Norge én plass ned på likestillingsbarometer

Norge er i verdenstoppen i likestilling, både generelt og når det gjelder politisk deltakelse. Arkivfoto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix
Norge er i verdenstoppen i likestilling, både generelt og når det gjelder politisk deltakelse. Arkivfoto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Norge har rykket ned fra andre- til tredjeplass på World Economic Forums globale likestillingsbarometer. Norden besitter alle pallplassene.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Mens det for et år siden bare var Island som var mer likestilt enn Norge, har også Finland sneket seg forbi i år, skriver VG. Rett under Norge finner vi våre svenske naboer.

Norge regnes som 84,2 prosent likestilt, mot 85 prosent for et år siden. Barometer måler landene på fire hovedområder. Norge får sitt beste resultat innen politisk deltakelse, med en tredjeplass, mens vi er helt nede på 68. plass når det gjelder helse.

– Det skyldes i hovedsak anslagene for hvor lenge et barn som vokser opp i dag kan forvente å ha god helse. I Norge er det 69 år for menn og 72 for kvinner. Mange andre land har bedre tall enn Norge, forklarer Till Alexander Leopold, som er en av forfatterne bak rapporten.

Han trekker fram to hovedpunkter når han skal forklare hvorfor Norge går noe tilbake og faller en plass på den endelige rangeringen.

– Det skyldes i hovedsak betaling for likt arbeid, hvor dere faller fra 2. til 5. plass og estimatene for gjennomsnittslønnen. Der har vi justert grensene noe, slik at Norge kommer litt dårligere ut, sier Leopold.

Rwanda på femteplass er det siste landet som oppnår 80 prosent eller mer på barometeret.