Fant gullring fra romertiden i potetåkeren

Artikkelen fortsetter under annonsen

I høst og i fjor høst er det gjort om lag 50 historiske funn av gjenstander i potetåkrene i Sunndal i Møre og Romsdal. Noen gjenstander er over 2.000 år gamle.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

En av gjenstandene er deler av en gullring fra romertiden, skriver Adresseavisen.

– En ting er å finne en gullklump. Noe helt annet er det å finne en del av en slangehodering som er 1.600 år gammel. Da er det ekstremt spesielt. I romertiden var det ikke mange som hadde noe slikt i Midt-Norge. Dette var ingen hvem som helst, sier Christian Senundset Husby.

Det var hans kamerat Alf Harald Dragseth som fant gullringen, som skal være den første gullgjenstanden som er funnet i Sunndal fram til nå.

– Jeg skulle krysse et felt det var tre av oss som jobbet på. Jeg gikk raskt over med metalldetektoren mens jeg gikk – og fant ringen helt tilfeldig, sier Dragset.

Arkeolog Jarle Stavik fra Nordmøre museum mener at gullringen fra romertiden ble brukt som symbol og pynt – og viser status.

– Gull fra eldre jernalder blir av arkeologene gjerne brukt for å vise til steder der det satt folk med makt, i sammenheng med et hierarki der mengden gull viste hvor man var på rangstigen innen eliten. Mannen som hadde denne dobbelthodete slangehoderingen har sannsynligvis hatt underliggende krigere på gården, sier Stavik.