36.000 Telenor-ansatte skal drilles i anti-korrupsjon

PÅ KURS: Konsernsjef Sigve Brekke er i gang med opplæring i anti-korrupsjon. Nå skal hans 36 000 ansatte lære tilsvarende. Her er Brekke i livlig dans med ansatte i den indiske byen Hydrabad i 2012.
PÅ KURS: Konsernsjef Sigve Brekke er i gang med opplæring i anti-korrupsjon. Nå skal hans 36 000 ansatte lære tilsvarende. Her er Brekke i livlig dans med ansatte i den indiske byen Hydrabad i 2012. Foto: Krishnendu Halder / Reuters

95 prosent av Telenors kunder er i land med mye korrupsjon – og andelen øker. Nå pålegges samtlige ansatte kurs og praktisk trening for å stå i mot.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Konsernsjef Sigve Brekke og resten av toppledelsen er allerede godt i gang, fremgår det av en epost med tittelen «Say no to Corruption» han har sendt ut til de ansatte:

– Jeg har sparket i gang teamtreningen med mitt eget lag, konsernledelsen. Vi trente i Bangkok 13. oktober. Vi hadde gode diskusjoner, og evnet sammen å løse ulike scenarier riktig, skriver Sigve Brekke til sine 36.000 undersåtter i Europa og Asia.

Han legger til at åpne diskusjoner er poenget med opplæringen, og oppfordrer alle til å ha dette med sine sjefer og kolleger.

– I løpet av de neste månedene blir du invitert til trening med ditt team, og det er obligatorisk å delta. Jeg vil be alle ledere i selskapet om å prioritere øvingsscenarier, skriver Brekke.

Les også: Trump eier aksjer i Telenor

Var sjef i de mest korrupte landene

Sigve Brekke var før han ble toppsjef i telekom-giganten, sjef for Asia-satsingen. Det er spesielt i disse landene korrupsjon er utbredt.

Transparency Internationals korrupsjonsindeks (CPI) innehar viktige Telenor-satsinger lite hyggelige plasseringer: India er på 76.plass, Bangladesh på 139. og Myanmar på 147.plass. I motsatt ende av skalaen troner Danmark på 1. plass, mens Norge deler 5. plassen med Nederland.

Telenor feiret i desember i fjor at de passerte 203 millioner kunder. Ifølge en sammenstilling Aftenposten har gjort av Transparency Internationals korrupsjonsindeks og Telenors årsrapport, bor mer enn 195 millioner av kundene i meget korrupte land.

Ifølge avisen fikk Telenor mer enn 100 millioner mobilkunder i Asia i Brekkes tid som sjef der.

Men nå tar han altså grep for å demme opp for bestikkelser. Kommunikasjonssjef Cathrine Stang Lund i Telenor forklarer til ABC Nyheter hvorfor samtlige ansatte må gjennom kurset.

Les også: Norge fortsatt lite korrupt

Sjefene må kurses først

– Telenor har jobbet systematisk med anti-korrupsjon lenge. Dette kurset er et ledd i dette arbeidet. Alle ansatte, i alle markeder, må gjennom denne treningen. Vi har gode retningslinjer og interne regler på anti-korrupsjon, men kurset dreier seg om å øke forståelsen for hva man kan og ikke kan gjøre, for alle ansatte. Anti-korrupsjonsarbeid må utføres i hele bedriften, ikke bare ledelsen, sier Cathrine Stang Lund.

Kursingen består av en teoridel hvor de ansatte må lære om selskapets retninger for anti-korrupsjon, samt tester der man skal velge ulike alternativer etter å ha fått presentert flere scenarier, forklarer Lund, og legger til:

– Det andre elementet i opplæringen er team scenario trening. Denne rulles ut via en kaskaderingsprosess, hvor hvert management lag trener det neste laget. Alle managere i hele selskapet skal invitere sitt team til et møte hvor de diskuterer noen scenarioer, og sammen finner riktig måte å håndtere situasjonene på, forklarer Stang Lund.

Eller for å si det på en annen måte: Først skal sjefene trenes, og så øse sin erfaring nedover rekkene. Treningen skal foregå kontinuerlig.

Ikke forskånet for korrupsjon

– 95 prosent av Telenors kunder er i land med mye korrupsjon, og andelen vokser, skrev Aftenposten i juli. Er dette en medvirkende årsak til skoleringen?

