhani: Vi trenger dialog, ikke krig13:28PengerNetflix skrur opp prisene i Norge13:05PolitikkValgekspert: – Spiller kortene i hendene på Ap12:50SportMartin Samuelsen selges til Hull12:41SportFlere tusen dansker kan bli sittende med ubrukte EM-billetter12:40PolitikkStøre frykter mer Frp-gjennomslag12:25NorgeIS-siktet kvinne kommer til Norge i kveld12:23VerdenOver 10.000 nordmenn vil bli i Storbritannia etter brexit11:50NorgeKvinne siktet for drapsforsøk etter voldsepisode11:50Helse og livsstilAldringsforsker får pris av Olav Thon11:49PolitikkEkspert: Regjeringens mest alvorlige krise11:24NorgeFortsatt alvorlig for mann etter elsparkesykkel-ulykke11:12SportUtslåtte dansker vil ha diskusjon om EM-formatet10:56SportSvak start for Hovland i Abu Dhabi10:55SportRashford kan rekke Liverpool-kampen10:53Norge– De høyreradikale er på vei tilbake til gata10:33NorgeBlodspor kan ha avslørt drapsmannen09:59PengerAsia-børser svakt opp etter handelsavtale09:59NorgeNy aktor på plass i saken mot Eirik Jensen09:46Helse og livsstilInfluensautbruddet har stagnert09:30PolitikkLokalvalget ga kvinnerekord09:29VerdenIndiske bakere forsøker å lage verdens lengste kake09:14MotorNybilsalget i EU opp for sjette året på rad09:13PengerSAS og Apollo fornyer milliardavtale09:11PengerGrensehandelen kan dobles innen 203009:10NorgeTre pågrepet i internasjonal Kripos-aksjon08:55PolitikkFrp-lederen: Kravlista forhåpentligvis klar torsdag08:46NorgeOvergrepsdømt krevde å få fortsette å jobbe som lege – tapte i retten08:19MotorDa de nye bommene kom, skjedde det noe veldig raskt07:48PolitikkGrande ber Frp ta forhandlinger internt i regjeringen07:45VerdenPutins statsministerkandidat skal spørres ut i statsdumaen07:14Helse og livsstilMystisk lungevirus har spredd seg til Japan07:08MotorNorge når elbilmål før tiden: – En milepæl som er helt utrolig07:02SportBrennhet Sørloth vil forlenge Tyrkia-eventyret07:00PolitikkFrp-folk vil ha strengere innvandringspolitikk for å bli i regjering06:43Sport«Ny» McGregor klar for comeback i ringen søndag06:30SportHergeirssons OL-kval er spikret, håndballmygg får sjansen06:01VerdenLettelse etter regn over skogbrannene i Australia06:00Verden100 år siden USA innførte totalforbud mot alkohol05:50NorgeDette skjer i dag
Populært