– Gjør selvfølgelig inntrykk

Rusken rydder opp etter at politet tømte romleire i Ekebergskogen i Oslo 14. juli i år.
Rusken rydder opp etter at politet tømte romleire i Ekebergskogen i Oslo 14. juli i år. Foto: Audun Braastad / NTB scanpix

Oslo-byråd Lan Marie Berg om de bostedsløses leire: – Ønsker ikke at mennesker skal bo under sånne forhold i Oslo.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

ABC Nyheter omtalte tirsdag en rapport fra Bymiljøetaten i Oslo om utfordringer knyttet til problemer med sanitære forhold og forsøpling omkring leire bostedsløse setter opp i Oslo.

Les også: – Ekstremt mye søppel og avføring i Oslo

Miljøbyråd i Oslo Lan Marie Nguyen Berg (MDG). Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
Miljøbyråd i Oslo Lan Marie Nguyen Berg (MDG). Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

Byråd for miljø og samferdsel Lan Marie Berg skriver i en e-post til ABC Nyheter:

«Det gjør selvfølgelig inntrykk å lese rapporten. Først og fremst fordi vi ikke ønsker at mennesker skal bo under sånne forhold i Oslo. Når det gjelder ulovlig aktivitet, så er det politiet som har ansvar for å håndtere dette, både forsøpling og ulovlig camping. Kommunen har tett dialog og samarbeid med politiet om dette, og Bymiljøetaten gjør en viktig innsats for å rydde opp etter at politiet har vist bort de som bosetter seg i friområdene.»

Ifølge rapporten var det frem til august i år med politiets hjelp bortvist personer fra 288 «villcamper», ulovlig etablerte teltleire, i og omkring Oslo. Byråden skriver:

«Statusrapporten er en faktabasert fremstilling av hvordan vår fagetat utfører sine oppgaver i forbindelse med ulovlig camping i byggesonen og marka. Disse opplysningene tar byrådet til etterretning, og vil selvfølgelig vurdere dette inn i vårt videre arbeide for å sørge for en trygg, ren og trivelig by for alle som bor og oppholder seg i Oslo».

– Politiet har hjemmel til å bortvise

I forskrift om politivedtekt, Oslo kommune, heter det: «I offentlige parker, grøntarealer, friområder, på veier eller plasser i tettbebygd strøk er overnatting, camping, telting eller lignende forbudt, uten særskilt tillatelse fra kommunal myndighet.»

Politiets biler under aksjon mot flere romleire på Ekeberg i Oslo i sommer. Foto: Audun Braastad / NTB scanpix
Politiets biler under aksjon mot flere romleire på Ekeberg i Oslo i sommer. Foto: Audun Braastad / NTB scanpix

– Når det blir etablert slike leire i nærheten av bebyggelse er det dette politiet bruker som hjemmel, sier pressevakt i Oslo politidistrikt, Roar Hansen, til ABC Nyheter.

– Hvilke regler gjelder i skogsområdene omkring byen?

– Det er et annet regelverk lenger fra bebyggelse og folk. Allemannsretten gir rett til å campe noen få dager, men man kan ikke lage mer permanente bosetninger. Det er heller ikke lov til å etablere mer eller mindre permanente leire på annen manns eiendom eller offentlig grunn, sier Hansen.

– Tilreisende til Norge

I Lov om friluftslivet heter det blant annet: «Telting eller annet opphold er ikke tillatt i mer enn 2 døgn om gangen uten eierens eller brukerens samtykke.»

– Hvilke grupper er det politiet møter ved bortvisninger fra slike leire i Oslo?

– Vi fører ikke statistikk over det, men det er personer som ikke har fast bopæl og er i Oslo i kortere perioder, som etablerer seg på denne måten. Mange av dem er tilreisende til Norge, sier Hansen.

– Noe av utfordringen er at vi ser det blir mye søppel og uhygieniske forhold i nærheten av leirene. Derfor håndteres det også av politi.

– Hvordan er dialogen med dem som har etablert slike leire?

– De gangene vi har vært involvert har folk som regel forlatt området når de blir bedt om det. Det kan hende det må være politi på stedet for å sikre at de som skal rydde får gjort jobben sin.

– Er slike leire vanlige vinterstid? Kan det innebære helserisiko ved sterk kulde?

– Det er ikke politiets oppgave å skaffe folk husly. Men vi observerer også noe overnatting i parkerte biler. Dette er også brudd på det førnevnte campingforbudet.

– Er det kriminalitet forbundet med leirene utover forsøpling?

– Vi har ikke inntrykk av det, forsøpling og uhygieniske forhold er blant hovedutfordringene. Det hender det dukker opp tyvegods.

– Det er et ønske både fra politikere og publikum at vi skal prioritere disse sakene, fordi det medfører forsøpling og legger beslag på deler av bybildet også andre ønsker å benytte.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
Populært