Mulla Krekar fortsetter kampen mot utlevering

Mulla Krekar
Mulla Krekar Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Mulla Krekar kan utleveres til Italia, ifølge Borgarting lagmannsrett. Men han anker også denne beslutningen og dermed kan det ta lang tid før saken er endelig avgjort.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Sagaen om den omstridte irakisk-kurdiske mullaen og tidligere opprørslederen tok en ny vending fredag.

Krekar ble pågrepet natt til 12. november i fjor i forbindelse med en aksjon der politi i flere europeiske land samarbeidet, etter ønske fra italiensk politi. 30. november mottok Norge utleveringsbegjæringen.

Italienske myndigheter hevder at Krekar, som egentlig heter Najmuddin Faraj Ahmad, leder terrornettverket Rawti Shax, og har krevd ham utlevert.

Lagmannsretten stadfestet fredag Oslo tingretts beslutning om at vilkårene for utlevering er oppfylt og at Krekar og en medsiktet iraker kan sendes til Italia.

Les også: Ekspert: – Ikke overrasket over Krekar-avgjørelse

Til Høyesterett

Krekars forsvarer, advokat Brynjar Meling, anker lagmannsrettens beslutning til Høyesterett.

– Jeg skal være varsom med å kommentere den, men er helt klart uenig i avgjørelsen, og dette kommer vi til å anke, sier han til Nettavisen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Han tidligere har anklaget Politiets sikkerhetstjeneste (PST) for passivt å lene seg på de italienske anklagene om at mullaen og mannen som bor i Drammen, skal inngå i Rawti Shax.

Også den medsiktede 42-åringen anker, opplyser hans forsvarer, advokat Solveig Høgtun, til NTB.

Verken PST eller justisminister Anders Anundsen (Frp) vi kommentere dommen. Anundsen viser til at dommen ikke er rettskraftig, fordi den er anket.

Les også: Amnesty: Krekar må ikke utleveres til Irak

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Ikke overrasket

Gjermund Mathisen, som er ekspert på utleveringsrett, er ikke overrasket over lagmannsrettens beslutning.

– Italia er et land som står Norge relativt nært, det er et europeisk land som har vært med i Menneskerettskonvensjonen siden begynnelsen, og som langt på vei er underlagt de samme kontrollmekanismene for overholdelse av menneskerettighetene som Norge. Det er også et land som Norge har et godt samarbeid med på dette området, sier han til NTB.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Mathisen har skrevet doktorgrad om vilkårene for utlevering og er en av Norges fremste juridiske eksperter på utleveringsrett.

Han kan ikke si noe om han tror de to har noen mulighet til å få beslutningen omgjort.

– Ifølge straffeprosessloven kan Høyesterett sile ut en anke dersom ankeutvalget enstemmig mener at den ikke kan føre fram. Hva de faller ned på i denne saken er vanskelig å mene noe om, sier Mathisen.

Meling har også varslet at han vil ta saken til Menneskerettighetsdomstolen i Strasbourg. Da kan han be om en midlertidig forføyning, som betyr at Krekar kan bli i Norge mens saken behandles.

Mathisen understreker imidlertid at domstolen kun i svært sjeldne tilfeller har gitt midlertidig forføyning i slike saker.

Les også: Krekar sammenlignet Rawt med kommunistenes manifest

Alvorlige forhold

Borgarting lagmannsrett slutter seg til mange av vurderingene Oslo tingrett gjorde i juni. Domstolen medgir at utlevering vil være et inngrep i deres rett til å ha et familieliv.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Men etter lagmannsrettens skjønn må hensynet til rask og fullstendig opplysning av saken, samt hensynet til det internasjonale strafferettssamarbeidet, slå igjennom da det klart taler for at straffeforfølgning skjer i Italia, skriver lagmannsretten i kjennelsen og viser til at Krekar «er siktet for alvorlige straffbare forhold».

Når det gjelder Krekars anførsel om at utlevering til Italia vil krenke hans rettigheter etter Den europeiske menneskerettskonvensjon artikkel 3, mener lagmannsretten at tingrettens begrunnelse er dekkende for deres syn.

Les også: PST: – Materialet er overbevisende nok til utlevering