Krigskirkegården på Tjøtta gjenåpnet

Artikkelen fortsetter under annonsen

Den internasjonale krigskirkegården på Tjøtta i Nordland ble torsdag gjenåpnet av statssekretær Bård Folke Fredriksen (H).

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

De siste sju årene er det brukt 10 millioner kroner på å merke og ruste opp gravplassen og finne navnene på 4.000 av dem som er gravlagt der, skriver Kulturdepartementet i en pressemelding.

– Det er hver nye generasjons oppgave å ta var på minnene om krigsofrene. Krigskirkegården på Tjøtta er nå rustet opp så de døde kan hvile i fred. Tjøtta internasjonale krigskirkegård er et verdig minnested og en stadig påminnelse for oss alle, sier Fredriksen

I løpet av andre verdenskrig ble rundt 100.000 sovjetiske krigsfanger sendt til Norge. De ble satt inn i tvangsarbeid for å bygge jernbane, veier og festningsanlegg, særlig i Nord-Norge. I 1951 ble 8.000 av dem som døde under fangeoppholdet i Norge, flyttet til Tjøtta.

I 2009 fikk Falstadsenteret i Norge i oppdrag å søke etter navnene til de ukjente døde. Prosjektet førte til at 4.000 nye navn er oppført i den søkbare databasen krigsgraver.no. Krigskirkegården er merket med bronseplater med navnene.