Petroleumstilsynet kaller inn Statoil etter Mongstad-lekkasje

Petroleumstilsynet gransking av lekkasjen på Stureterminalen, brannen på Statfjord A og brønnproblemene på Statfjord A-plattformen.
Petroleumstilsynet gransking av lekkasjen på Stureterminalen, brannen på Statfjord A og brønnproblemene på Statfjord A-plattformen. Foto: Marit Hommedal / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

600 ansatte ble evakuert fra oljeraffineriet på Mongstad etter en hydrogenlekkasje tirsdag. Nå kaller Petroleumstilsynet inn Statoil på teppet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Statoil opplyser at gasslekkasjen tirsdag ettermiddag skyldtes hydrogenutslipp i et bensinanlegg. Denne delen av anlegget ble raskt nedkjørt og trykkavlastet, ifølge selskapet.

Hendelsen er den siste av fem gasslekkasjer og en brann de siste to ukene, melder NRK. Derfor har Petroleumstilsynet bedt om et møte med ledelsen i den norske oljegiganten allerede onsdag morgen klokka 8.30. Tilsynet mener liv kunne ha gått tapt i tre av hendelsene.

– Det er viktig for oss å ha dialog med Petroleumstilsynet, og at vi får tatt læring av hendelsene, sier pressekontakt Morten Eek i Statoil til NTB.

Starter gransking

Eek viser til at tilsynet nå vil starte gransking av lekkasjen på Stureterminalen, brannen på Statfjord A og brønnproblemene på Statfjord A-plattformen.

– Det har vært mye Statoil den siste tiden, med flere svært alvorlige hendelser. På møtet må Statoil forklare hvordan de opplever hendelsene og hva som er bakenforliggende årsaker, sier pressekontakt Eileen Brundtland i Petroleumstilsynet.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Statoil opplyser til NTB at det er for tidlig å si hva som er årsaken til tirsdagens gasslekkasje. «I tråd med instruks ble evakueringsalarm iverksatt og beredskapsorganisasjonen i Statoil mønstret. Ingen personer kom til skade», skriver selskapet på sine nettsider. 600 ansatte ble evakuert.

– Kutt over en lav sko

– Når dette nå skjer, i stort monn, er det riktig av Petroleumstilsynet å kalle inn Statoil. Det er på tide at operatørene går grundig inn i de beslutningene ledelsen har tatt. Nå har det vært kutt over en lav sko over ett-to år, og det er lett å tenke at det kan være en sammenheng, sier leder Hilde-Marit Rysst i fagforbundet SAFE til nettstedet EnerWE.

Hun ber tilsynet se på vedlikehold, kompetanse, og bemanning, i tillegg til gjennomførte og planlagte organisatoriske endringer.

Morten Eek avviser kategorisk at sikkerhet blir nedprioritert i en vanskelig og omstillingsdominert periode for oljenæringen generelt og for Statoil spesielt.

– Vi driver med endring og omstilling i en krevende tid. Det er sentralt for oss å forklare tilsynet at dette ikke skjer på bekostning av sikkerheten, sier Eek.