Norge returnerer flest barn til Afghanistan

Norge har tvangssendt 37 asylbarn til Afghanistan hittil i år. Ingen andre land har returnert like mange barn til det krigsherjede landet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

VG har innhentet tall fra ni land det er naturlig å sammenligne oss med. Tallene viser at Norge tvangsreturnerer mange flere barn enn de andre landene gjør.

Ifølge det afghanske flyktning- og repatrieringsdepartementet var det inntil utgangen av september bare Norge, Storbritannia, Frankrike, Sveits, Nederland, Sverige og Danmark som hadde signerte avtaler med Afghanistan om retur av flyktninger. Av disse landene er det bare Norge og Nederland som overfor VG oppgir å ha tvangsutsendt barn i 2016, Norge i langt større grad enn Nederland.

Innvandrings- og integreringsminister Sylvi Listhaug har flere ganger sagt at det er viktig Norge legger seg på en europeisk standard i flyktningpolitikken. Justisdepartementet opplyser at de ikke har undersøkte hva slags praksis andre land har når i forhold til tvangsreturer.

Leder i Norsk Organisasjon for Asylsøkere, Ann-Magrit Austenå, mener tvangsreturene skjer på bakgrunn av klare politiske føringer om å øke returene.

– Praksisen skal være så streng som mulig og av det strengeste i Europa. Det skjer samtidig som alle internasjonale rapporter viser at situasjonen i Afghanistan er blitt forverret både økonomisk, sosialt og sikkerhetsmessig. På en europeisk konferanse der NOAS deltok i vinter, ble returene kalt den norske modellen. Jeg tenker at det ikke er en modell å være stolt av, sier NOAS-lederen.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
Populært