Togstreiken går inn i sin femte uke

Illustrasjonsfoto: Heiko Junge / NTB scanpix
Illustrasjonsfoto: Heiko Junge / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Onsdag trappes lokførerstreiken ytterligere opp, etter at partene natt til onsdag ikke kom til enighet. Dermed må passasjerene fortsatt leve med innstilte tog, fulle busser og lange køer på veiene.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Etter 16 timer med samtaler tirsdag og natt til onsdag, klarte ikke partene i togstreiken å komme fram til en løsning. Onsdag blir den fire uker lange streiken trappet opp ytterligere og går torsdag dermed inn i sin femte uke.

– Det ble dessverre ingen løsning, sier leder Rolf Ringdal i Norsk Lokomotivmannsforbund (NLF) til NTB like etter klokken 4 natt til onsdag. Da hadde partene gått fra hverandre etter å ha sittet sammen siden klokken 12 tirsdag formiddag.

Felles krav

Ringdal mener de har beveget seg, og kommet NSB i møte med skissen.

– NSB avviser imidlertid å bidra til å avslutte streiken. NSB setter med sin holdning passasjerene og sikkerheten i andre rekke, sier Ringdal.

Han sier de kom NSB i møte på det de oppfattet var vesentlig for dem.

– Det viktigste for oss har vært å sikre en nasjonal standard for kompetanse. Vi tilbød oss å ta dette ut av overenskomsten, men å bli enig med NSB om et felles krav overfor myndighetene, sier Ringdal.

Forbundet ba NSB forplikte seg fram til en nasjonal standard var på plass, men Ringdal sier motparten bare ville forplikte seg i åtte måneder.

– Det var umulig å avslutte streiken for åtte måneder, sier han.

– Innholdet er det samme

På arbeidsgiversiden mener Spekter at Lokomotivmannsforbundet har forledet kunder og passasjerer til å tro at de har endret kravene sine slik at togene igjen kan gå som normalt.

Spekter sier det ikke hjelper å endre innpakning når innholdet er det samme.

– Lokomotivmannsforbundets krav innebærer fortsatt at fagforeningen både skal forhandle om, og kunne streike på, hva som skal være kompetansekrav til lokomotivførere og dermed også sikkerhet i NSB og CargoNet, sier direktør for kommunikasjon og samfunnspolitikk Gunnar Larsen i Spekter.

Han beklager sterkt at streiken nå fortsetter.

Sørlandsbanen

Det betyr at tusenvis av pendlere på Østlandet, og fra onsdag også på Sørlandsbanen, fortsatt må stå i lange køer og finne alternative transportmuligheter for å komme seg til jobb.

Konflikten trappes opp med seks nye lokførere på Sørlandsbanen fra onsdag. Uttaket er i Kristiansand for ikke å øke presset i østlandsområdet ytterligere. Til sammen vil da 124 lokførere være i streik.

– Dypt lei oss

Den siste tiden har vært preget av fulle busser og lange bilkøer på innfarten til Oslo fra Follo og Østfold – ettersom alle lokaltog på Østfoldbanen er innstilt. Til vanlig har disse togene rundt 20.000 passasjerer daglig.

– Det vil variere mellom 17 og 25 tog som til en hver tid vil være innstilt på grunn av streiken, og det får store konsekvenser, sier kommunikasjonssjef Åge Kristoffer Lundeby i NSB til NRK onsdag morgen.

– Og vi er dypt lei oss for det som passasjerene våre opplever i disse dager, sier kommunikasjonssjefen.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden