Meny

Norge lovet å ta imot flyktninger – ingen har kommet

Innvandrings- og integreringsminister Sylvi Listhaug. Foto: Lise Åserud / NTB Tema

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Norge har lovet EU å ta imot 1.350 syriske flyktninger fra Hellas, Italia og Tyrkia i år. Så langt har ingen kommet.

Det viser de siste oversiktene fra EU-kommisjonen, datert 14 . og 19. oktober.

I desember i fjor vedtok Stortinget at det norske bidraget til EUs program for å relokalisere flyktninger fra Hellas og Italia, for å lette byrden på de to landene, skulle være på i alt 1.500 asylsøkere, med 750 i år og 750 i 2017.

Ifølge EUs oversikt har Norge så langt stilt 170 plasser til rådighet – men ingen av dem er fylt.

Listhaug: – Kommer til å gjøre alt jeg kan for at vi får så få asylsøkere som mulig neste år

Tyrkia

I tillegg lovet Norge i april å ta imot 600 syriske flyktninger fra Tyrkia, som en del av flyktningavtalen mellom EU og Tyrkia. Men seks måneder senere har ingen fått komme.

Statssekretær i Utenriksdepartementet Vidar Brein-Karlsen (Frp) sier til NTB at det har vært utfordringer knyttet til både gjennomføringen av relokaliseringsprogrammet og til uttaket av kvoteflyktninger fra Tyrkia.

– Vi jobber med dette. Vi har sagt at vi skal ta imot 600 syrere derfra, og det er vi i ferd med å gjøre. Det har allerede vært gjennomført flere uttakskommisjoner, sier han.

Les også: Listhaug: – Ville ikke følt meg helt trygg på Grønland

2,7 millioner syriske flyktninger befinner seg i Tyrkia. Noen bor i leirer, men svært mange lever fra hånd til munn, opplyser kommunikasjonsrådgiver Matthew Saltmarsh hos FNs flyktningkommissær (UNHCR) til NTB.

Den omstridte avtalen mellom EU og Tyrkia innebærer at flyktninger og migranter som kommer båtveien fra Tyrkia til Hellas, kan sendes tilbake, mot at EU tar imot et tilsvarende antall syriske flyktninger fra Tyrkia.

Les også: Listhaug: – Lykkejegere har lite å tape

Hellas og Italia

Flyktningproblemene i Hellas og Italia ser heller ikke ut til å avta. Så langt i år har 168.000 flyktninger og migranter tatt seg til Hellas, mens 145.000 har kommet til Italia – omtrent like mange som i fjor, opplyser seniorrådgiver William Spindler i UNHCR.

Forholdene i flyktningleirene i Hellas er blitt beskrevet som «rystende».

Les også: Raja: – Uforståelig at 1,4 milliarder er sløst bort på tomme asylmottak

I april i år opplyste Justisdepartementet til NTB at avtaler med både Italia og Hellas var på plass. Men det vil likevel ikke være mulig å innfri planen om å relokalisere 750 syriske flyktninger til Norge i år, erkjenner Brein-Karlsen.

– Dette er første gang man gjennomfører en slik ordning, og det i seg selv fører til at noen prosesser blir litt mer tidkrevende, sier han.

Planen er nå at rundt 250 personer skal relokaliseres til Norge i 2016.

– De resterende 500 vil da komme i 2017 sammen med ytterligere 750 som vi har forpliktet oss til å ta imot da, sier statssekretæren.

De relokaliserte flyktningene er inkludert i prognosen på 8.250 asylsøkere som Utlendingsdirektoratet (UDI) anslår vil komme til Norge neste år.

Les også: – Uhyggelig hatprat på Frp-statsråders Facebook-sider

Frykter ny flyktningbølge

I fjor vedtok EU-landene å bistå Hellas og Italia gjennom å relokalisere 160.000 av flyktningene. Men over et år senere har bare rundt 6.000, i underkant av 4 prosent, blitt relokalisert.

– Dette tar altfor lang tid. Det faktum at EU-landene ikke hjelper, legger et enormt press på Hellas og Italia, sier Spindler til NTB.

– De skyver problemet under teppet. Dette er ikke en god måte å løse det på, slår han fast.

Les også: Listhaug: – Trygt å sende asylsøkere tilbake til Afghanistan

Sendrektigheten kan føre til en ukontrollert flyktningbølge lik den som skjedde i fjor, frykter han.

– Dersom ikke landene oppfyller løftene sine, vil folk begynne å ta seg nordover på egen hånd, sier han. Men siden mange land har innført strenge grensekontroller, er reisen blitt langt mer risikabel.

– Flyktningene må ta store omveier, og mange kan dø, sier Spindler.

Skattelistene: Asylbaroner håver inn millioner på mottak

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Populært