Lokførerstreiken: – Sørlandsbanen neste

Norsk Lokomotivmannsforbund vil trappe opp lokførerstreiken dersom det ikke skjer en utvikling innen fredag. Da er det Sørlandsbanen som rammes.
Norsk Lokomotivmannsforbund vil trappe opp lokførerstreiken dersom det ikke skjer en utvikling innen fredag. Da er det Sørlandsbanen som rammes. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix

Norsk Lokomotivmannsforbund vil trappe opp lokførerstreiken dersom det ikke skjer en utvikling innen fredag.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Forbundsleder Rolf Ringdal i Norsk Lokomotivmannsforbund (NLF) sa til NTB søndag kveld at de antakeligvis vil trappe opp streiken når de har sitt ukentlige møte på fredag.

Ifølge Ringdal har det ikke vært noen kontakt mellom partene i helgen, noe som blir bekreftet av Gunnar Larsen i arbeidsgiverforeningen Spekter. Larsen sier det kan hende at det blir kontakt mellom partene i løpet av den kommende uken, men at ingenting er planlagt.

Sørlandsbanen

Ringdal sier at dersom det skulle skje en positiv utvikling i saken, vil NLF være avventende med å trappe opp streiken. Men stor tro på noen rivende utvikling med det første har ikke NLF.

– Det virker helt fastlåst. Vi har bedt NSB om å komme til bordet for å finne en løsning, sier Ringdal.

Dersom det skjer en negativ utvikling i Lokomotivmannsforbundets øyne, eller om det ikke skjer noe i det hele tatt, ligger det an til at streiken trappes opp.

– Og da er det Sørlandsbanen som blir rammet, sier Ringdal.

Fra et varsel om opptrapping kommer, skal det gå fire dager til de ansatte tas ut i streik.

Les også: Høstferiefolk og pendlere rammes av togstreiken

Opplæring

Streiken brøt ut etter at partene ikke kom til enighet i meklingen 28. september. 118 medlemmer er tatt ut i streik.

Striden mellom arbeidsgiverorganisasjonen Spekter og LO Stat – der Norsk Lokomotivmannsforbund hører til – står om hvilke krav som skal stilles til lokførernes opplæring.

Lokførerne vil ha et krav om en nasjonal standard for lokførerutdanningen inn i tariffavtalen, mens NSB vil vente på krav fra myndighetene.

– Arbeidsgiverne sier vi må fire på kravene for at det skal være aktuelt å sette seg ved forhandlingsbordet igjen. Vi vil ikke gå på akkord med sikkerheten. Nå må NSB vise at arbeidsgiverne også tar trygghet på jernbanen på alvor, sa Ringdal fredag.

Les også: Lokførerstreiken trappes opp

Permitterer konduktører

Søndag ble det kjent at NSB permitterer 60 konduktører på Østfoldbanen fra mandag på grunn av den pågående streiken blant lokførerne.

– Det er en naturlig konsekvens av at man ikke har jobb å tilby fordi det ikke går noen tog, sier kommunikasjonssjef Åge-Christoffer Lundeby i NSB Persontog til NTB.

Han sier dette ikke vil få noen betydning for passasjerene siden togene ikke skulle gå likevel.

At NSB hevder at konduktørene permitteres på grunn av den pågående konflikten, mener Oslo Distrikts Konduktør Forening ikke er et godt argument, skriver Moss Avis.

«De rammede konduktørene tjenestegjør ikke bare på tog som er rammet av arbeidskonflikt, men også på andre tog. Oslo Distrikts Konduktør Forening har sendt krav til NSB om at tog som permitterte konduktører skulle ha tjenestegjort på, må innstilles», skriver foreningen i en pressemelding.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
Populært