Ber Høie rydde opp etter «skandalevedtak» ved Diakonhjemmet Sykehus

Mennesker med revmatisk sykdom sliter med mye smerte. De kan bli stive og få problemer med å bevege seg uten rett behandling. Torsdag ble det klart at terapibassenget, som 800 kronisk syke bruker hver uke, legges ned. Foto: Jon Olav Nesvold / NTB scanpix
Mennesker med revmatisk sykdom sliter med mye smerte. De kan bli stive og få problemer med å bevege seg uten rett behandling. Torsdag ble det klart at terapibassenget, som 800 kronisk syke bruker hver uke, legges ned. Foto: Jon Olav Nesvold / NTB scanpix Foto: Jon Olav Nesvold / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Vi trenger flere varmtvannsbasseng, ikke færre. Vi håper du er enig i dette og viser politisk handlekraft, skriver brukere av terapibassenget, som nå skal legges ned, til helseminister Bent Høie (H).

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Varmtvannsbassenget ved Diakonhjemmets sykehus, som har vært i drift siden 80-tallet, brukes ukentlig av omkring 800 brukere. Torsdag besluttet sykehusstyret å legge ned bassenganlegget for godt fra april neste år.

«Bassenget må uansett stenges for oppussing i åtte måneder, og etter en totalvurdering har styret bestemt at bassenget ikke skal gjenåpnes», skrev sykehuset i en pressemelding.

Nå har brukere av det populære tilbudet skrevet åpent brev til helseminister Bent Høie (H) der de ber ham rydde opp etter det de kaller et skandalevedtak.

Bassenget benyttes i dag av flere grupper kronisk syke, men hele 70 prosent av brukerne har en revmatisk diagnose.

– Diakonhjemmet har nasjonalt kompetanse- og behandlingsansvar for revmatikere i Norge. Bassenget er et av deres viktigste tiltak overfor denne pasientgruppa, og leger ved sykehuset har skrevet ut bassengbehandling «på blå resept» til sine pasienter i flere tiår, heter det i brevet til Høie.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det er vanskelig å ta innover seg at de som best vet hva vi pasientene trenger, nå sender oss fra seg til ingenting og bokstavelig talt skyver oss ut i kulda, heter det videre.

Det samme sa leder i Norsk Revmatikerforbund til ABC Nyheter da vedtaket om nedleggelse ble kjent.

– De aller fleste medlemmer i vårt forbund sier at når de får ha bevegelsesaktivitet i 34 graders vann i terapibasseng opplever de mindre smerter, får økt bevegelighet og kan leve aktive liv. Dette gjelder selv om man går på gode medisiner, forklarte leder Tone Granaas.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Bakgrunn: – Kan være forskjellen på et godt liv og et liv i et smertehelvete

– Bassengtrening er behandling

Det var etter sommeren at Diakonhjemmet Sykehus først informerte brukere av varmtvannsbassenget om at de i forbindelse med at bassenget måtte stenges for renovering, vurderte å legge det ned for godt.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Sykehusledelsen mente det var riktig fordi de trenger området til å løse andre oppgaver. Et annet argument for å legge ned var at ansvaret for rehabilitering ble overført til kommunene i forbindelse med samhandlingsreformen.

Bassenget ved Diakonhjemmet Sykehus har havnet i kategorien rehabilitering, men det mener brukerne av bassenget er feil.

– Bassengbehandling er ikke bare trening, men er behandling som utgjør en del av et helhetlig spesialisttilbud til revmatikere fra både Oslo og resten av landet. Derfor har dr. Johan Torper, medisinsk fagsjef i Oslo kommune, rett i at vi her er i en gråsone. Oslo kommune kan ikke overta, eller erstatte, den spesialkompetansen som Diakonhjemmet har for behandling i varmtvannsbasseng, skriver de i brevet til Høie.

Les også: – Riktig trening bør skrives ut som medisin

Artikkelen fortsetter under annonsen

Stortingsrepresentant: – Høie må stoppe nedleggelsen

Oslo kommune har sagt at de jobber med å finne alternativer til brukerne av bassenget, inntil de kan få et varig tilbud på plass i forbindelse med at kommunen bygger nye bad.

Helseministeren er allerede koblet inn i bassengsaken etter at stortingsrepresentant Karin Andersen (SV) tidligere i uken stilte ham et skriftlig spørsmål.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Et godt tilbud i Oslo kommune til disse pasientene er ikke noe som lar seg etablere over natta. Derfor mener jeg at Høie må stoppe denne prosessen nå, så tilbudet blir opprettholdt inntil man har et erstatningstilbud til pasientene i kommunen, uttalte Andersen til ABC Nyheter.

– Disse pasientene er kronikere som har behov for trening i vann. Det kan godt hende at noen av dem som bruker bassenganlegget i dag, egentlig tilhører den kommunale rehabiliteringen, men mitt syn er at da må stat og kommune klare å samarbeide såpass at det ene tilbudet ikke blir lagt ned før det andre står klart, sa SV-politikeren videre.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les saken: – Høie må stoppe nedleggelsen av bassenget på Diakonhjemmet Sykehus

– Vil koste oss og samfunnet dyrt

Brukerne av bassenget skriver i sitt brev til Høie at mange av dem aldri vil bli friske, men at de gjennom medisinsk treningsterapi og sammensatt behandling kan få hjelp til å mestre sykdom, redusere smerter og medisinbruk, leve gode liv og delta i yrkesliv og familieliv.

– Å bygge ned behandlingstilbud som vi er helt avhengige av for å fungere, vil koste både oss og samfunnet dyrt. Og selvsagt langt mer enn driften av bassenget ved Diakonhjemmet Sykehus gjør i dag, skriver de til helseministeren og fortsetter:

– Vi trenger flere varmtvannsbasseng, ikke færre. Vi håper du er enig i dette og viser politisk handlekraft.

ABC Nyheter var tidligere i uken kontakt med Helse- og omsorgsdepartementet som opplyste at helseministeren ikke vil kommentere saken før han har svart på det skriftlige spørsmålet fra Karin Andersen.

Les også: Kreftsyk: – Uten bassenget på Radiumhospitalet hadde jeg gått til grunne