– Korrupsjon er uakseptabelt og ødeleggende både for demokrati og verdiskapning. Anti-korrupsjonsarbeid er derfor viktig, uansett hvilket land du operer i, og ingen land er helt fri for korrupsjon, sier Cathrine Stang Lund, og legger til:

– Hverken Telenor eller våre ansatte er forskånet fra å møte utfordringer med korrupsjon, og derfor må vi være godt forberedt til å håndtere krevende saker når de oppstår. Med gode interne retningslinjer, og kontinuerlig forbedring av vår evne til å motvirke og håndtere korrupsjon, er det mulig å operere i markeder hvor dette er en utfordring. Denne treningen er et ledd i dette arbeidet, sier Lund.

Hun mener Transparency Internationals korrupsjonsindeks gir en grei oversikt over hvordan risikoen for korrupsjon kan rangeres. Den rangerer land ut fra hvor korrupt den offentlige sektor er.

Les også : Tidligere Telenor-direktører sier nei til høring

Vimpelcom bestakk for en milliard

Den såkalte Vimpelcom-affæren har vært en stor belastning for Telenor. De eide en tredjedel av det russiske selskapet, som hadde norske Jo Lunder som konsernsjef fra 2011 til 2015. Vimpelcom innrømmet i februar å ha betalt nær en milliard kroner i bestikkelser for å få mobillisenser og dermed markedsadgang i Usbekistan. Nå forsøker Telenor å selge seg ut, og tok et tap på tre milliarder kroner i tredje kvartal i forbindelse med dette.

Tidligere Telenor-sjef Jon Fredrik Baksaas satt i Vimpelcoms styre fra 2010-14. Han og tidligere Telenor-styreleder Svein Aaser ble innkalt i åpen høring i Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité for å svare på hvilen kjennskap de hadde til korrupsjonen. Begge benektet å vite noe om den.

Les også: Telenor-sjefen mener Vimpelcom-varsleren ikke bør stå frem

Aaser gikk på dagen

FORTALTE IKKE ALT: Tidligere administrerende direktør i Telenor Fredrik Baksaas og tidligere styreleder i Telenor Svein Aaser under høringen i kontroll- og konstitusjonskomiteen med involverte fra Telenor og Vimpelcom om VimpelCom-saken Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix
FORTALTE IKKE ALT: Tidligere administrerende direktør i Telenor Fredrik Baksaas og tidligere styreleder i Telenor Svein Aaser under høringen i kontroll- og konstitusjonskomiteen med involverte fra Telenor og Vimpelcom om VimpelCom-saken Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix

Men i fjor høst opplyste næringsminister Monica Mæland (H) at hun hadde fått nye opplysninger, og sa at hun ikke lenge hadde tillit til styreleder Aaser, som gikk på dagen. Samtidig innrømmet Baksaas at begge to hadde gitt ufullstendig informasjon under Stortingshøringene.

Saken ble avdekket etter at en Telenor-ansatt varslet om mistenkelige transaksjoner i 2011. Vedkommende fikk massiv ros av Sigve Brekke under Stortingshøringnene nå i mai:

– Jeg vil gi stor anerkjennelse til den ansatte, vi må erkjenne at Telenor ikke evnet å håndtere det, sa Brekke til kontroll- og konstitiusjonskomiteen.

Det er rundt 36 000 ansatte i Telenor, hovedsakelig i Skandinavia, Sentral-Europa og Asia. Disse skal alle gjennom treningen. Cathrine Stang Lund sier Telenor har ikke mobilvirksomhet i Russland eller Ukraina.

