Ap og Frp i forsvarsfeide om kystjegerne

Illustrasjonsfoto: Heiko Junge / NTB scanpix
Illustrasjonsfoto: Heiko Junge / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Frp har ikke tatt opp spørsmålet om å legge ned Kystjegerkommandoen i forhandlingene på Stortinget, hevder Arbeiderpartiets Anniken Huitfeldt.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Hun snakker usant og mot bedre vitende, parerer Frps forsvarspolitisk talsmann Christian Tybring-Gjedde.

Han sier at Fremskrittspartiet i forsvarsforhandlingene på Stortinget går imot forslaget fra egen regjering og sier nei til å legge ned Kystjegerkommandoen.

– Vi har tatt opp dette i prioriteringsrundene rundt forhandlingsbordet og har stortingsgruppa i ryggen. Nå er det opp til Ap å redde kystjegerne. Huitfeldt kan henge seg på oss – så har vi flertall, sier Frp-representanten.

Les også: Tajik angriper Anundsen om konsulentbruk

Avviser

Anniken Huitfeldt leder utenriks- og forsvarskomiteen på Stortinget og er saksordfører for langtidsplanen. Hun tar sterke ord i bruk når hun kommenterer utspillet fra Tybring-Gjedde.

– Jeg vil ikke si et ord om hva de ulike partiene sier i forhandlingene. Men jeg må si ifra når noe er åpenbart feil. Frp har ikke tatt opp kystjegerne i forhandlingene. Men det er tatt opp av mange andre, og jeg har satt det opp på lista over hva vi skal forhandle om, sier hun til NTB.

– Christian Tybring-Gjedde har aldri nevnt det internt i forhandlingene, gjentar hun.

Les også: Listhaug vil ikke la seg dempe av Fabian Stang

Kollisjonskurs

Frps parlamentariske leder Harald Nesvik vil ikke kommentere forhandlingene eller si noe om kystjegerne spesielt.

– Regjeringen har lagt fram en langtidsplan som nå er til behandling på Stortinget. Jeg kan ikke kommentere forhandlingene direkte, utover å si at ingenting er klart før alt er klart, sier han.

Ifølge Tybring-Gjedde er det ikke problematisk om stortingsgruppen skulle være på kollisjonskurs med regjeringen i enkeltsaker.

– Jeg synes ikke det. I utgangspunktet er det Stortinget som bestemmer hva regjeringen skal gjøre, og ikke motsatt, sier han.

Tybring-Gjedde understreker at Frps stortingspolitikere ikke har tatt stilling til hvor KJK eventuelt skal plasseres. Avdelingen holder i dag til utenfor Harstad.

Les også: Stortinget fortsatt ikke fornøyd med Solvik-Olsens luftfartssvar

Fond

Uavhengig av utfallet av forsvarsforhandlingene om langtidsplanen, vil Frp fremme et forslag om et investeringsfond for anskaffelse av forsvarsmateriell når planen skal behandles i Stortinget.

– Det vil frigjøre 2-3 milliarder fra forsvarsbudsjettet til øving, drift og virksomhet, sier Tybring-Gjedde.

Anniken Huitfeldt synes det er krevende å forholde seg til utspillet fra Frp.

– Frp har mange ulike budskap: Ett på Andøya, ett i Harstad, ett på Kjevik, ett i Møre og Romsdal og et helt annet i forhandlingene, sier hun.

På spørsmål om hva Arbeiderpartiet går inn for når det gjelder Kystjegerkommandoen, svarer Huitfeldt som følger:

– Vi har sagt at vi vil øke bevilgningene til Forsvaret i statsbudsjettet for neste år, og at vi vil ha mer aktivitet i nord.

Les også: Drapstrussel ble liggende på Listhaugs FB-side

Personvernpolicy