Uklare retningslinjer for bruk av tvang i barnehager

Illustrasjonsfoto: Gorm Kallestad / NTB scanpix.
Illustrasjonsfoto: Gorm Kallestad / NTB scanpix. Foto: NTB scanpix

I enkelte barnehager blir urolige barn spent fast med sele ved matbordet. Fylkesmannen i Vestfold ber om klarere retningslinjer for bruk av tvang og makt mot små barn.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Utdanningsdirektør Kari Evensen hos Fylkesmannen i Vestfold skrev nylig et brev til Utdanningsdirektoratet og ba om en nasjonal veileder for bruk av tvang og fysisk makt i barnehager, ifølge Aftenposten.

– Fra tid til annen får vi spørsmål knyttet til håndtering av episoder som kan være i gråsonen mellom tvang og vanlig barneoppdragelse, sier Evensen.

Hun beskriver dette som et «lovtomt rom», og sier det eneste som er regulert er retten og plikten til å gripe inn hvis barnet kan skade seg selv eller andre.

Evensen trekker fram tre eksempler fra barnehagene i Vestfold. Blant annet er barn blitt nødt til å sitte på potte i 20-30 minutter enten de vil eller ikke, for å slutte med bleie. I andre tilfeller er barn blitt spent fast med bøyle eller sele ved bordet etter å ha vært urolige under måltider.

Evensen mener eksempelet med pottetrening og barnet som blir spent fast, er over grensen for hva som er akseptabelt. Å ta på en genser ved bruk av tvang, er vanskeligere å ta stilling til, synes hun.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
Populært