Radioaktivt utslipp i Halden stoppet

Atomreaktoren i Halden, som brukes til forskning, ble innviet i 1959.
Atomreaktoren i Halden, som brukes til forskning, ble innviet i 1959. Foto: Scanpix / NTB scanpix

Institutt for energiteknikk (IFE) i Halden hadde et utslipp av radioaktivt jod mandag. Reaktoren er nå hermetisk lukket og utslippet stoppet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Selve lekkasjen er ikke stoppet, men ettersom reaktorhallen er avstengt og hermetisk lukket, så er det ikke lenger noen utslipp til omgivelsene, opplyser IFE.

Det radioaktive jod-utslippet skyldtes en teknisk svikt under behandling av brensel i reaktorhallen og skjedde mandag klokken 13.45. De som oppholdt seg i reaktorhallen under utslippet, evakuerte hallen da alarmen gikk. De har i ettertid vært inne og gjort arbeid for å identifisere årsak og utbredelse av lekkasjen.

Ventilasjonen fra reaktoren er stengt av slik at det ikke skal komme mer utslipp ut i luften.

Testbrensel

– I forrige uke tok vi ut et testbrensel fra reaktoren. Mandag skulle vi overføre dette testbrenselet over i en beholder og sveise den tett slik at det ble isolert. I forbindelse med den operasjonen skjedde det et utslipp av radioaktivt jod til reaktorhallen, sier forskningsdirektør Atle Valseth ved IFE til Halden Arbeiderblad.

Han sier det er for tidlig å slå fast at det dreier seg om en menneskelig svikt. Han innrømmer at det var en glipp i rutinene at Statens strålevern ikke ble varslet om hendelsen av IFE før tirsdag formiddag.

– Ikke farlig

Avdelingsdirektør Per Strand i Statens strålevern sier utslippet av den radioaktive isotopen jod 131 er under utslippsgrensene, men det er ikke et rutineutslipp.

– Dette skal ikke skje, og utslippet må stanses og komme under kontroll. Vi vil åpne en ny tilsynssak knyttet til denne hendelsen for å avdekke hvordan dette kunne skje og hvorfor vi ikke ble varslet før dagen etter, sier han.

Ifølge informasjonen Strålevernet har mottatt så langt, vil ikke utslippet ha noen konsekvenser for helse eller miljø utenfor anlegget. Reaktoren var avstengt for et planlagt vedlikehold, og den skal være avstengt ut året.

Statens strålevern har sendt et måleteam til Østfold. Teamet skal kontrollere utslippsnivåene.

– Bør stenges

Bellona likte ikke at utslippene fortsatt pågikk dagen etter.

– Utslippet har pågått siden mandag klokken 13.45, men Statens strålevern fikk ikke beskjed før tirsdag. Strålevernet krever at russiske myndigheter varsler dem umiddelbart hvis et uhell oppstår. De burde absolutt kreve det samme av IFE. Derfor er det nødvendig at Strålevernet går inn og gransker dette, sier atomfysiker Nils Bøhmer i Bellona.

IFE oppgir at det er snakk om små mengder, om lag 5 prosent av mengden de har lov til å slippe ut i løpet av et år.

– Men her har utslippene skjedd over kort tid, så det vil ha større virkning enn dersom utslippene hadde vært spredt over et større tidsrom, sier Bøhmer.

Natur og Ungdom mener utslippet viser at atomkraft ikke er trygt.

– Det er svært bekymringsfull at dette skjer hos IFE, som jo tross alt forsker på kjernebrenselsikkerhet, sier Natur og Ungdoms leder Ingrid Skjoldvær, som mener det nå er på tide å stenge Haldenreaktoren for godt.

Les også: Atomreaktorene på Kjeller og i Halden stenges midlertidig

– Bør stenges

Bellona liker ikke at utslippene fortsatt pågår dagen etter.

– Utslippet har pågått siden klokken 13.45 i går, men Statens strålevern fikk ikke beskjed før i dag. Strålevernet krever at russiske myndigheter varsler dem umiddelbart hvis et uhell oppstår. De burde absolutt kreve det samme av IFE. Derfor er det nødvendig at Strålevernet går inn og gransker dette, sier atomfysiker i Bellona, Nils Bøhmer.

IFE oppgir at det er snakk om små mengder, om lag 5 prosent av mengden de har lov til å slippe ut i løpet av et år.

– Men her har utslippene skjedd over kort tid, så det vil ha større virkning enn dersom utslippene hadde vært spredt over et større tidsrom, sier Bøhmer.

Han sier at halveringstiden for radioaktivt jod er åtte dager.

– For to uker siden ble det sagt at man skulle stenge Halden-reaktoren, men det har tydeligvis ikke skjedd, sier han.

Natur og Ungdom mener utslippet viser at atomkraft ikke er trygt.

– Det er svært bekymringsfull at dette skjer hos IFE, som jo tross alt forsker på kjernebrenselsikkerhet. Dette viser tydelig at man aldri kan være trygg nok når det gjelder atomkraft, tross alle sikkerhetsforanstaltninger, sier leder i Natur og Ungdom, Ingrid Skjoldvær, som mener det nå er på tide å stenge Haldenreaktoren for godt.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden