25.000 flere midlertidig ansatte

Varehandelen er en av bransjene som skiller seg ut med kraftig økning i bruk av midlertidig ansatte. Illustrasjonsfoto Berit Keilen / NTB scanpix
Varehandelen er en av bransjene som skiller seg ut med kraftig økning i bruk av midlertidig ansatte. Illustrasjonsfoto Berit Keilen / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Det siste året er det blitt 25.000 flere midlertidig ansatte i Norge. Det er en økning på 12 prosent.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Økningen kommer fram i arbeidskraftundersøkelsen fra Statistisk sentralbyrå, som viser at det var 232.000 midlertidig ansatte, skriver Dagsavisen. Trine Lise Sundnes i Handel og Kontor er ikke overrasket at varehandelen, hvor mange av hennes medlemmer jobber, er en av bransjene der midlertidige ansettelser øker mest. Også helse- og sosialsektoren, offentlig administrasjon og undervisning er felter med høy vekst.

– Dette er det våre folk melder tilbake om. Nå blir de faste jobbene erstattet med midlertidige jobber, forteller hun. Sundenes mener den viktigste årsaken er den nye arbeidsmiljøloven som trådte i kraft i fjor sommer. Den åpnet blant annet for midlertidige ansettelser uten begrunnelse i inntil et år.

– Før kunne våre tillitsvalgte med loven i hånd si fra når arbeidsgiver tok seg litt for mye til rett og påpeke at noen hadde krav på fast ansettelse. Det verktøyet har vi ikke lenger.

Arbeidsminister Anniken Hauglie (H) sier både oppmykningen av lovverket og konjunkturene kan ha en betydning. Hun peker på at den samme undersøkelsen viser en økning i sysselsettingen.

– Målet med et mer fleksibelt regelverk er at flere skal komme seg i jobb, men faste ansettelser skal fortsatt være hovedregelen, sier Hauglie.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden