Jentepris til kvinnen som fortalte om Hemsedal-saken

Tre menn ble dømt i tingretten for å ha voldtatt Andrea Voll Voldum (bildet), men frikjent i lagmannsretten. De tre ble senere dømt til å betale erstatning. Voldum fortalte offentlig om hendelsen og rettsprosessen.
Tre menn ble dømt i tingretten for å ha voldtatt Andrea Voll Voldum (bildet), men frikjent i lagmannsretten. De tre ble senere dømt til å betale erstatning. Voldum fortalte offentlig om hendelsen og rettsprosessen. Foto: Torstein Bøe / NTB scanpix

Andrea Voll Voldum som sto fram som offer i den såkalte Hemsedal-saken, får årets Jentepris.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Saken reiste en debatt om voldtektsofres rettssikkerhet. Voldum navnga på Facebook tre menn som først ble dømt, deretter frikjent, for å ha dopet og voldtatt henne på fest. De tre er senere dømt til å betale erstatning.

Tusenvis av mennesker samlet seg i sommer i norske byer for å kreve bedre rettssikkerhet for kvinner som følge av saken.

Les også: Andrea Voll Voldum nominert til årets jentepris

Juryleder og tidligere justisminister Knut Storberget roser Voldum for hennes personlige mot, og for å utfordre holdninger om at kvinner selv er ansvarlig for overgrep de blir utsatt for.

– Vi kan snakke om et «før og etter Hemsedal-saken» i forhold til hvordan både vanlige folk – og rettsvesen forholder seg til voldtekt. Det betyr mye for arbeidet med å stoppe de holdninger som fører til overgrep, sier han.

Voldum sier hun føler seg beæret.

Les også: Riksadvokaten forsvarer at Hemsedal-saken ikke gikk til Høyesterett

– Jeg er sikker på at mange er glade med meg i dag, nettopp fordi de vet hva dette handler om. Vi har en jobb å gjøre når det gjelder å forebygge de holdninger som fører til voldtekt. Nå håper jeg prisen kan bidra til at arbeid for å endre holdninger til voldtekt fortsetter, sier prismottakeren.

Les også: Endeleg kjenner Andrea seg trygg i Oslo

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
Populært