Mange sauebruk nedlagt i ulvesonen

Illustrasjonsfoto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
Illustrasjonsfoto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Innenfor ulvesonen i Hedmark er fire av ti sauebruk lagt ned etter at sonen, hvor ulv har prioritet, ble opprettet for 12 år siden, viser tall fra Statistisk sentralbyrå.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I samme periode er 25 prosent av sauebrukene utenfor ulvesonen forsvunnet, skriver Nationen. Også på landsbasis går tallet på sauebruk nedover, mens sauetallet er uendret på grunn av flere større bruk. I Hedmark går imidlertid også sauetallet nedover, det er 10 prosent færre sauer i fylket i 2016 enn i 2003.

Lederen i Hedmark Bondelag, Erling Aas-Eng, forklarer utviklingen slik: – Før de store rovdyra gjorde sitt inntog i hedmarksjordbruket, lå tapsprosenten i saueholdet på mellom 2 og 4 prosent. Så fikk vi en sterk økning i tapet, før det har blitt redusert de siste åra. Dette skyldes i hovedsak at saueholdet er avviklet innenfor rovdyrsonen – og der det ikke finnes sau blir det heller ingen tap.

Også innenfor ulvesonen i fylkene Østfold og Akershus/Oslo har tallet på sauebruk gått noe tilbake, men reduksjonen her er mye mindre enn i Hedmark.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
Populært