Utvalg: Kommersielle allmennkringkastere bør få offentlig støtte

Kulturminister Linda Hofstad Helleland mottar delrapport om kommersiell allmennkringkasting fra Knut Olav Åmås i Mediemangfoldsutvalget i kulturdepartementet tirsdag.Foto: Fredrik Varfjell / NTB scanpix
Kulturminister Linda Hofstad Helleland mottar delrapport om kommersiell allmennkringkasting fra Knut Olav Åmås i Mediemangfoldsutvalget i kulturdepartementet tirsdag.Foto: Fredrik Varfjell / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Staten bør fortsatt finansiere kommersiell allmennkringkasting i Norge, men med en tidshorisont på tre til fem år, mener Mediemangfoldsutvalget.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Mediemangfoldsutvalget:

* Mediemangfoldsutvalget ble satt ned av regjeringen i høsten 2015 for å utrede hvilke mål staten skal ha for mediemangfoldet i Norge og hvordan statlige midler kan benyttes. Utvalget skal levere sin NOU 1. mars 2017.

* 19. september i år ble utvalget bedt om å lage en delrapport der de vurderer fire modeller for offentlig støtte til kommersiell allmennkringkasting.

* Dette skjer etter at TV 2 i høst krevde at staten dekker merutgiftene til nyhetsproduksjon og hovedkontor i Bergen for å fortsette som såkalt kommersiell allmennkringkaster.

* Etter bare fire uker presenterte Mediemangfoldet sin delrapport tirsdag der de går inn for en tidsbegrenset statlig støtte til en kommersiell allmennkringkaster.

Utvalget har arbeidet på spreng i fire uker for å svare på fire konkrete spørsmål fra Kulturdepartementet. Bakgrunnen er at TV 2 har en midlertidig avtale med staten som går ut ved årsskiftet. TV 2 har ikke søkt på toårslisensen som regjeringen utlyste uten noen som helst kompensasjon.

I denne dragkampen ba Kulturdepartementet Mediemangfoldsutvalget lage en delutredning der de vurderer statlig medfinansiering av kommersiell allmennkringkasting.

Les også: Vurderer statsstøtte til TV 2

Dårligere tilbud

Utvalget går inn for at staten fortsatt bør gi støtte til en aktør som påtar seg oppdraget som kommersiell allmennkringkaster.

– Utvalgets vurdering er at det kan være behov for offentlig støtte til allmennkringkasting i Norge hvis staten ønsker å redusere risikoen for et dårligere tilbud de nærmeste årene, sa utvalgsleder Knut Olav Åmås da han presenterte delrapporten for kulturminister Linda Hofstad Helleland (H) tirsdag.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: TV 2 søker ikke på avtale om allmennkringkasting

Tidsbegrenset

Utvalget understreker at det er støtte til vanlige TV-sendinger eller lineær TV de går inn for i en tidsbegrenset periode.

– Men bruken av lineær TV er i ferd med å bli redusert. Mest blant unge. En slik kompensasjonsordning bør derfor være tidsbegrenset, for eksempel i tre til fem år, sa Åmås.

Han opplyser at innstillingen fra utvalget er enstemmig, men beklager at utvalget bare har hatt fire uker til å vurdere alternativene.

Ikke krav om Bergen

Utvalget åpner også for at andre byer enn Bergen kan være hovedsete for en kommersiell allmennkringkaster. Lokalisering utenfor Oslo kan bidra til mediemangfoldet og tilby et alternativ til Oslo-dominansen i riksdekkende medier. Men det må ikke nødvendigvis skje fra Bergen ifølge utvalget.

– Utvalget vil peke på at et krav til lokalisering i Bergen i høy grad vil begrense søkergrunnlaget ettersom det er betydelige etableringshindre for aktører uten tung tilstedeværelse i regionen.