– Høie må stoppe nedleggelsen av bassenget på Diakonhjemmet sykehus

<p>– Et godt tilbud i Oslo kommune til disse pasientene er ikke noe som lar seg etablere over natta. Derfor mener jeg at Høie må stoppe denne prosessen nå, så tilbudet blir opprettholdt inntil man har et erstatningstilbud til pasientene i kommunen, sier stortingsrepresentant Karin Andersen (SV).</p>
– Et godt tilbud i Oslo kommune til disse pasientene er ikke noe som lar seg etablere over natta. Derfor mener jeg at Høie må stoppe denne prosessen nå, så tilbudet blir opprettholdt inntil man har et erstatningstilbud til pasientene i kommunen, sier stortingsrepresentant Karin Andersen (SV). Foto: Fredrik Varfjell / NTB scanpix

Torsdag kan sykehusstyret vedta å legge ned bassenget som ukentlig brukes av 800 kronisk syke. Stortingsrepresentant Karin Andersen (SV) mener helseministeren må gripe inn.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Varmtvannsbassenget ved Diakonhjemmet Sykehus, som har vært i drift siden 80-tallet, brukes ukentlig av omkring 800 brukere. De aller fleste er revmatikere, men også andre kronisk syke med for eksempel hjerte- og lungesykdommer, osteoporose, rygglidelser, slag og nevrologiske lidelser trener her.

Forrige måned ble det klart at sykehusledelsen vurderer å legge ned bassengtilbudet til påske, for å bruke området til pasientbehandling.

Brukerne av det populære tilbudet kjemper mot nedleggelse.

– Hvis jeg ikke får trene i bassenget, får jeg mer vondt og blir stivere i kroppen. Da kommer jeg inn i en ond sirkel som jeg ikke vil være i; det blir for mye smerter, har fylkesleder i Norsk Revmatikerforbund Oslo Jan Halvard Relbe-Moe uttalt til ABC Nyheter tidligere.

Bakgrunn: – Kan være forskjellen på et godt liv og et liv i et smertehelvete

Oslo kommune undersøker mulighetene for å tilpasse de badene kommunen har i dag, fram til et varig tilbud kan komme på plass. Byråd for eldre, helse og sosiale forhold, Inga Marte Thorkildsen, sier til Aftenposten at arbeidet tar tid.

Karin Andersen (SV) har stilt skriftlig spørsmål til helseminister Bent Høie (H) om hvorvidt han vil godta at varmtvannsbassenget ved Diakonhjemmet Sykehus, som brukes av 800 kronisk syke hver uke, legges ned. Foto: Ole Gunnar Onsøien / NTB scanpix
Karin Andersen (SV) har stilt skriftlig spørsmål til helseminister Bent Høie (H) om hvorvidt han vil godta at varmtvannsbassenget ved Diakonhjemmet Sykehus, som brukes av 800 kronisk syke hver uke, legges ned. Foto: Ole Gunnar Onsøien / NTB scanpix

Stortingsrepresentant Karin Andersen (SV) har stilt helseminister Bent Høie (H) et skriftlig spørsmål om nedleggelsen. «Godtar statsråden stenging av bassenget på Diakonhjemmet?», spør hun.

– Et godt tilbud i Oslo kommune til disse pasientene er ikke noe som lar seg etablere over natta. Derfor mener jeg at Høie må stoppe denne prosessen nå, så tilbudet blir opprettholdt inntil man har et erstatningstilbud til pasientene i kommunen, utdyper Andersen til ABC Nyheter.

Les også: – Riktig trening bør skrives ut som medisin

– Stat og kommune må samarbeide

Diakonhjemmet er et sykehus som er nasjonalt kompetansesenter og behandlingssenter for revmatologisk rehabilitering. Sykehusdirektør Anders Mohn Frafjord har tidligere forklart til ABC Nyheter at ansvaret for opptrening, rehabilitering og forebyggende arbeid ble overført fra sykehusene til kommunen i forbindelse med Samhandlingsreformen. Og i 2010 ble den midlertidige ordningen med refusjonstakst fra Helfo for bassengdrift avviklet.

Sykehuset har likevel opprettholdt driften av varmtvannsbassenget uten finansiering inntil nå fordi vi ser at brukerne har nytte av tilbudet, sa Frafjord.

Men nå ønsker altså sykehusledelsen å bruke området til nye oppgaver Diakonhjemmet sykehus vil få fra Helse Sør-Øst.

– Disse pasientene er kronikere som har behov for trening i vann. Det kan godt hende at noen av dem som bruker bassenganlegget i dag, egentlig tilhører den kommunale rehabiliteringen, men mitt syn er at da må stat og kommune klare å samarbeide såpass at det ene tilbudet ikke blir lagt ned før det andre står klart, sier Karin Andersen.

Les også: Englepappa: – Et av de siste stedene jeg så Ylva le

– Høie vil bruke mindre penger på rehabilitering

SV-politikeren sier hun også ser dette i sammenheng med helseministerens plan om å skape pasientens helsevesen.

– Høie sier han i budsjettet har lagt frem opptrappingsplan for rehabilitering, men når jeg går gjennom tallene ser jeg at det er mindre penger til rehabilitering nå enn det var før.

Andersen forklarer at regjeringen ved å kutte den såkalte diagnoselisten , som sikret pasienter med visse diagnoser rett til gratis fysioterapi, vil spare 140 millioner kroner. Samtidig reduseres rammetilskuddet til kommunene med 175 millioner, penger som kommunene skal hente inn igjen ved å kreve egenandel fra pasienten for fysioterapibehandling. 200 millioner kroner skal overføres til kommunene i forbindelse med Høies opptrappingsplan for habilitering og rehabilitering.

Samlet sett vil disse grepene utgjøre et kutt på 115 millioner kroner.

– Dette handler mye om de samme pasientgruppene, som trenger rehabilitering for å holde seg gående eller komme seg tilbake i jobb igjen. Regjeringen sier at gratis fysioterapi for noen diagnoser var en urettferdig og feil ordning. Men ved å fjerne diagnoselisten så sparer de samlet sett 115 millioner og samtidig tar de penger fra pasientene, fordi flere nå skal betale behandlingen selv. I sum blir det et kutt på rehabilitering til de som trenger fysioterapi, sier Andersen.

– Dette henger ikke på greip. Når det gjelder grupper med kroniske lidelser eller de som på grunn av skader eller sykdommer trenger rehabilitering, er det uten tvil behov for en større satsing, ikke kutt. I sum er det 115 millioner mindre. Det er ikke en opptrapping, det er en nedtrapping, fortsetter SV-politikeren.

Les også: Kreftsyk: – Uten bassenget på Radiumhospitalet hadde jeg gått til grunne

– Det går ut over pasientene

Flere varmtvannsbassenger er lagt ned rundt om i landet de senere årene. I desember besluttet styret ved Oslo universitetssykehus at de ikke ville prioritere videre drift av trivselsanlegget ved Radiumhospitalet.

Et argument for ikke å holde terapibasseng åpent er at selv om pasientene selv rapporterer at de har god effekt av trening i varmt vann, så har man ikke påvist at trening i badene gir bedre effekt enn trening på land.

– Da skulle man i hvert fall tro at pasientene får mer fysioterapi, men det får man heller ikke, sier Andersen.

– Jeg ser disse tingene i sammenheng. En helseminister som sier opptrapping av rehabilitering, men som i virkeligheten kutter, og et tilbud som er i spesialisthelsetjenesten forsvinner før man har fått bygd opp en erstatning i kommunesektoren. Det går utover pasienter som sier de står på beina og i jobb fordi de får trene og holde kroppen i gang i det varme vannet, sier stortingsrepresentanten.

Les også: – Frykter det går tiår før de eldre pasientene får bedre tjenester

Ber styret utsette bassengsaken

Syv brukere av bassenget har skrevet brev til sykehusstyret ved Diakonhjemmet Sykehus og bedt dem om å utsette behandling av bassengsaken.

