Statoil-ansatte bekymret etter brann og lekkasje på plattformer

BRANN: Statfjord A ble søndag stengt mens det brant på plattformen.
BRANN: Statfjord A ble søndag stengt mens det brant på plattformen. Foto: Henrik Laurvik / NTB scanpix

Fagforbundet SAFE sier det er en økende bekymring for sikkerheten blant ansatte i olje- og gassbransjen. I helgen ble to Statoil-plattformer rammet av henholdsvis gasslekkasje og brann.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Søndag morgen måtte de ansatte på Statoils Statfjord A-plattform evakueres etter at det oppsto brann i en pumpe i et utstyrsskaft. Lørdag måtte selskapet flytte rundt 20 av sine ansatte på boreriggen Songa Endurance på Trollfeltet etter en gasslekkasje.

SAFE, som organiserer ansatte i energisektoren, er bekymret for sikkerheten.

– Det er for tidlig å være konkret om disse to hendelsene, men vi har en stigende bekymring for sikkerhetsnivået, spesielt når det spares og kuttes overalt, sier leder Hilde-Marit Rysst til bransjenettstedet enerWE.

Les også: Statfjord A rammet av brann

«Papirfolk på land»

– Vedlikeholdsarbeid kuttes og intervallene for vedlikehold økes. Dette gjøres mye av «papirfolk» på land, uten at de som er på arbeidsplassene er involvert. Det er også en kjensgjerning at med så mye endringer og kutt som foretas i vår bransje nå, er det mange som har mange tanker i hodet, sier Rysst.

– RNNP-tallene (tall for risikonivå i petroleumsvirksomhet, red.anm.) viser en negativ tendens, men jeg er usikker på hvor mye operatørene og arbeidsgivere generelt har tatt det innover seg. Varsku er gitt av mange, både ansatte og myndigheter, sier Rysst til nettstedet.

Evakuert

Brannen på Statfjord A-plattformen søndag ble varslet klokken 8.20. Den ble erklært under kontroll og slukket i 11-tiden.

Det var 67 personer om bord da brannen startet. Ingen kom til skade. 20 personer ble flyttet til Statfjord B-plattformen med SAR-helikopter, mens de resterende som ikke hadde beredskapsoppgaver, ble mønstret i livbåtene. Årsaken til brannen er ikke kjent.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
Populært