Les også: Telenor-sjefen: – Kunne fulgt opp Vimpelcom bedre

ABC Nyheter er eid av ABC Startsiden A/S hvor Telenor er majoritetseier. De ansatte i ABC Nyheter, inkludert forfatteren av denne artikkelen, må gjennom anti-korrupsjonskursing.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
01:14 TV-tittingen øker, men annonsørene uteblir01:08 FNs klimatoppmøte utsettes på grunn av pandemien00:32 Equinor sikrer lån for over 52 milliarder kroner23:39 WHO bekymret over rask virusspredning23:38 Guvernøren ber Floridas innbyggerne holde seg hjemme23:38 509 døde av koronaviruset i Frankrike siste døgn23:38 14 nordmenn har meldt seg til massesøksmål mot østerrikske myndigheter23:37 Aftenposten: Regjeringen skal betale 70 prosent av bedrifters faste utgifter23:37 Prisene på importerte jordbruksvarer stiger23:37 727 nye koronadødsfall i Italia23:36 WHO evaluerer bruk av ansiktsmaske23:36 Fem menn pågrepet for drapsforsøk i Oslo23:36 Barneombudet krever dagtilbud til alle sårbare barn23:35 FNs klimatoppmøte utsettes på grunn av pandemien23:00 Coronavirus påvist hos spedbarn i Nordre Follo22:41 Northug i corona-karantene synger om damesavn og toalettruller22:04 – Ernas brev til meg bar preg av at hun ikke tok matberedskap på alvor21:47 Du kan bli pålagt ferie mens du er permittert20:56 Virusrammet amerikansk hangarskip evakueres20:16 Tysk presse: Thailands konge i karantene med 20 konkubiner20:15 Henriette Lien delte Facebook-innlegg - vekket sterke reaksjoner20:02 Høie: Grunn til å tro at vi unngår Italia-situasjon19:28 Trump: Iran planlegger angrep18:59 Coronasmittet mann i 50-årene fra Halden er død18:50 Ung gutt knivdrept i Göteborg – jevnaldrende gutt pågrepet18:43 Coronaviruset lar seg ikke stanse: – Et skremmende bilde av hva vi kan forvente18:28 Afrikanere hamstrer malariamedisin før coronavirusbølgen kommer18:25 Sjømatrådet ser tendenser til normalisering i markedene i Kina og Sør-Korea18:24 Tre nye snørekorder i Troms og Finnmark – krise i reindriften18:18 Stor studie: Corona-risiko øker markant allerede fra middelalder17:14 Virusrammet prins Charles: – Merkelig, frustrerende og ofte plagsom opplevelse16:30 «Star Wars»-stjerne døde av corona16:25 Inntaket til førstegangstjenesten i Forsvaret går som planlagt i april16:09 Sverige i dyp coronakrise: Varsler gigantisk militærøvelse15:52 Forskuddsutbetalinger for dagpenger har begynt15:18 Kaldeste mars på Svalbard siden 201015:17 To siktet for grovt skadeverk i vindmøllepark15:16 UD får 1.100 daglige henvendelser om nordmenn som vil hjem14:47 Alle landskamper i Uefa-regi utsettes til høsten14:34 – Høyt betalte fotballspillere burde ofre lønnen først14:17 Ny ordning for timeføring blant mottakere av dagpenger14:14 Legeforeningen urolig – ber syke folk gå til legen13:42 Mann omkom under trefelling i Ås13:35 Røde Kors varsler lavere beredskap i påskefjellet13:33 Værmeldinger mindre til å stole på som følge av coronakrisen13:19 Over 350.000 bøter for brudd på portforbudet i Frankrike13:18 Fylkesmannen i Troms opphever «søringkarantene» i Bardu13:12 Generaladvokaten vurderer Helge Ingstad-saken13:12 Kjølig helg i vente over hele landet13:05 Panikk i USA: Frykter urfolk kan bli utryddet12:53 Helsedirektøren: Ingen ball på hodet og hender12:18 Munnbind til alle som handler i Østerrike12:17 Bø-brødrene hilser Stina Nilsson velkommen12:14 Ernas flause: – Dette er ikke respiratorer12:09 En hilsen fra Europas verst rammede land til Norge11:54 Kina raser mot Aftenposten11:53 Obos-prisene falt i mars11:48 Mattilsynet: Kosttilskudd stopper ikke coronavirus11:46 Abe: Japan kan ikke stenges ned11:03 60 australske papiraviser legges ned11:02 Putin sender nødhjelp til USA10:56 Krekar-advokat med 1. april-stikk til Frp10:41 Butikkene ber folk ta påskehandelen så tidlig som mulig10:41 Forsikringsselskap betaler bilverkstedene raskere10:40 E6 over Kvænangsfjellet åpnet igjen10:37 Riksrevisor Per-Kristian Foss er smittet med coronavirus10:37 Forbrukerrådet oppfordrer alle å bytte strømavtale10:02 Riksvei 7 i Hallingdal