Forsvar og politi uenige om fellesøvelsen Gemini

<p>Beredskapstroppen, Delta</p>
Beredskapstroppen, Delta Foto: Foto: Forsvaret/Ole Sverre Haugli

Forsvaret og politiet er uenige om hvem som skal ha ansvaret for terrorbekjempelse til havs. Årets fellesøvelse Gemini måtte dermed deles i to separate øvelser.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I en rapport fra Røksund-utvalget, som er sammensatt av folk fra Forsvaret og politiet, er det et flertall for at Forsvaret skal ha ansvaret for all terrorbekjempelse til havs. Rapporten foreslår også å opprette en øremerket tropp med FSK-soldater i beredskap for maritim kontraterror, med blant annet ansvar for terrorangrep mot oljeinstallasjoner og skip i fart, skriver VG.

Men politiets to representanter i utvalget mener politiet fortsatt skal ha ansvaret dersom oljeinstallasjoner og skip i fart blir rammet av terror.

– Det er beklagelig at vi ikke klarte å bli enige. Vi jobbet lenge for å få til et kompromiss, men på dette punktet lyktes vi ikke, sier Arne Røksund, eks-admiralen som ledet arbeidsgruppen.

Les også: Forsvaret øver bare i pent vær

Fram til 2015 deltok både politi og forsvar i Gemini-øvelsen, men i år ble to separate øvelser innført.

Magnus Håkenstad, historiker og forsker ved Institutt for forsvarsstudier forteller at dette er en 200 år gammel konflikt om grensene for Forsvarets maktutøvelse i fredstid.

– Det har alltid vært en gråsone mellom Forsvaret og politiet med oppgaver som formelt tilhører politiet, men som de ikke er i stand til å løse helt på egen hånd. Nå kommer denne konflikten igjen opp i dagen sier Håkenstad.

Les også: Forsvarets spesialutstyr ubrukelig halve året

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
Populært