Forsvar og politi uenige om fellesøvelsen Gemini

Beredskapstroppen, Delta
Beredskapstroppen, Delta Foto: Foto: Forsvaret/Ole Sverre Haugli
Artikkelen fortsetter under annonsen

Forsvaret og politiet er uenige om hvem som skal ha ansvaret for terrorbekjempelse til havs. Årets fellesøvelse Gemini måtte dermed deles i to separate øvelser.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

I en rapport fra Røksund-utvalget, som er sammensatt av folk fra Forsvaret og politiet, er det et flertall for at Forsvaret skal ha ansvaret for all terrorbekjempelse til havs. Rapporten foreslår også å opprette en øremerket tropp med FSK-soldater i beredskap for maritim kontraterror, med blant annet ansvar for terrorangrep mot oljeinstallasjoner og skip i fart, skriver VG.

Men politiets to representanter i utvalget mener politiet fortsatt skal ha ansvaret dersom oljeinstallasjoner og skip i fart blir rammet av terror.

– Det er beklagelig at vi ikke klarte å bli enige. Vi jobbet lenge for å få til et kompromiss, men på dette punktet lyktes vi ikke, sier Arne Røksund, eks-admiralen som ledet arbeidsgruppen.

Les også: Forsvaret øver bare i pent vær

Fram til 2015 deltok både politi og forsvar i Gemini-øvelsen, men i år ble to separate øvelser innført.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Magnus Håkenstad, historiker og forsker ved Institutt for forsvarsstudier forteller at dette er en 200 år gammel konflikt om grensene for Forsvarets maktutøvelse i fredstid.

– Det har alltid vært en gråsone mellom Forsvaret og politiet med oppgaver som formelt tilhører politiet, men som de ikke er i stand til å løse helt på egen hånd. Nå kommer denne konflikten igjen opp i dagen sier Håkenstad.

Les også: Forsvarets spesialutstyr ubrukelig halve året