Søreide avfeier russisk kritikk av Værnes

<p>ROTASJONSSYSTEM: Forsvarsminister Ine Søreide Eriksen tillater amerikanske soldater på norsk jord.</p>
ROTASJONSSYSTEM: Forsvarsminister Ine Søreide Eriksen tillater amerikanske soldater på norsk jord. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

Russland har ingen saklig grunn til å reagere på utplasseringen av amerikanske soldater på Værnes, mener forsvarsminister Ine Eriksen Søreide (H).

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Onsdag gjentok Russlands ambassade i Oslo sin kritikk mot planen.

«Stasjoneringen av rundt 330 soldater på Værnes vil helt sikkert ikke bidra til å forbedre sikkerheten i Nord-Europa», skriver ambassadens presseattaché Maksim Gurov i en epost til nyhetsbyrået AFP. Gurov har også tidligere sendt en epost til Adresseavisen, der han skriver at han er forundret over planene.

Forsvarsminister Ine Eriksen Søreide avviser kritikken tvert.

– Det er ingen saklig grunn for russerne til å reagere på dette. Men russerne reagerer for tida på samme måte på stort sett alt NATO-land foretar seg, sier Søreide til NTB.

«Ingen overraskelse»

Søreide deltok onsdag på NATOs forsvarsministermøte i Brussel. Der var forholdet til Russland og NATOs styrkeoppbygging langs grensene i øst et av de sentrale temaene.

Søreide insisterer på at Norges politikk har ligget fast i lang tid.

– Vi har hele veien vært veldig tydelige på at vi ønsker mer alliert øving og trening i Norge. Det sier vi i langtidsplanen for Forsvaret og i statsbudsjettet, og vi har sagt det i foregående langtidsplaner. Det har vært linjen til skiftende regjeringer i Norge i mange år, sier Søreide.

Hun tror ikke Værnes-planene kommer som noen overraskelse på russerne.

– Det er noe som er helt i tråd med den sikkerhetspolitiske linjen vi har fulgt. Det er helt i tråd med norske interesser. Og det er verken overraskende eller på noen måte annerledes enn den politikken vi har ført til nå, sier Søreide.

Grafikk: Slik kan Russland invadere Sverige på få timer

Russland: – Forholdet til USA er det dårligste på flere tiår

Symbolpolitikk

Styrken som skal plasseres på Værnes består av et kompani soldater, 150– 200 mann, forsterket med logistikkpersonell, sanitetspersonell, eget artilleri eller stridsvogner. På Værnes har den amerikanske styrken tilgang til store mengder amerikansk militærmateriell som er lagret i flere fjellagre i Trøndelag.

Forsker Tor Bukkvoll ved Forsvarets forskningsinstitutt mener Russland først og fremst vil se på utplassering av styrkene som ren symbolpolitikk.

– 330 soldater er ingen stor avdeling. Fra russisk side tror jeg de ser på det som uheldig, men samtidig som ledd i en symbolpolitikk. Norge er et NATO-land, og NATO styrker beredskapen nær Russlands grenser, sier Bukkvoll til Adresseavisen.

Det er USA som har tatt initiativ til utplasseringen på Værnes i Nord-Trøndelag fra januar 2017. Det er snakk om en prøveordning, og ordningen skal evalueres i 2017. Stortingets utvidede utenriks- og forsvarskomité ble orientert om prøveordningen mandag.

Les også: Stoltenberg: – Russland prøver å splitte oss

5.000 russiske soldater i stor øvelse ved Norges grense

Russlands nye Stan-rakett kan utslette hele Frankrike

Personvernpolicy