stenges i flere dager09:45 – Analysen gir et skremmende bilde av hva vi kan forvente i Asia, Afrika og Midtøsten09:43 Norske jegere får lov til å bruke lys under villsvinjakt09:29 Panama innfører kjønnsdelt portforbud09:24 Hvilke nyheter deler vi mest i sosiale medier?09:24 De av oss som er alene, begynner å savne en klem09:15 Nav har satt behandling av dagpengesøknader på vent08:53 Fortsatt fengselsfotball for Ronaldinho08:53 PSG fikk advarsel av Uefa etter Haaland-kopi08:51 Lurte hele byen til å tro at vulkanen hadde utbrudd08:33 Laveste strømpris på 27 år08:23 Norge – Serbia-avklaring kan komme onsdag07:58 Sterkt press for å åpne skolene igjen07:49 Ny dansk bibeloversettelse møter kritikk07:45 Trump: – Vi kommer til å miste tusenvis av mennesker07:35 Åtte av ti vil få igjen på skatten07:19 Trump ber Florida ta imot coronarammet skip07:10 FHI skal kartlegge corona-mørketall – håper å være i gang over påske07:03 Dokumentar om Michael Jordans siste mesterskapssesong slippes i april06:41 Nær halvparten av befolkningen har lest falske nyheter om koronaviruset06:30 Solskjær veileder spillerne via WhatsApp06:30 Over 51.000 har meldt inn mulige korona-symptomer06:20 Regjeringen vil ikke love krisepakke for fattige barnefamilier nå06:14 Dette skjer i dag06:00 NFF holder fast på EM-dobbel i 2021 tross OL-omberamming06:00 Påska blir annerledes – både til lands og til vanns05:37 Dette skjedde i natt05:30 Coronaepidemien har endret preg i Norge: Flere kvinner tester positivt05:20 Norwegian-grunnleggerne selger seg ned05:00 Kraftige utslippsfall under koronakrisen04:45 4.656 registrerte koronatilfeller i Norge – opp 21003:09 Rødt og MDG fikk ikke være med på krisepakkeforhandlingene03:08 Kolleger demonstrerte etter nok et journalistdrap i Mexico
Siste nytt
01:14NorgeTV-tittingen øker, men annonsørene uteblir01:08VerdenFNs klimatoppmøte utsettes på grunn av pandemien00:32NorgeEquinor sikrer lån for over 52 milliarder kroner23:39Helse og livsstilWHO bekymret over rask virusspredning23:38Helse og livsstilGuvernøren ber Floridas innbyggerne holde seg hjemme23:38Helse og livsstil509 døde av koronaviruset i Frankrike siste døgn23:38Penger14 nordmenn har meldt seg til massesøksmål mot østerrikske myndigheter23:37PengerAftenposten: Regjeringen skal betale 70 prosent av bedrifters faste utgifter23:37Helse og livsstilPrisene på importerte jordbruksvarer stiger23:37Helse og livsstil727 nye koronadødsfall i Italia23:36Helse og livsstilWHO evaluerer bruk av ansiktsmaske23:36NorgeFem menn pågrepet for drapsforsøk i Oslo23:36Helse og livsstilBarneombudet krever dagtilbud til alle sårbare barn23:35Helse og livsstilFNs klimatoppmøte utsettes på grunn av pandemien23:00Helse og livsstilCoronavirus påvist hos spedbarn i Nordre Follo22:41NorgeNorthug i corona-karantene synger om damesavn og toalettruller22:04Politikk– Ernas brev til meg bar preg av at hun ikke tok matberedskap på alvor21:47PengerDu kan bli pålagt ferie mens du er permittert20:56Helse og livsstilVirusrammet amerikansk hangarskip evakueres20:16VerdenTysk presse: Thailands konge i karantene med 20 konkubiner20:15Helse og livsstilHenriette Lien delte Facebook-innlegg - vekket sterke reaksjoner20:02Helse og livsstilHøie: Grunn til å tro at vi unngår Italia-situasjon19:28VerdenTrump: Iran planlegger angrep18:59NorgeCoronasmittet mann i 50-årene fra Halden er død18:50VerdenUng gutt knivdrept i Göteborg – jevnaldrende gutt pågrepet18:43PengerCoronaviruset lar seg ikke stanse: – Et skremmende bilde av hva vi kan forvente18:28Helse og livsstilAfrikanere hamstrer malariamedisin før coronavirusbølgen kommer18:25PengerSjømatrådet ser tendenser til normalisering i markedene i Kina og Sør-Korea18:24NorgeTre nye snørekorder i Troms og Finnmark – krise i reindriften18:18VerdenStor studie: Corona-risiko øker markant allerede fra middelalder17:14VerdenVirusrammet prins Charles: – Merkelig, frustrerende og ofte plagsom opplevelse16:30Kultur«Star Wars»-stjerne døde av corona16:25Helse og livsstilInntaket til førstegangstjenesten i