– Vi ber om at styret ved Diakonhjemmet utsetter behandling av saken, da dette er en sak folkevalgte også reagerer på, og som helseministeren nå må svare på, skriver Jan Grue, Fakhra Salimi, Jon Skandsen, Dagheid Solholm, Gøril Strømholm, Siri Wright og Marianne Sunde i brevet.

– Bassengsaken ved Diakonhjemmet viser med all tydelighet at helseministeren selv nå må ta grep for å finne løsninger for gråsonen mellom spesialisthelsetjenesten og kommunehelsetjenesten, fortsetter de.

ABC Nyheter har vært i kontakt med Helse- og omsorgsdepartementet som opplyser at helseministeren ikke vil kommentere saken før han har svart på det skriftlige spørsmålet fra Karin Andersen.

Les også: – Det var en sorg, men også en lettelse, å få en diagnose

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
20:46 Coronaundersøkelse: Folk bekymrer seg like mye for økonomien som for helsen20:02 Helsedirektøren: Den jevne stigningen betyr at tiltakene virker19:59 Coronapasient døde på Diakonhjemmet i Oslo19:39 Eksperter: Ikke ta av Oljefondet - la seddelpressa gå for å skaffe krisemilliarder19:11 Seksualisert siden hun var ti – med morens tillatelse18:57 Frida Karlsson misfornøyd tross seier over Johaug: – En drittsesong18:54 Boris til britene: Det blir verre18:48 Enighet om lokale karanteneregler – til slutt18:41 756 coronadødsfall i Italia siste døgn18:38 Mæland oppfordrer til norgesferie i sommer18:36 Ambulansefly styrtet i Filippinene18:35 Orbán med overraskende demokrati-garanti under corona-unntakslov17:36 Pelosi: Trumps benektelse av corona koster liv17:33 Frykter hundre tusen coronadødsfall i USA16:58 Gareth løper maraton i sin egen hage - over 1000 runder16:39 Letingen etter antatt omkommet isklatrer gjenopptas mandag16:12 Over 10.000 smittet av coronavirus i Nederland16:10 Elleve under 40 år på intensiv15:56 Xavi vil fortsatt bli trener i Barcelona – ønsker å kjøpe Neymar15:52 209 nye corona-dødsfall i Storbritannia siste døgn15:50 110 døde corona-smittede i Sverige15:37 Én av tre synes coronareglene er uklare15:34 Kriseforskrift åpner for innkvartering av asylsøkere i brakker og teltleirer15:04 Tysk minister tok sitt eget liv14:45 Fra drømmeår i 2019 til stor usikkerhet i 2020 for Magnus Carlsen14:43 Uvær stenger fortsatt fjelloverganger14:04 Alta-kafé ble hardt rammet - så måtte den få tilbake permitterte13:04 Første katt med corona-arvestoff funnet i Belgia13:02 Krisesamtaler om lokale karanteneregler11:51 Fremdeles mange kommuner uten påvist coronasmitte11:44 Flere ber om mathjelp11:07 Spansk avis: Real Madrid vil ha Ødegaard og Haaland til neste sesong10:01 Svenske hyttekommuner ønsker norske tilstander09:43 Ungarsk unntakslov kan gi enevelde på ubestemt tid08:06 En hel generasjon kjenner ingen annen virkelighet enn Putin som «den naturlige lederen»07:02 Nord-Korea sendte opp to nye raketter06:51 Saudi-Arabia skjøt ned raketter over Riyadh06:34 Hellandsbygd fortsatt isolert etter steinras05:52 Vedum vil granske beredskapen etter viruskrisen05:52 Kona til Canadas statsminister friskmeldt fra covid-1905:50 Dette skjer i dag05:30 Dette skjedde i natt05:27 Forhandlinger om ny OL-dato i siste fase04:45 Den maritime næringen tror ikke krisepakke vil hjelpe04:45 4.107 registrerte koronatilfeller i Norge – opp 26203:08 Over 20.500 studenter og ansatte klare til å hjelpe helsevesenet03:05 Grønland forbyr alkohol under koronakrisen01:15 Studentsamskipnaden SiO permitterer 350 ansatte00:56 Koronanyheter kan gi ny omtalerekord i norske medier22:38 Klopp om Liverpool-Atletico Madrid: Kampen burde aldri blitt spilt22:35 Neville foreslår tiltak for å fullføre fotballsesongen i England22:09 Saudi-Arabia har avskåret raketter over Riyadh21:55 Få nordmenn har tillit til at Nav klarer å håndtere coronakrisen21:25 Mann i 40-årene antatt omkommet etter snøskred ved Rjukan21:24 Over 30.000 coronadødsfall i verden21:22 Eldre person med coronasmitte døde på omsorgssenter i Kristiansand20:56 Svensk studie: Mye pollen øker corana-faren20:22 Langrenn: Dyrhaug vraket fra landslaget20:20 – Gi Israel beskjed om å fjerne restriksjonene som rammer Gazas helsevesen19:58 Spania innfører to ukers karantene19:57 319 nye coronadødsfall i Frankrike19:27 Glem dorullene - nå bør du kanskje hamstre kondomer19:27 Uvær stenger veier i Nord-Norge18:58 Trump vurderer å sette New York og omegn i karantene18:38 Person tatt av ras ved Rjukan18:36 «Vi balanserer på en knivsegg»: Kappløpet mot en corona-vaksine18:23 Over 10.000 coronadødsfall i Italia18:21 70–80 personer isolert etter steinras18:20 Meny kaller tilbake kyllingrett etter listeriafunn17:58 Krenket portforbud, ble satt i hundebur17:34 To OL-vinnere mistenkt for doping, Russland stopper all testing17:08 I New York tar coronaviruset livet av én innbygger hvert 17. minutt17:06 Finvær i Oslo – mye folk ute på tur16:56 Arbeiderpartiet krever garantilønn for fastleger16:41 Kina har sendt corona-hjelp til Pakistan16:40 I natt stilles klokkene én time fram16:33 Tenåring død i USA etter å ha blitt nektet legehjelp16:30 Usedvanlig spilleroppfølgning i Röslers Düsseldorf: De roper og skriker på webkamera16:20 Eldre coronasmittet kvinne døde på sykehjem i Drammen16:12 Putin stenger alle grenser16:10 Tre personer til sykehus etter frontkollisjon i Troms15:47 Over 100 coronasmittede døde i Sverige15:40 Første corona-dødsfall i Telemark15:06 De rødgrønne blokkerer kriseforskrifter14:54 Norge takket ja til smittevern-donasjon fra Kinas rikeste mann13:50 Tenåring død i USA etter å ha blitt nektet legehjelp13:31 Nærmer seg Italia: Hvorfor er det så ille i Spania?12:44 Høyre og Arbeiderpartiet fram etter virusutbruddet12:20 Forskere skal prøve å gi coronasyke blod fra folk som har blitt friske av viruset11:02 Ett år siden Solskjær ble fast ansatt i United – her er fasiten10:06 Uvær stenger veier i Troms og Finnmark09:25 Spillet om Northconnect inn i sluttfasen: Sp, Rødt, SV og Frp får ikke med seg Ap09:09 Erna Solberg glad for å ha oljefondet i krisen: Vi er i en veldig gunstig posisjon08:49 Coronakrisen: «Firerbanden» på Stortinget kvesser knivene08:09 Helt i det blå om coronakrisen rammer sommerferien08:08 Ingen mistenkt etter bilbrann i Oslo07:58 Forsvaret i Canada vil verne landet mot virus07:39 Etterforskningen av overgrepssiktet idrettsdommer er ferdig07:00 Melby utreder utvidet skoleåpning06:50 Legendarisk borgerrettsforkjemper i USA er død
Siste nytt
20:46PrivatøkonomiCoronaundersøkelse: Folk bekymrer seg like mye for økonomien som for helsen20:02Helse og livsstilHelsedirektøren: Den jevne stigningen betyr at tiltakene virker19:59Helse og livsstilCoronapasient døde på Diakonhjemmet i Oslo19:39MakroøkonomiEksperter: Ikke ta av Oljefondet - la seddelpressa gå for å skaffe krisemilliarder19:11LivetSeksualisert siden hun var ti – med morens tillatelse18:57SportFrida Karlsson misfornøyd tross seier over Johaug: – En drittsesong18:54Helse og livsstilBoris til britene: Det blir verre18:48Helse og livsstilEnighet om lokale karanteneregler – til slutt18:41Helse og livsstil756 coronadødsfall i Italia siste døgn18:38ReisenyheterMæland oppfordrer til norgesferie i sommer18:36VerdenAmbulansefly styrtet i Filippinene18:35PolitikkOrbán med overraskende demokrati-garanti under corona-unntakslov17:36Helse og livsstilPelosi: Trumps benektelse av corona koster liv17:33Helse og livsstilFrykter hundre tusen coronadødsfall i USA16:58Helse og livsstilGareth løper maraton i sin egen hage - over 1000 runder16:39NorgeLetingen etter antatt omkommet isklatrer gjenopptas mandag16:12Helse og livsstilOver 10.000 smittet av coronavirus i Nederland16:10Helse og livsstilElleve under 40 år på intensiv15:56SportXavi vil fortsatt bli trener i Barcelona – ønsker å kjøpe Neymar15:52Helse og livsstil209 nye corona-dødsfall i Storbritannia siste døgn15:50Helse og livsstil110 døde corona-smittede i Sverige15:37Helse og livsstilÉn av tre synes coronareglene er uklare15:34NorgeKriseforskrift åpner for innkvartering av asylsøkere i brakker og teltleirer15:04VerdenTysk minister tok sitt eget liv14:45SportFra drømmeår i 2019 til stor usikkerhet i 2020 for Magnus Carlsen14:43NorgeUvær stenger fortsatt fjelloverganger14:04PengerAlta-kafé ble hardt rammet - så måtte den få tilbake permitterte13:04Helse og livsstilFørste katt med corona-arvestoff funnet i Belgia13:02NorgeKrisesamtaler om lokale karanteneregler11:51NorgeFremdeles mange kommuner uten påvist coronasmitte11:44NorgeFlere ber om mathjelp11:07SportSpansk avis: Real Madrid vil ha Ødegaard og Haaland til neste sesong10:01VerdenSvenske hyttekommuner ønsker norske tilstander09:43VerdenUngarsk unntakslov kan gi enevelde på ubestemt tid08:06VerdenEn hel generasjon kjenner ingen annen virkelighet enn Putin som «den naturlige lederen»07:02VerdenNord-Korea sendte opp to nye raketter06:51VerdenSaudi-Arabia skjøt ned raketter over Riyadh06:34NorgeHellandsbygd fortsatt isolert etter steinras05:52NorgeVedum vil granske beredskapen etter viruskrisen05:52VerdenKona til Canadas statsminister friskmeldt fra covid-1905:50NorgeDette skjer i dag05:30NorgeDette skjedde i natt05:27SportForhandlinger om ny OL-dato i siste fase04:45NorgeDen maritime næringen tror ikke krisepakke vil hjelpe04:45Norge4.107 registrerte koronatilfeller i Norge – opp 26203:08NorgeOver 20.500 studenter og ansatte klare til å hjelpe helsevesenet03:05VerdenGrønland forbyr alkohol under koronakrisen01:15NorgeStudentsamskipnaden SiO permitterer 350 ansatte00:56NorgeKoronanyheter kan gi ny omtalerekord i norske medier22:38SportKlopp om Liverpool-Atletico Madrid: Kampen burde aldri blitt spilt22:35SportNeville foreslår tiltak for å fullføre fotballsesongen i England22:09VerdenSaudi-Arabia har avskåret raketter over Riyadh21:55PrivatøkonomiFå nordmenn har tillit til at Nav klarer å håndtere coronakrisen21:25NorgeMann i 40-årene antatt omkommet etter snøskred ved Rjukan21:24Helse og livsstilOver 30.000 coronadødsfall i verden21:22Helse og livsstilEldre person med coronasmitte døde på omsorgssenter i Kristiansand20:56Helse og livsstilSvensk studie: Mye pollen øker corana-faren20:22SportLangrenn: Dyrhaug vraket fra landslaget20:20Politikk– Gi Israel beskjed om å fjerne restriksjonene som rammer Gazas helsevesen19:58Helse og livsstilSpania innfører to ukers karantene19:57Helse og livsstil319 nye coronadødsfall i Frankrike19:27Helse og livsstilGlem dorullene - nå bør du kanskje hamstre kondomer19:27NorgeUvær stenger veier i Nord-Norge18:58Helse og livsstilTrump vurderer å sette New York og omegn i karantene18:38NorgePerson tatt av ras ved Rjukan18:36Helse og livsstil«Vi balanserer på en knivsegg»: Kappløpet mot en corona-vaksine18:23Helse og livsstilOver 10.000 coronadødsfall i Italia18:21Norge70–80 personer isolert etter steinras18:20Mat og drikkeMeny kaller tilbake kyllingrett etter listeriafunn17:58Helse og livsstilKrenket portforbud, ble satt i hundebur17:34SportTo OL-vinnere mistenkt for doping, Russland stopper all testing17:08Helse og livsstilI New York tar coronaviruset livet av én innbygger hvert 17. minutt17:06NorgeFinvær i Oslo – mye folk ute på tur16:56NorgeArbeiderpartiet krever garantilønn for fastleger16:41VerdenKina har sendt corona-hjelp til Pakistan16:40NorgeI natt stilles klokkene én time fram16:33VerdenTenåring død i USA etter å ha blitt nektet legehjelp16:30SportUsedvanlig spilleroppfølgning i Röslers Düsseldorf: De roper og skriker på webkamera16:20Helse og livsstilEldre coronasmittet kvinne døde på sykehjem i Drammen16:12Helse og livsstilPutin stenger alle grenser16:10NorgeTre personer til sykehus etter frontkollisjon i Troms15:47Helse og livsstilOver 100 coronasmittede døde i Sverige15:40Helse og livsstilFørste corona-dødsfall i Telemark15:06NorgeDe rødgrønne blokkerer kriseforskrifter14:54NorgeNorge takket ja til smittevern-donasjon fra Kinas rikeste mann13:50VerdenTenåring død i USA etter å ha blitt nektet legehjelp13:31VerdenNærmer seg Italia: Hvorfor er det så ille i Spania?12:44PolitikkHøyre og Arbeiderpartiet fram etter virusutbruddet12:20Helse og livsstilForskere skal prøve å gi coronasyke blod fra folk som har blitt friske av viruset11:02SportEtt år siden Solskjær ble fast ansatt i United – her er fasiten10:06NorgeUvær stenger veier i Troms og Finnmark09:25PolitikkSpillet om Northconnect inn i sluttfasen: Sp, Rødt, SV og Frp får ikke med seg Ap09:09NorgeErna Solberg glad for å ha oljefondet i krisen: Vi er i en veldig gunstig posisjon08:49NorgeCoronakrisen: «Firerbanden» på Stortinget kvesser knivene08:09ReiseHelt i det blå om coronakrisen rammer sommerferien08:08NorgeIngen mistenkt etter bilbrann i Oslo07:58VerdenForsvaret i Canada vil verne landet mot virus07:39NorgeEtterforskningen av overgrepssiktet idrettsdommer er ferdig07:00NorgeMelby utreder utvidet skoleåpning06:50VerdenLegendarisk borgerrettsforkjemper i USA er død
Populært