Stortingets byggesprekk kan få konsekvenser

Dette blir dyrt. Kostnaden for å bygge en ny tunnel og postanlegg til Stortinget, sprekker. Totalt er prosjektet nå beregnet til 1,8 milliarder kroner.
Dette blir dyrt. Kostnaden for å bygge en ny tunnel og postanlegg til Stortinget, sprekker. Totalt er prosjektet nå beregnet til 1,8 milliarder kroner. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Kontroll- og konstitusjonskomiteen vil følge opp kostnadsoverskridelsene på 700 millioner kroner knyttet til rehabiliteringen av Stortinget og byggingen av ny garasjeinnkjørsel.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Stortinget legger ansvaret på Multiconsult, som vant anbudsrunden om å bli Stortingets totalleverandør av prosjektering og rådgivning. I forrige uke varslet stortingspresident Olemic Thommessen (H) søksmål for å få dekket merutgiftene.

Som Stortingets egen budsjettkomité har kontroll- og konstitusjonskomiteen bedt om innsyn i korrespondansen med Multiconsult. Neste uke kan presidentskapet vente seg kritiske spørsmål fra komiteen.

– De vil dreie seg om Stortingets egen struktur for å ivareta kvaliteten og framdriften i prosjektet, sier komitéleder Martin Kolberg til NTB.

Forsinket

Byggearbeidene ser ut til å bli ferdige sommeren 2018, ett år forsinket. Totalsummen anslås i øyeblikket å ende på opp mot 1,8 milliarder kroner, rundt 700 millioner kroner mer enn planlagt og 400 millioner mer enn anslaget fra fjorårets budsjettrunde.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

På spørsmål om overskridelsene kan øke ytterligere, svarer Kolberg:

– Det vil jeg ikke si én setning om. Jeg vet ikke. Men saken er svært bekymringsfull og veldig alvorlig.

– Men hva slags signaler sender det til velgere og lokalt folkevalgte at Stortinget selv bommer med 700 millioner kroner?

– Jeg skal svare på det spørsmålet når jeg har full oversikt over årsaksforholdene, sier Kolberg.

Konsekvenser

Senterpartiets Per Olaf Lundteigen slo allerede i fjor fast at budsjettoverskridelsen bør få konsekvenser for de ansvarlige. Og den med det øverste ansvaret er stortingspresidenten, ifølge ham.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Hvis det er ett navn, så er det stortingspresidenten, sier Lundteigen, som likevel ikke vil kreve Thommessen avgang nå.

– Han må selv vurdere hvilke konsekvenser dette bør få, sier han.

Les også: Stortings-utvidelse sprekker med 700 millioner

Artikkelen fortsetter under annonsen

Sp-representanten var alene om merknadene i fjor, men heller ikke Høyres Michael Tetzschner vil utelukke kritikk mot Stortingets presidentskap når budsjettinnstillingen foreligger i november.

– Spørsmålet om personlig ansvar er for tidlig å besvare. Først må vi få fakta på bordet, så må vi vurdere om det er noen å kritisere, sier Tetzschner.

Ombygging

Stortinget vedtok i 2013 å rehabilitere kontorbygget i Prinsens gate 26, som gjennom underjordiske ganger er forbundet med selve stortingsbygningen. I tillegg er en ny innkjørsel til stortingsgarasjen under oppføring, hovedsakelig begrunnet med sikkerhetsvurderinger.

– Underveis har vi vurdert å stoppe arbeidene, men kom til at det ville føre til enda større merkostnader om vi skulle starte helt på nytt, sa Stortingets direktør Ida Børresen til VG i forrige uke.