Forsvaret går som planlagt i april16:09VerdenSverige i dyp coronakrise: Varsler gigantisk militærøvelse15:52PengerForskuddsutbetalinger for dagpenger har begynt15:18NorgeKaldeste mars på Svalbard siden 201015:17NorgeTo siktet for grovt skadeverk i vindmøllepark15:16ReiseUD får 1.100 daglige henvendelser om nordmenn som vil hjem14:47SportAlle landskamper i Uefa-regi utsettes til høsten14:34Sport– Høyt betalte fotballspillere burde ofre lønnen først14:17PengerNy ordning for timeføring blant mottakere av dagpenger14:14Helse og livsstilLegeforeningen urolig – ber syke folk gå til legen13:42NorgeMann omkom under trefelling i Ås13:35NorgeRøde Kors varsler lavere beredskap i påskefjellet13:33NorgeVærmeldinger mindre til å stole på som følge av coronakrisen13:19VerdenOver 350.000 bøter for brudd på portforbudet i Frankrike13:18NorgeFylkesmannen i Troms opphever «søringkarantene» i Bardu13:12NorgeGeneraladvokaten vurderer Helge Ingstad-saken13:12NorgeKjølig helg i vente over hele landet13:05VerdenPanikk i USA: Frykter urfolk kan bli utryddet12:53SportHelsedirektøren: Ingen ball på hodet og hender12:18Helse og livsstilMunnbind til alle som handler i Østerrike12:17SportBø-brødrene hilser Stina Nilsson velkommen12:14Helse og livsstilErnas flause: – Dette er ikke respiratorer12:09VerdenEn hilsen fra Europas verst rammede land til Norge11:54KulturKina raser mot Aftenposten11:53PengerObos-prisene falt i mars11:48Helse og livsstilMattilsynet: Kosttilskudd stopper ikke coronavirus11:46PengerAbe: Japan kan ikke stenges ned11:03Kultur60 australske papiraviser legges ned11:02VerdenPutin sender nødhjelp til USA10:56NorgeKrekar-advokat med 1. april-stikk til Frp10:41PengerButikkene ber folk ta påskehandelen så tidlig som mulig10:41MotorForsikringsselskap betaler bilverkstedene raskere10:40NorgeE6 over Kvænangsfjellet åpnet igjen10:37PolitikkRiksrevisor Per-Kristian Foss er smittet med coronavirus10:37PengerForbrukerrådet oppfordrer alle å bytte strømavtale10:02NorgeRiksvei 7 i Hallingdal stenges i flere dager09:45Helse og livsstil– Analysen gir et skremmende bilde av hva vi kan forvente i Asia, Afrika og Midtøsten09:43NorgeNorske jegere får lov til å bruke lys under villsvinjakt09:29Helse og livsstilPanama innfører kjønnsdelt portforbud09:24KulturHvilke nyheter deler vi mest i sosiale medier?09:24StemmerDe av oss som er alene, begynner å savne en klem09:15PengerNav har satt behandling av dagpengesøknader på vent08:53SportFortsatt fengselsfotball for Ronaldinho08:53SportPSG fikk advarsel av Uefa etter Haaland-kopi08:51VerdenLurte hele byen til å tro at vulkanen hadde utbrudd08:33PengerLaveste strømpris på 27 år08:23SportNorge – Serbia-avklaring kan komme onsdag07:58NorgeSterkt press for å åpne skolene igjen07:49VerdenNy dansk bibeloversettelse møter kritikk07:45Helse og livsstilTrump: – Vi kommer til å miste tusenvis av mennesker07:35PengerÅtte av ti vil få igjen på skatten07:19ReiseTrump ber Florida ta imot coronarammet skip07:10Helse og livsstilFHI skal kartlegge corona-mørketall – håper å være i gang over påske07:03SportDokumentar om Michael Jordans siste mesterskapssesong slippes i april06:41NorgeNær halvparten av befolkningen har lest falske nyheter om koronaviruset06:30SportSolskjær veileder spillerne via WhatsApp06:30NorgeOver 51.000 har meldt inn mulige korona-symptomer06:20NorgeRegjeringen vil ikke love krisepakke for fattige barnefamilier nå06:14NorgeDette skjer i dag06:00SportNFF holder fast på EM-dobbel i 2021 tross OL-omberamming06:00NorgePåska blir annerledes – både til lands og til vanns05:37NorgeDette skjedde i natt05:30Helse og livsstilCoronaepidemien har endret preg i Norge: Flere kvinner tester positivt05:20NorgeNorwegian-grunnleggerne selger seg ned05:00VerdenKraftige utslippsfall under koronakrisen04:45Norge4.656 registrerte koronatilfeller i Norge – opp 21003:09NorgeRødt og MDG fikk ikke være med på krisepakkeforhandlingene03:08VerdenKolleger demonstrerte etter nok et journalistdrap i Mexico
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus