Stort smeltehull oppdaget i Blåmannsisen

Mannskapet ved 330-skvadronen oppdaget mandag et «mystisk» hull i Blåmannsisen i Nordland.
Mannskapet ved 330-skvadronen oppdaget mandag et «mystisk» hull i Blåmannsisen i Nordland. Foto: Vebjørn Karlsen / NTB scanpix

330-skvadronen oppdaget et stort hull i isbreen Blåmannsisen i Nordland da de fløy over området på en treningstur.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Det er ikke vanlig at de er så store. De som danner seg i løpet av sommeren, er som regel mellom 20 og 30 centimeter i bredden, sier Atle Nesje, professor ved Geologisk Institutt ved Universitetet i Bergen, til TV 2.

Kjetil Wiik ved 330-skvadronen sier dette hullet så ut til å være mellom 15 og 20 meter i diameter, og gikk svært langt ned i isen.

Les også: Forskere bekymret over endringer i havisen

Nesje mener hullet er et smeltehull som dannes når smeltevann har blitt liggende på overflaten av breen. Dette er relativt vanlig på norske breer.

– På grunn av trykket har det smeltet seg ned i breen. Når det går hull, så har det tømt seg for vann, sier Nesje, og opplyser om at vannet jobber seg gjennom isen til det når bunnen.

– Det kan være alt fra noen titalls meter til 100 meter ned. Det kommer helt an på hvor tykk isen er på det punktet, sier Nesje.

330-skvadronen oppdaget hullet da de fløy over Blåmannsisen mandag. Breen er Norges femte største og ligger i Fauske og Sørfold kommune.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
Populært