– Uhyggelig hatprat på statsråders Facebook-sider

Skjermdump av Facebook-sidene til innvandrings- og integreringsminister Sylvi Listhaug (Frp).
Skjermdump av Facebook-sidene til innvandrings- og integreringsminister Sylvi Listhaug (Frp). Foto: Skjermdump Fra Facebook / NTB scanpix

Likestillingsminister Solveig Horne (Frp) sier hun ville ha slettet hatefulle ytringer av typen som får ligge i fred på regjeringskollega Per Sandbergs Facebook-sider.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Vi oppfordrer alle til å gå gjennom og fjerne det som ikke skal være der, sier Horne, som likevel ikke vil gi partifellen klar beskjed om å rydde i sine kommentarfelt.

– Nei, det får du ta med Sandberg, svarer hun NTB.

Horne har ansvar for regjeringens arbeid mot diskriminering.

Kommentarer som omtaler innvandrere som apekatter og sjikanerer Venstre-leder Trine Skei Grande står uimotsagt på Facebook-sidene til fiskeriministeren. På spørsmål om Horne selv ville ha fjernet disse fra sine sider, svarer hun:

– Ja, det ville jeg.

Skattelistene: Asylbaroner håver inn millioner på mottak

Horne deltok sammen med statsminister Erna Solberg (H) på en konferanse som skal oppmuntre ungdom til å ta opp kampen mot hatprat. Ungdommene oppfordret politikerne om å ta ansvar for debatten de deltar i.

I sitt innlegg til ungdommene understreket Horne at de voksne har et særlig ansvar, og viste til at barn og unge plukker opp mye rundt kjøkkenbordet hjemme.

– Det å stå imot hatprat og mobbing, kan være vanskelig og krever mot, fortsatte hun.

– Vi jobber med det

Statsminister Erna Solberg (H) mener det er viktig å tale netthaterne imot.

– Dette har vi snakket om i regjeringen. Det jobbes mye med det. Det er vanskelig å stryke ting tidsnok, men jeg opplever at alle statsrådene er oppmerksomme på det, sier Solberg til NTB.

Hun mener det også kan være et poeng å la noen kommentarer stå og synliggjøre synspunkter som finnes der ute. Hun hevder dessuten at det også er andre politikere og aktivistsider man bør kikke nærmere på.

– Man søker veldig mye på disse nå, mener hun, med henvisning til Listhaug og Sandberg.

Les også: Listhaug: – Lykkejegere har lite å tape

– Tar avstand

– Jeg tar fullstendig avstand fra ytringer og kommentarer som trakasserer, mobber og hetser andre. Denne henstillingen står på min side på Facebook, sier Sandberg i en epost til NTB.

I motsetning til Sylvi Listhaug (Frp), som har slettet ytringer NTB har gjort henne oppmerksom på, kan man fortsatt finne disse ytringene på Sandberg sin side, uten at statsråden tar til motmæle mot dem:

* «Man vet aldri hvor man har disse jævla apekattene de er jo vant til å hoppe fra træ til træ nei gi dem en banan», kommenteres en av Per Sandbergs Facebook-oppdateringer.

* Etter en Sandberg-post om bilavgiftene antyder en mann at han kan komme til å kjøre ned Venstre-leder Trine Skei Grande – omtalt som «grandiosaen».

Les også: Politiinspektør: – Folks fremmedfrykt er rasjonell og berettiget

På Listhaugs Facebook-sider er det fjernet kommentarer som kan tolkes som oppfordring til borgerkrig for å stanse innvandring. I en annen kommentar omtales afrikanere som fødemaskiner som bør tvangssteriliseres.

– Vi gjør vårt beste for å slette kommentarer og si klart og tydelig ifra til de som går over grensen, sier Listhaug, men sier det ikke er kapasitet til å følge med på alt og mener folk står ansvarlig for det de selv legger ut.

Venstre forventer mer

Venstre-politiker Abid Raja mener det argumentet ikke holder vann.

– Statsrådene kan få ganske mye hjelp til å passe på siden sine, sier Raja til NTB.

– Det minste man kan forvente, er at man ytrer seg sterkt mot slike kommentarer. Det er en prioriteringssak, sier han.

Les også: LO i Tromsø ble ikke sjokkert da Støre ville ta betalt av asylsøkere

KrFs Hans Olav Syversen, som blant annet har arbeidet mye for å bekjempe jødehets, sier det viktig å vaske kommentarfeltet med jevne mellomrom, men vedgår at det ikke er lett å få med alt.

– Toneangivende personer har et særlig ansvar, sier han til NTB.

Les også: Raja: – Uforståelig at 1,4 milliarder er sløst bort på tomme asylmottak

Skjermdump fra Facebook-sidene til fiskeriminister Per Sandberg (Frp). Foto: Skjermdump Fra Facebook / NTB scanpix
Skjermdump fra Facebook-sidene til fiskeriminister Per Sandberg (Frp). Foto: Skjermdump Fra Facebook / NTB scanpix

Les også:

Norge strengest i klassen mot afghanske asylsøkere

Trandum-forhold klages inn for menneskerettighetsdomstolen

EUs nye grensevakt er klar til å rykke ut

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
Populært