Prest løy og kjørte i fylla - mistet jobben

Presten ble tatt med promille, men fortsatte å kjøre. Det mener Kulturdepartementet gir grunn til oppsigelse. Illustrasjonsfoto
Presten ble tatt med promille, men fortsatte å kjøre. Det mener Kulturdepartementet gir grunn til oppsigelse. Illustrasjonsfoto Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

En prest i begynnelsen av 50-årene har fått sparken fordi han kjørte bil i stillingen selv etter at han mistet førerkortet på grunn av promille.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Denne uken starter hans sak i Oslo tingrett. Presten har saksøkt Kulturdepartementet for det han mener er en ugyldig avskjedigelse.

I stillingen som prest i kommunen var førerkort en betingelse, og i sin søknad på stillingen opplyste presten at han «kjører bil». Men regjeringsadvokaten slår fast i sitt prosesskriv til tingretten at han «ikke hadde førerrett da han søkte stillingen», og at han likevel har «kjørt bil i stillings medfør».

Les også: Kirkeflukt øker støtten til andre trossamfunn

Det får departementets advokat til å slå fast at presten «har altså løyet om en nødvendig kvalifikasjon for å inneha stillingen, og han har brutt sentrale bestemmelser som er ment å ivareta trafikksikkerheten».

Prestens advokat mener derimot at lovbruddet er «bagatellmessig», og at «den misvisende opplysning i stillingssøknaden», ikke kvalifiserer til nedbrytelse av «den aktelse eller tillit som er nødvendig for stillingen», slik loven krever.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Advokaten viser også til at arbeidsgiver allerede 5. mai 2014 ble gjort kjent med at presten var tatt i promillekjøring, og at det gikk ett år før det ble reagert med avskjed.

«Avskjedssaken er ikke fremmet uten unødig opphold», mener de.

Les også: Fyllekjører slipper fengsel på grunn av studier

Regjeringsadvokaten slår på sin side fast at det «å lyve om nødvendige kvalifikasjoner for en stilling og å bryte sentrale bestemmelser i vegtrafikkloven, er uakseptabel opptreden fra en prest».