Stor fare for nye skred på Svalbard

Fredag sendte Meteorologisk institutt ut et obs-varsel for Svalbard fordi det var ventet lokale nedbørsmengder på 30-35 millimeter i løpet av fredag og lørdag. Her Longyearbyen. (Arkivfoto)
Fredag sendte Meteorologisk institutt ut et obs-varsel for Svalbard fordi det var ventet lokale nedbørsmengder på 30-35 millimeter i løpet av fredag og lørdag. Her Longyearbyen. (Arkivfoto) Foto: Jon Olav Nesvold / NTB scanpix

På grunn av de store nedbørsmengdene det siste døgnet er det stor fare for jordskred på Svalbard.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

«På generelt grunnlag oppfordrer Sysselmannen sterkt om at folk inntil videre ikke beveger seg i skråninger, fjellrygger, inkludert alle tradisjonelle turruter i området», skrev Sysselmannen på sin hjemmeside lørdag.

Lørdag morgen gikk det et jord- og leirras fra Platåberget over veien i Longyeardalen utenfor Longyearbyen. Det var ingen personer i området da raset gikk, og det er ingen boliger i området.

– Veien vil være stengt til over helga fordi vi ikke vet om det kan komme mer jord og leire fra fjellet. Mandag morgen vil vi på nytt vurdere om veien kan ryddes, sier sysselmannsførstebetjent Trond Olsen til NRK.

Lørdag gikk det også flere ras i Bjørndalen rundt 8 kilometer fra Longyearbyen. Dette er et hytteområde, men ifølge Olsen er det ingen fare for bygningene.

Fredag sendte Meteorologisk institutt ut et obs-varsel for Svalbard fordi det var ventet lokale nedbørsmengder på 30-35 millimeter i løpet av fredag og lørdag. Lørdag formiddag kunne Yr opplyse at det var blitt satt nye rekorder for døgnnedbør i oktober både på Isfjord radio og Svalbard lufthavn. På Isfjord radio falt det 42,3 millimeter nedbør i løpet av et døgn, mens det falt 18,3 millimeter på Svalbard lufthavn.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
Populært