17-åring kritisk skadd i gasslekkasje i Hordaland

En 17 år gammel skoleelev er kritisk skadd etter å ha pustet inn giftig gass under en gasslekkasje ved et oljeanlegg i Øygarden i Hordaland. En 50 år gammel mann er alvorlig skadd.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I alt seks personer, inkludert en brannmann, ble fraktet til sykehus etter gasslekkasjen ved Stureterminalen i Øygarden kommune. Politiet fikk melding om lekkasjen klokken 16.12.

Politiet opplyser at de som var ved anlegget og pustet inn gass, er 17,18,19, 30 og 50 år gamle. Ved 21-tiden opplyser Haukeland universitetssjukehus at tilstanden til 17-åringen er kritisk, og at den er alvorlig for 50-åringen. De fire andre er lettere skadd.

De to yngste skadde er elever som var på utplassering fra en videregående skole, skriver Bergens Tidende.

– Vanlig praksis

– Dette er en vanlig praksis som vi har, at vi stiller oss til rådighet for videregående skoler som ønsker å gi elever en praktisk utplassering, sier mediekontakt Ola Anders Skauby i Statoil.

Det er Statoil som driver terminalen i Øygarden, som er en utskipningshavn for råolje og flytende petroleumsgass. Den har også et anlegg for gjenvinning av flyktige gasser.

Skauby understreker at elevene ikke gjør ordinært arbeid, men følger arbeidet som gjøres for å få best mulig innsikt i anlegget.

– Da får de kyndige og erfarne folk som de følger. De blir ikke satt til å utføre selvstendige oppgaver, sier mediekontakten.

Giftig og brannfarlig

De fem inspiserte toppen av en silo da de ble utsatt for lekkasje av gassen hydrogensulfid, skriver VG.

Hydrogensulfid er en giftig, brannfarlig gass, og vakthavende brannbefal Geir Jensen, sier til avisen at det var en ganske høy konsentrasjon.

– De ble svimle, og to av dem besvimte, sier Jensen, som legger til at de tre andre kom seg ned ved egen hjelp.

Alle fem var bevisste da de kom ned fra siloen, men en av dem besvimte på nytt og ble sendt med luftambulanse til Haukeland sykehus.

Luftambulanse

Også en brannmann er sendt til sykehus for observasjon, skriver avisen.

– Han klatret opp på siloen og gjorde det han skulle. Da han kom ned, kjente han seg dårlig, sier Jensen, til NRK.

Klokken 17.46 opplyste politiet i Hordaland at lekkasjen var stanset. Det skal ikke være fare for ytterligere lekkasjer.

Beredskapsapparat

Statoil har mobilisert sitt beredskapsapparat lokalt ved Stureterminalen og i Stavanger.

– Gjennom beredskapsorganisasjonen jobber vi med å få oversikt over situasjonen, sier Skauby til Bergensavisen.

Han sier de nå konsentrerer seg om å ta vare på dem som er berørt.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
Populært