Politiet lammet av datasvikt

Politidirektør Odd Reidar Humlegård. Foto: Berit Roald / NTB scanpix
Politidirektør Odd Reidar Humlegård. Foto: Berit Roald / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

I ett døgn har et av politiets viktigste dataverktøy vært nede. I hele landet får politiet dermed ikke tilgang til straffesaksdata og en rekke dokumenter.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det såkalte BL-systemet – basisløsninger – gikk ned etter lunsj tirsdag, melder fagbladet Politiforum.

Håpet var at politidistrikter og særorganer landet rundt ville kunne bruke BL-systemet igjen onsdag morgen, men det var fortsatt helt utilgjengelig ved lunsjtider onsdag formiddag.

Tilbake i begrenset omfang

Politidirektoratet opplyser til NTB at det jobbes intenst med å få systemet opp igjen. Ved 15-tiden opplyser direktoratet at systemet ventes å være oppe i begrenset omfang i løpet av ettermiddagen.

– Politiet jobber med å finne den underliggende årsaken til problemene som har oppstått. Slik det er nå responderer BL dårlig på belastning fra et høyt antall brukere samtidig. Vi er derfor i dialog med politimestre og særorgansjefene for å finne løsninger lokalt som kan gi mindre belastning, sier fungerende avdelingsdirektør Wilfred Østgulen i Politidirektoratet i en pressemelding.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Direktoratet tror at problemene med systemet kan bli langvarige.

BL-systemet er et saksbehandlingssystem for straffesaksdata og dokumenter. At systemet er nede, innebærer at politiet ikke får tilgang til straffesaksdata og må finne andre måter å skrive rapporter og registrere avhør på.

Les også: Ordførere frykter for sikkerheten etter politireformen

Ustabilt system

Systemet var nede i flere timer både i april og juni. Torsdag forrige uke gikk det ned igjen, og var utilgjengelig i et helt døgn. I dagene etter har systemet vært preget av treghet og ustabilitet.

Ifølge Politiforum eksisterer det ingen back-up-løsning for systemet. Eneste alternativ er å lagre word-dokumenter lokalt, for så å legge det inn i BL i ettertid.

Politiforum erfarer også at man er vant til at BL kan krasje, men den siste tiden skal systemet ha vært utsatt for hyppigere driftsavbrudd.

BL-systemet ble innført i 1996.

Les også:

Politi-støtte til forslag om å legge ned POD

Politiet har brukt 15 millioner på å stanse 47 personer